Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe voeg ik GPS coördinaten toe in Lightroom?

Via sleutelwoorden (tags) is het mogelijk om foto’s terug te vinden in Lightroom. Maar wist je dat terugvinden van foto’s ook mogelijk is op basis van een fotolocatie? De kaartmodule kan je helpen om foto’s terug te vinden die in een bepaald gebied zijn genomen, ongeacht de sleutelwoorden die je hebt toegepast.
Zonder GPS in je camera is het met Lightroom toch mogelijk om coördinaten toe te wijzen aan je foto's. Fotograaf: Jowan Iven

Nog lang niet alle camera’s zijn uitgerust met een GPS module die de coördinaten automatisch wegschrijft in de metadata. En soms heb je toch de behoefte om een locatie toe te kennen aan een of meerdere foto’s zodat je dezelfde plek later weer terug kan vinden. Of je bent bezig met een project waarvan je alle beelden binnen een bepaalde straal snel wilt kunnen terugvinden. De weinig gebruikte kaartmodule in Lightroom biedt de optie om achteraf GPS coördinaten te koppelen. Dat kan heel precies of globaal, het is maar net hoeveel energie je er in wilt stoppen. Exacte locaties per foto ingeven is nogal een groot karwei, dus gaan we voor het gemak globale coördinaten aan een groep foto’s toekennen.

De kaartmodule

Ten eerste zorg je ervoor dat de filmstrip aan de onderkant van Lightroom zichtbaar wordt, als dat nog niet zo was. Dat kan door op de driehoek te klikken, in het midden helemaal onder in beeld. In de bibliotheekmodule selecteer je vervolgens alle foto’s die bij dezelfde locatie horen. Wanneer de shift-knop wordt ingehouden volstaat het om alleen de eerste en de laatste foto uit een reeks aan te klikken om zo een hele groep te selecteren. Nu springen we van de bibliotheekmodule naar de kaartmodule en wordt ingezoomd tot de locatie in beeld komt.

De kaartmodule is geopend en nu zoom je in, met het muiswiel, naar de gewenste locatie. Fotograaf: Jowan Iven

Foto’s aan een locatie toekennen

Onderaan in de filmstrip is nog steeds een groep foto’s geselecteerd. Met de pointer klik je daar op en sleept de foto’s naar de gewenste positie in de kaart. Laat de linkermuistoets pas los als ze op de goede plek staan. Nu worden de GPS coördinaten toegevoegd in de metadata van de geselecteerde foto’s.

Sleep simpelweg de foto’s in de kaart. Fotograaf: Jowan Iven
Als je nu deze verzameling op de kaart aanklikt dan verschijnt er een kleine viewer. Met behulp van de pijltjes aan de zijkant kan je door alle foto’s scrollen die bij deze set horen. Fotograaf: Jowan Iven

Dit is echter nog niet alles. We kunnen een favoriet gebied aanmaken waarbinnen verschillende verzamelingen vallen. In het linker paneel van Lightroom staat menu ‘opgeslagen locaties’. Je kan daar je eigen voorkeurslocaties aanmaken. Klik eenvoudigweg op het plusje en een pop-up scherm verschijnt. Ook verschijnt er in het midden van de kaart een cirkel, die de omvang aangeeft.

Klik links (rood kader) op het plusje en een pop-up venster verschijnt. Fotograaf: Jowan Iven

In het pop-up venster geef je een naam aan de verzameling en kies je de radius van het gebied. Denk er van tevoren dus goed over na hoeveel gebied je binnen de cirkel wilt laten vallen en zoom dus uit zodat je het overzicht kan bewaren. Wanneer het pop-up venster tevoorschijn is gekomen kan je namelijk niet meer in- of uitzoomen. Op de foto hierboven zie je bovenaan in de cirkel, in het oranje aangegeven, ook een verzameling foto’s. Omdat ze binnen de cirkel vallen horen ze vanaf nu ook bij de opgeslagen locatie. Zo kan je meerdere subgroepjes binnen een voorkeurslocatie laten vallen.

Kaartopties

De getoonde kaart kan naar wens anders worden weergegeven. Fotograaf: Jowan Iven

Voor wie er moeite heeft om de juiste spot op de kaart te vinden heeft Lightroom een kleine hulp ingebouwd. Linksonder kan je een klein menu openen en daar het type kaart kiezen wat jou het meeste aanspreekt. Het daarnaast afgebeelde schuifje, om in en uit te zoomen op de kaart, is heel onpraktisch. Met het muiswiel inzoomen werkt een heel stuk prettiger. En dan is er nog een verborgen optie met de Alt (Windows)/Option (Mac) toets. Wanneer de Alt/Option toets wordt ingehouden kan je een kader trekken op de kaart waar ingezoomd moet worden. Op die manier ben je ook snel ter plaatse. Dit is een verborgen optie van de Alt/Option toets die eerder nog niet was vermeld in twee eerdere tutorials (het geheime wapen van Lightroom, deel 1 en deel 2).

Voor de eigenaren met een GPS tracker die GPX bestanden kan exporteren is de mogelijkheid ingebouwd om de foto’s aan de hand van die track-gegevens aan de juiste coördinaten te koppelen. Daarvoor open je het menu dat onder het zaagtand symbooltje zit. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat volgt wellicht in een ander artikel.

2 reacties

  1. Ik heb een eenvoudige GPS logger op mijn telefoon – Easy GPS Logger.
    Als je zorgt dat de tijd van je telefoon en de camera gelijk lopen kun je de opgeslagen gegevens (GPX) inlezen in Lightroom en dan de foto’s koppelen aan deze GPX gegevens.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Ik heb een eenvoudige GPS logger op mijn telefoon – Easy GPS Logger.
    Als je zorgt dat de tijd van je telefoon en de camera gelijk lopen kun je de opgeslagen gegevens (GPX) inlezen in Lightroom en dan de foto’s koppelen aan deze GPX gegevens.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: