Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Corné Koopmans

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet 12 vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Gele kwikstaart in tulpenveld
Gele kwikstaart in tulpenveld.

Interview Corné Koopmans

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Corné koopmansIk ben Corné Koopmans en ben nu 16 jaar. Ik woon in Flevoland op een akkerbouwbedrijf. Fotograferen doe ik al 7 jaar. Sinds vorig jaar fotografeer ik met een spiegelreflexcamera, de Canon 7Dii. Ik gebruik daarbij graag de Canon 100-400mm en een canon 100mm macrolens. Het liefste fotografeer ik op de Veluwe en in de polder van Nijkerk. Ook op ons eigen akkerbouwbedrijf zijn vaak leuke dingen te zien, zoals kiekendieven, kwartels, veldleeuweriken en rietvogels. Me echt onderscheiden van de rest doe ik nu volgens mij nog niet. Wel ben ik veel aan het experimenteren.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk? En waarom zou ik die moeten kennen?

Ik denk dat u de foto van de paarse strandlopers op de pier van IJmuiden wel kent. Ik werd met deze foto natuurfototalent van het jaar bij de Groene Camera (Jeugd). Het waaide deze dag aardig hard waardoor de golven soms omhoog spoten en dit zorgde weer voor wat leuke actiefoto’s. Bij deze foto had het een wat avontuurlijker effect.

Paarse strandlopers op de pier van IJmuiden. Fotograaf: Corné Koopmans

Wat is je favoriete onderwerp? En waarom?

Mijn favoriete onderwerpen zijn insecten, vooral vlinders en libellen vind ik prachtig om te doen. In de avond zoek ik dan de beestjes om dan in de ochtend terug te keren om ze te fotograferen. Ik zelf ben fan van de bokeh bolletjes die dan te creëren zijn. Ook met nevel zijn er dan weer veel leuke dingen te doen. Ook zoogdieren en akkervogels vind ik interessant.

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist?

Ik heb niet echt een bucketlist, maar wie weet een leuke fotoreis een keer.

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s?

Mijn oom Jan Katsman deelt dezelfde hobby en hij leert mij ook vaak dingen bij, vooral om de instellingen goed te gebruiken. Ook leeftijdsgenoten waarmee ik in app-groepen zit geven vaak tips. Deze heb ik vaak ontmoet in het veld of met bijvoorbeeld een NJN activiteit. We hebben het dan over compositie en creativiteit en experimenteren hier weer mee in het veld

Juffer in zonnedauw
Juffer in zonnedauw. Fotograaf: Corné Koopmans

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen, en waarom niet?

Ontsnapte dieren of exoten zou ik niet gaan fotograferen. Als je zo’n kleurrijke verschijning ziet kan het best mooi zijn, maar om er tijd in te steken voor fotografie zou ik niet willen.

Welke (type) foto ben je beu?

Bijvoorbeeld foto’s van dieren altijd op dezelfde plek. Op sociaal media komen aardig vaak foto’s voorbij waarvan je ziet dat het dezelfde plek is. Vaak prachtige foto’s (wil ik zelf natuurlijk ook wel) maar juist omdat iedereen er heen gaat wil ik wel iets anders zien als ik naar beneden scroll.

Mistige zonsopkomst
Mistige zonsopkomst. Fotograaf: Corné Koopmans

Ik zeg f22 , wat zeg jij?

Ik vind bij macro de bokeh geweldig. Ik zal dus niet voor F22 kiezen hierbij.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

Op Instagram volg ik een ene Chris Kaula. Ik vind zijn werken wel heel erg indrukwekkend door de creativiteit en sfeer.

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje?

Echt afzien voor een plaatje zou ik het niet noemen. Soms moet ik er wel wat meer moeite voor doen, bijvoorbeeld als ik in de nacht ga fotograferen in en rond het water. Het kan dan soms wat lastig zijn met de apparatuur en het scherpstellen duurt wat langer. Ook is het even zoeken naar de juiste belichting, maar dat is het zeker waard.

Bloem & vlinder
Bloem & vlinder. Fotograaf: Corné Koopmans

Welke foto vormt momenteel je bureaublad? En waarom juist deze?

Parende donker pimpernelblauwtjes, Op een NJN (natuur) kamp was ik mijn foto’s aan het uitzoeken en iemand zei: ‘Hé! Die is leuk als achtergrond.’ Dus vandaar.

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje en wat zou je antwoord op die vraag zijn.

“Met wie fotografeer je graag?”
Vooral graag met leeftijdsgenoten. Juist omdat iedereen zich nog zo ontwikkelt, is het leuk dit samen te doen en van elkaar weer meer te leren. Iedereen is met wat anders bezig in zo’n groep en dat geeft een leuke variatie. Ook met Jan Katsman (mijn oom) ga ik graag fotograferen, al van jongs af aan kijk ik met hem mee. En sinds een paar jaar doe ik lekker mee (-;.

 

 

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: