Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe kies je een drone?

Drones hebben het maken van luchtfotografie en -videografie veel toegankelijker gemaakt: met wat oefening kan iedere amateur beelden maken die tot voor kort alleen in dure natuurdocumentaires te zien waren. Maar waarop moet je letten als je de volgende David Attenborough wil worden?
Drones hebben een hele nieuwe wereld in de natuurfotografie geopend. Fotograaf: Iewek Gnos

Met een drone kan je vandaag schitterende natuurbeelden vanuit de lucht maken. Hoe kies je een drone? Een Unmanned Aerial Vehicle (UAV), beter gekend als een drone, is een van op afstand bestuurd vliegend toestel. In een drone zijn tal van camera’s en sensoren ingebouwd die de positie en de hoogte van het toestel monitoren en helpen om obstakels te vermijden. Daardoor is een drone relatief makkelijk te besturen.

Kies het juiste type

Er bestaan verschillende soorten drones: speelgoeddrones voor de kinderen, supersnelle drones voor races, professionele drones voor bijvoorbeeld visuele inspectie van hoogspanningsleidingen en windturbines. Wij gaan op zoek naar een drone die bedoeld is om te fotograferen en te filmen. Het aanbod daarbij is erg groot.

Op sommige (dure) drones kun je je eigen fototoestel of actiecamera bevestigen, of is er een vaste camera waarop je verschillende objectieven kan monteren, net zoals bij je reflex- of systeemcamera. Voor een beginner zijn toestellen met een ingebouwde camera en vast objectief echter makkelijker te gebruiken.

Let op de resolutie

Heel wat drones kunnen filmen in de ultrahoge 4K resolutie (3840×2160 pixels). Deze resolutie zorgt voor scherpe, zeer gedetailleerde beelden, maar je hebt wel aangepaste weergave-apparatuur (een beeldscherm of tv met 4K-resolutie) nodig om deze te waarderen. Ook in Full HD resolutie (1920×1080 pixels) kan je mooie video maken.

Kijk ook naar de maximale framerate voor elke resolutie. Voor gewone video is 25 (Europees systeem) of 24/30 frames per seconde (Amerikaans systeem) de standaard. Wil je fraaie slow-motion effecten, dan heb je een hogere framerate zoals 50/60 (2x vertraagd) of 100/120 fps (4x vertraagd) nodig.

Op de goedkopere drones kan je in 4K resolutie niet hoger dan 30 fps; in Full HD is wel slow-motion mogelijk. (Voor een korte inleiding op framerates en waarvoor je ze nodig hebt kan je deze Engelstalige video bekijken).

Voldoen de resolutie en het framerate van de camera wel aan de gestelde eisen? Fotograaf: Juan Steyn

Let op het sensorformaat

Het formaat van een sensor heeft directe impact op de beeldkwaliteit. Hoe groter de sensor, hoe hoger (in principe) het dynamisch bereik. Met een grote sensor is het makkelijker om scènes met een groot contrast te filmen – denk aan landschappen op een zonnige dag.

Net als in gewone fotocamera’s betekent groter echter ook duurder. Veel gebruikte formaten zijn 1/2.3 inch (zoals in gewone compactcamera’s), 1 inch (zoals in duurdere compactcamera’s); in de duurste modellen vind je de Micro Four Thirds sensor die ook Olympus en Panasonic in hun systeemcamera’s gebruiken.

Let op de bediening

Er zijn grosso modo twee manieren om een drone te besturen. De eerste gebruikt een app die je op je smartphone of tablet installeert. De apps zijn erg gebruiksvriendelijk en bevatten vaak voorinstellingen voor bepaalde manoeuvres, of laten je toe een bepaalde route uit te tekenen. Bij andere drones wordt een afstandsbediening meegeleverd, zoals bij een modelvliegtuigje. Hiermee is wat meer oefening gevraagd, maar de bediening kan nauwkeuriger.

Conventionele afstandsbediening of via een app. Beide manieren om een drone te besturen hebben zo hun voordelen. Fotograaf: Austin Pacheco

Let op RAW

De focus bij drones ligt op video, maar je kan er ook foto’s mee maken – meestal in 12, 16 of 20 megapixel. Als de fotokwaliteit belangrijk is, let er dan op dat de drone in raw-formaat kan fotograferen. Dat geeft je bij de nabewerking meer speelruimte om helderheid en contrast bij te regelen.

Let op het gewicht

Drones bestaan in verschillende formaten, en met een gewicht dat varieert van een paar honderd gram tot vele kilo’s. Het gewicht bepaalt niet alleen wat je met een drone wettelijk gesproken mag doen (in een volgend artikel gaan we daar dieper op in), maar is ook belangrijk voor jezelf. Als je je drone wil meenemen op een bergwandeling, dan neemt die best niet te veel plaats in je rugzak in en is het gewicht best zo laag mogelijk. Maar een lichte drone is dan weer iets gevoeliger voor zijwind.


In Natuurfotografie Magazine (nr. 2 2020) is ons themablok ‘koopwijs’. Je leest (en leert) alles over de aanschaf van camera’s, statieven, statiefkoppen, cameratassen en handige accessoires. Tevens bekijken we een aantal alternatieve pakketten voor Photoshop.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: