Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview met Jarno van Bussel

In dit interview stelt natuurotograaf Henri van Vliet 12 vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat aandacht verdienen.

Interview Jarno van Bussel

1. Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Ik ben Jarno, 24 jaar en opgegroeid met Nationaal Park de Groote Peel als ‘achtertuin’ en dan ook een echt buitenmens. Zo’n drie jaar geleden ben ik met mijn vriendin verhuisd naar de ‘grote stad’. Waarin ik onderscheidend ben, vind ik een lastige vraag. Beleving van het moment staat bij mij voorop, ik kan uren genieten van iets zonder ook maar één keer de ontspanknop aan te hebben geraakt. De beelden die ik uiteindelijk mee naar huis neem zijn dan ook beelden waarin ik mijn beleving, gevoel en emotie van het moment aan de kijker wil laten zien . En het liefst op net een wat andere manier dan vaker gedaan wordt.

2. Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk?

Bijna vier en een half jaar geleden alweer had ik een avond om nooit te vergeten bij een dassenfamilie. Vijf dassen waren zo intens aan het spelen dat ze na een tijdje ongeveer 2 meter voor me zaten. Deze avond heb ik dit portret kunnen maken dat je vast en zeker gezien hebt!

Dassenportret
Dassenportret

3. Wat is je favoriete onderwerp?

Zonder twijfel; dassen. Behalve dat het prachtige dieren zijn, hebben ze een verborgen, bijzondere levensstijl. Elke keer voel ik me bevoorrecht om dit mee te mogen maken. Behalve van dassen word ik ook erg enthousiast van andere dieren die weinig mensen te zien krijgen. Denk hierbij aan vleermuizen of uilen, om maar wat te noemen.

4. Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist?

Als ik ooit de kans krijg staat Wrangel Island (Rusland) zonder twijfel bovenaan. Samen met Kamchatka. Tijdens het verhaal van Sergey Gorshkov op het Nature Talks Festival een tijd terug is dit nog even dubbel en dwars bevestigd. Het lijkt me ongelofelijk om op deze afgelegen plekken te zijn, de sereniteit mee te maken in de prachtige landschappen en het leven dat er is van dichtbij te beleven en fotograferen. Wie weet…

Scholekster in winterlandschap
Scholekster in winterlandschap Fotograaf: Jarno van Bussel

5. Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s?

Zo’n beetje alle foto’s waar ik tevreden over ben, ziet mijn vriendin. Ze weet heel goed wanneer ze iets wel of niet mooi vindt en ook waarom. Daarnaast wissel ik met vrienden onderling beelden, ideeën en commentaren uit.

6. Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen, en waarom niet?

Zeg nooit nooit… Toen ik net begon met fotograferen was ik alleen maar geïnteresseerd in vogels en zei ik nooit wat met landschapsfotografie te gaan doen. En nu ben ik er toch regelmatig mee bezig. Dus wat ga ik nooit fotograferen? Geen flauw idee!

Vleermuis
Vleermuis

7. Welke (type) foto ben je beu?

Gelukkig ben ik niet snel iets beu, maar als ik eerlijk mag zijn… Al die ‘vogeltjes op een takje’ die aan de lopende band voorbij komen, heb ik ondertussen wel genoeg gezien. Zelf heb ik ze ook gemaakt, maar ik ben er van overtuigd dat het bij mij en het merendeel van de fotografen een leerproces is (geweest). Uiteindelijk wil je toch wat anders en ga je experimenteren wat dan ook een ander soort, onderscheidend beeldmateriaal oplevert. Maar ondertussen zitten nog heel veel vogeltjes op een takje.

8. Ik zeg f22 , wat zeg jij ?

‘Klik’.

Vogels in de schemering.
Vogels in de schemering.

9 . Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest ?

Al zijn er meerdere fotografen waar ik inspiratie vandaan haal, Jasper Doest is wel een fotograaf waar ik veel van heb geleerd. Zijn kijk op de wereld en fotografie is heel bijzonder. Hij weet heel goed wat hij wil laten zien, in elk beeld zit een duidelijk verhaal. Als je wel eens met hem gepraat hebt weet je waarom. Ik ben ongetwijfeld niet de enige die veel inspiratie van hem krijgt!
Niet per se fotografisch, maar ik wil toch Christian Kutschenreiter even noemen. Behalve fotograaf is hij wat mij betreft ook natuurbelever ten top. Een hele tijd heb ik met hem en zijn vrouw Bettina gepraat over wat zij meegemaakt hebben bij ‘hun’ bevers. Bijzonder inspirerend wat je kunt bereiken wanneer je ergens zoveel tijd in stopt.

10. Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje ?

Het eerste wat mij me te binnen schiet is een aantal jaar (2011?) geleden bij een zelfgemaakt lighutje aan het water. Daar heb ik ongelofelijk veel uren gelegen in alle weersomstandigheden waarbij met name de ochtenden met sneeuw en temperaturen van -15°C behoorlijk slecht zijn gevallen. Zeker na een sessie van 5 uur. Probeer dan maar weer eens op te staan… En voor welke foto? Uiteindelijk heb ik een leuke foto van een meerkoet en een dodaars kunnen maken.

11. Welke foto vormt momenteel je bureaublad ?

Afgelopen vakantie in Slowakije in het Tatragebergte waar Ayla en ik voor een waterval zitten.

Jarno en Ayla bij een waterval
Jarno en Ayla bij een waterval.

12. Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje ?

‘Wat is het raarste dat je ooit meegemaakt hebt tijdens het fotograferen?’
Ik moet zeggen dat ik gekkere verhalen heb gehoord, maar deze komt wel aardig in de buurt. Een aantal jaar geleden heb ik de zomervakantie gevierd in de Belgische Ardennen. Onze camping lag aan een rivier waar bijna elke avond een bever-stelletje voorbij kwam zwemmen. Een middag heb ik de burcht opgezocht en de avond erna in de buurt van de burcht gepost. Aan de andere kant van de rivier, tegenover mij dus, was een druk bezocht park. Tijdens het wachten kwam er tot twee keer toe een man staan die zijn vogeltje liet vliegen zal ik maar zeggen. Precies richting mij, en dat vogeltje moest nodig plassen. Wat moet dat moet, en je ziet wel vaker iemand plassen, maar dit was helaas wel erg in het zicht. Toen die ‘vogeltjes’ weer uit het zicht waren, kwam gelukkig de bever opdagen en was ik het snel vergeten. Tot het moment dat ik dit schrijf…

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: