Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Marieke van der Doef

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
water abstract
Purple rain, waterabstract. Fotograaf: Marieke van der Doef

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Ik ben Marieke van der Doef. Ik werk in het basisonderwijs en woon in Utrecht. Ik onderscheid me van anderen doordat mijn foto’s vaak patronen, kleur en ritme laten zien en nog vaker water als onderwerp hebben. Ik vind deze ritmes en patronen rustgevend, ontroerend en elke keer weer verrassend. Veel mensen kenmerken mijn werk als kleurrijk, met eigen stijl, abstract en soms ook eigenwijs.

selfie
Selfie. Fotograaf: Jan Koster

Stel jezelf eens voor, waarom fotografeer je?

Ik fotografeer om én creatief én buiten bezig te zijn. Als ik fotografeer verdwijnen andere zaken volledig naar de achtergrond en de tijd vliegt vaak voorbij. Het gaat om het proces, maar een mooi eindresultaat is natuurlijk ook heel fijn. Ik fotografeer meestal in de buurt van mijn huis, op fietsafstand.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk en waarvan?

Mogelijk van een van mijn eerste ‘water’foto’s, waarmee ik gelijk een eervolle vermelding behaalde bij de Groene Camera.

Autumnleaves, reflectie van bomen in het water. Fotograaf: Marieke van der Doef

Wat is je mooiste foto en wat is het verhaal erbij?

De mooiste foto maak ik elke keer als ik op pad ga. En de keer erop is er weer een andere mooiste foto. De mooiste foto is voor mij niet één beeld. Dit hangt samen met mijn stemming, met het moment, met het gezelschap. Op dit moment zou ik kiezen voor de foto van de Noord-Atlantische golven en mijn interpretatie ervan, zie ook vraag 12.

Asturias reversed
Asturias reversed. Fotograaf: Marieke van der Doef

Wat doe je met de foto’s die je maakt?

Ik zet ze soms op mijn website en deel ze regelmatig op social media (facebook en instagram). En soms heb ik het geluk ergens te kunnen exposeren, zoals nu van half oktober tot half januari in Utrecht. Op deze expositie ga ik weer een stapje verder en zijn er niet alleen foto’s te zien, maar zijn ze ook letterlijk tastbaar gemaakt. Kijk voor meer info op mijn website.

Wat is je favoriete onderwerp en waarom?

Wind en water spelen een grote rol in mijn fotografie. Water leeft en verrast, het bevriest, weerspiegelt, heeft diepte en is doorzichtig. Het beweegt en is de basis van leven. Uit het spel tussen wind en water ontstaan patronen en lijnen en ik hou ervan om uit dit spel foto’s te maken met een abstract karakter. Belangrijk daarbij is dat de abstractie nog wel in verbinding blijft met de levende natuur, maar ook daarin is veel variatie mogelijk.

Wanneer ben je tevreden met een opname?

Als ik er blij van word en het me raakt. Dat kan in vorm zijn, maar ook in kleur of door de achterliggende emotie of gedachte.

Van wie krijg je (opbouwende)kritiek op je foto’s?

Dat gebeurt helaas niet zo veel en dat heeft denk ik te maken met mijn stijl van fotograferen. Abstracte foto’s spreken iemand aan, of niet. Waarom een foto aanspreekt is vaak lastig te verwoorden en vaker gebaseerd op een gevoel. En de emotie en het gevoel van een ander vertaalt zich moeilijk in kritiek op de gevoelens van een ander.

Zou je meer commentaar/reacties/ likes op je foto’s willen?

Ik zou wel meer tips voor verbetering willen (zie hierboven). Likes zijn superfijn, en geven een indicatie over hoe je werk gezien wordt, maar daar leer ik niet veel van.

Leer je nog steeds veel bij?

Zeker! Ik ben momenteel meer bezig met fotobewerking en met technieken als meervoudige belichting en ik leer er veel van. Ik kan en wil me daar zeker nog verder in ontwikkelen.

A woman’s work
A woman’s work. Fotograaf: Marieke van der Doef

Hoe word je volgens jouw een betere fotograaf?

Vooral andere dingen uitproberen. Ook fotograferen samen met andere fotografen vind ik heel leerzaam.

Wat doe je om je te blijven ontwikkelen als fotograaf?

Ik trakteer mezelf eens per jaar op een fotoreis. Ook doe ik mee aan de inspiratiebootcamp. De input en ervaring van professionele fotografen vind ik ook heel fijn. De afgelopen jaren heb ik eerst bij Theo Bosboom (Mijn Project) en daarna bij Bart Siebelink (Topjaar) toegewerkt naar een eindproduct. Ik heb er veel van geleerd en zeker ook inzicht gekregen in mijn manier van werken.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

Dat was en is natuurlijk nog altijd Theo Bosboom. Zijn foto’s zijn qua vorm, abstractie, kleur en originaliteit onovertroffen en iedere keer weer van geweldige schoonheid. Hij valt nooit in herhaling en zoekt telkens weer andere invalshoeken. Tijdens de fotoreis naar Asturië heb ik ook fotografen gezien die fantastisch speelden met het licht; heel inspirerend!

Waar haal je je inspiratie vandaan (anders dan natuurfotografie)?

Uit boeken, kranten en natuurlijk kunst. De actualiteit gaat echter steeds vaker een rol spelen, de ontwikkelingen in de maatschappij raken me en ik wil mijn zorg of emotie daarbij graag verbeelden in mijn fotografie. Daarmee probeer ik mezelf uit te dagen en mijn grenzen (in) te verleggen want abstracte fotografie is daarvoor niet de makkelijkste vorm.

 

water reflectie
F*ck , foto uit de serie New Fakes, over toenemende polarisatie in de maatschappij. Fotograaf: Marieke van der Doef

Fotografeer je projectmatig en zo ja kan je daar iets over vertellen?

Bij Theo Bosboom heb ik voor het eerst een serie gemaakt: abstracte foto’s met een maatschappelijk thema. Dit wil ik zeker vaker gaan doen.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad en waarom juist deze?

Een van de foto’s die ik maakte in Asturië en die ik momenteel exposeer in Utrecht; niet heel verrassend een abstract beeld van water met mijn eigen interpretatie. Het herinnert me aan de fantastische, gezellige en inspirerende week die ik daar had. De foto maakt me blij en stimuleert me tot het maken van meer van dit soort werk en tot verder experimenteren.

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje? En wat zou je antwoord op die vraag zijn?

‘Is eigenwijsheid een kenmerkende eigenschap voor fotografen?’
Ik mag hopen van wel. Voor mij betekent eigenwijsheid je eigen weg volgen, je niks aantrekken van zogenaamde do’s en don’ts en vooral die foto’s maken waar je zelf blij van wordt.

7 reacties

 1. Dit mag ik graag zien. Beetje eigenwijs, anders, origineel. Ik ben ook even op je fb-pagina gaan kijken en vond daar nog veel meer moois!!!
  Succes met je expositie!
  gr. Bob

 2. Mooi innemend interview dat jou laat zien zoals je bent. Doorzetter, tikkeltje eigenwijs , creatief en met oog voor je omgeving. Bijzonder om te zien hoe jij van de Asturiaanse golven op geheel eigen wijze een kunstwerkje maakt. Ik kom zeker naar jouw expositie want die bestaat uit allemaal inspirerende beelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

7 reacties

 1. Dit mag ik graag zien. Beetje eigenwijs, anders, origineel. Ik ben ook even op je fb-pagina gaan kijken en vond daar nog veel meer moois!!!
  Succes met je expositie!
  gr. Bob

 2. Mooi innemend interview dat jou laat zien zoals je bent. Doorzetter, tikkeltje eigenwijs , creatief en met oog voor je omgeving. Bijzonder om te zien hoe jij van de Asturiaanse golven op geheel eigen wijze een kunstwerkje maakt. Ik kom zeker naar jouw expositie want die bestaat uit allemaal inspirerende beelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: