Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe krijg je meer sfeer in je foto? Probeer eens high key

Een foto uitgevoerd in high key. Wat roept de sfeer van dit beeld bij je op? Fotograaf: Rob Blanken

High key en low key, waarom zou je deze technieken toepassen? Het is niet alleen een persoonlijk gevoel van ‘mooi’ of ‘lelijk’, maar een buitengewoon effectieve manier om de zeggingskracht van je foto’s te vergroten. En wat is er nou mooier dan een foto die bij de kijker bepaalde emoties teweegbrengt?

Wat is high key?

Laten we een beetje verder inzoomen op high key. Een high keyfoto is een beeld met overwegend lichte tonen en weinig contrast. Dergelijke beelden worden onder andere geassocieerd met puurheid, kwaliteit, vrolijkheid, frisheid, onschuld, het voorjaar en de zomer.

Wanneer kun je de high key techniek goed gebruiken?

In de natuurfotografie zijn er veel voor high key geschikte onderwerpen. Voorbeelden hiervoor zijn lichtgekleurde vogelsoorten zoals meeuwen, zwanen, jan-van-genten en flamingo’s. Jonge dieren doen het altijd goed in high key. Verder zijn bepaalde insecten (vooral vlinders) en ook bloemen (zoals lichtgekleurde rozen, bosanemoontjes of een veld voorjaarsbloemen) mooi in een heldere, high key weergave. Ook landschappen met zacht licht en weinig contrast zijn geschikt, zoals de hopelijk voor ons liggende sneeuwdagen.

Rob Blanken gaat in Natuurfotografie Magazine (nr. 1 van 2020) verder in op de techniek van high en low key.

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u