Menu

Onderdeel van Pixfactory

In het Zonnetje: Rob Blanken

Op 28 maart 2020 bestond Natuurfotografie.nl 5 jaar en dat is grotendeels dankzij onze getalenteerde auteurs! Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten en jullie een glimp te tonen van de personen achter deze schrijfsels! Vandaag: gewaardeerd collega, natuurfotograaf en auteur Rob Blanken!
Vliegjes
Vliegjes. Fotograaf: Rob Blanken

Welke foto is voor jou heel bijzonder en waarom?

Dat is best een moeilijke vraag. Ik ga voor een foto die ik heb gemaakt in het binnenland van Suriname, in het Kabalebo Resort. Dit resort ligt midden in het oerwoud aan de Kabalebo rivier. Na het avondeten gingen we op zoek naar boomkikkertjes aan de rand van de rivier. Tot onze verrassing zagen we in het schijnsel van onze zaklantaarns boven de rivier een overweldigend schouwspel. Miljoenen ééndagsvliegen dwarrelden door elkaar. De lichtsporen waren betoverend mooi. Om het krioelen van de insecten zichtbaar te maken besloten we het spektakel vast te leggen met een iets langere sluitertijd. De foto, die je eigenlijk op een groot scherm moet bekijken, laat de lichtsporen van de ééndagsvliegen zien. Het is misschien niet de allermooiste foto die ik ooit heb gemaakt, maar door de bijbehorende herinnering absoluut een heel bijzondere.

Rob Blanken
Rob Blanken

Wat is jouw guilty pleasure?

Eén van mijn guilty pleasures is het stiekem niet willen lijden van ontberingen. Natuurlijk wil ik graag mooie en spannende foto’s maken maar ontberingen? Daar ben ik niet zo van. Heel geduldig ben ik ook niet. Gelukkig is er een groot aanbod in comfortabele fotoreizen. Inspirerend, gezellig en vaak kom je thuis met bijzondere foto’s.

Wat wil je graag nog leren/bereiken op natuurfotografiegebied?

Mijn doel is het maken van een natuurfoto die gevoelens oproept bij de kijker. Die foto moet bovendien voldoen aan mijn gevoel voor esthetiek. Dat is een inspirerend proces zonder einde. Voorbeelden zijn te zien op mijn website.

Wat vind je het leukste aan natuurfotografie?

Misschien een ongewoon antwoord, maar dat is voor mij het creatieve proces. Daarmee bedoel ik het geheel van het zich ontwikkelen van een idee, het maken van de foto (zowel technisch als creatief), de nabewerking en de verdere vormgeving. Juist deze combi maakt natuurfotografie zo leuk.

Heb je een fotografietip voor de lezers? Denk bijvoorbeeld aan een app, een locatie, een diersoort, een inzicht, een trucje in Photoshop of een camera-instelling…

Ontwikkel een idee en laat dat gedurende langere tijd een leidraad zijn voor je fotografie. Deze werkwijze kan leiden tot heel verrassende en unieke foto’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: