Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Kevin Sunderman

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet 12 vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Blauwborst
Blauwborst. Fotograaf: Kevin Sunderman

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Ik denk dat ik mij onderscheid door zeer veel tijd in een onderwerp te steken en de foto’s te maken die ik in mijn hoofd heb. Ik steek er eigenlijk al de vrije uren in die ik heb. Dus ik denk dat ik in doorzettingsvermogen mij wel onderscheid van een ander.

Kevin Sunderman
Kevin Sunderman.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk en waarom zou ik die moeten kennen?

De foto die je van mij waarschijnlijk wel kent is al wel een foto van vorig jaar, de blauwborst die ik heb gefotografeerd in de duinen in Noord-Holland op een duindoorn in het eerste ochtendlicht zingend met gespreide staart, de foto was toen erg populair op Facebook en Instagram en heeft zeer veel likes en reacties gekregen.

Blauwborst
Blauwborst. Fotograaf: Kevin Sunderman

Wat is je favoriete onderwerp en waarom?

Mijn favoriete onderwerp zijn vogels. Er zijn veel soorten en elke vogel heeft weer ander gedrag en die verscheidenheid maakt het voor mij zo leuk omdat je er eigenlijk nooit alles van hebt gefotografeerd en nooit bent uit gekeken.

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist?

Wat ik al jaren op mijn bucketlist heb staan is het fotograferen van de das. Ik heb er al aardig wat tijd in gestoken maar het is nooit gelukt. Vermoedelijk ook omdat ze niet bij mij in de buurt zitten en ik er dus alleen in vakanties op de Veluwe mee bezig ben geweest. Ik heb ze wel al meerdere keren gezien maar buiten het bereik van de camera.

Van wie krijg je (opbouwende)kritiek op je foto’s?

Ik krijg vaak opbouwende kritiek van de mensen met wie ik veel op pad ga zoals Thijs Glastra en mijn ooms en dat doe ik ook bij hen zodat je van elkaar kan leren.

Jan van Gent
Jan van Gent. Fotograaf: Kevin Sunderman

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen, en waarom niet?

In de natuurfotografie heb ik eigenlijk geen onderwerp dat ik nooit fotografeer. Ik heb wel onderwerpen waar ik heel weinig tijd aan besteed zoals landschap, waar ik me eigenlijk nooit kan toe zetten omdat ik andere dingen leuker vind om te doen. Ook als ik er wel aan begin, ben ik snel weer afgeleid door de rondvliegende vogels en komt er eigenlijk weer niks van.

Welke (type) foto ben je beu?

Het type foto dat ik beu ben zijn de foto’s waar de achtergrond meer aandacht trekt dan het onderwerp.

Velduil
Velduil. Fotograaf: Kevin Sunderman

Ik zeg f22 , wat zeg jij?

Ik zeg f/5.0 omdat je een mooie rustige achtergrond houdt, waarbij je nog wel genoeg scherptediepte hebt om je onderwerp goed scherp in beeld te krijgen.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

De fotograaf die mij het meest inspireert is een fotograaf die nu gestopt is met vogelfotografie en dat is Edward van Altena puur omdat ik het erg knap vind hoe hij vele vogels in vlucht erg goed kan vastleggen, hoe moeilijk dat ook is.

Zeearend
Zeearend. Fotograaf: Kevin Sunderman

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje?

De keer dat ik het meest moest afzien was voor het fotograferen van de roerdomp in de afgelopen twee winters. Vaak moest ik urenlang met vorst en sneeuw wachten op dat ene moment dat ik zo graag wilde fotograferen en dat is de laatste winterdag vorig jaar pas gelukt. Het fotograferen van de roerdomp lopend over het ijs.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad? En waarom juist deze?

De foto van het jonge vosje die ik afgelopen voorjaar heb kunnen maken, de reden dat ik die als bureaublad achtergrond heb is dat het al jaren op het lijstje stond en dat ik er erg veel moeite en tijd in heb gestoken dit jaar en afgelopen jaren.

Vossenwelp
Vossenwelp. Fotograaf: Kevin Sunderman

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje? En wat zou je antwoord op die vraag zijn.

De vraag die ik in dit lijstje mis is: “Wat zijn voor jou nu de punten waar je nog veel in kan leren om je fotografie beter te laten worden?” Mijn antwoord zou zijn dat ik mijn foto’s beter zou willen kunnen bewerken dan ik nu doe, omdat ik er veel meer uit kan halen.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: