Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Martijn Nugteren

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet 12 vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Insectje op mos
Insectje op mos. Fotograaf: Martijn Nugteren

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen ?

Martijn Nugteren
Martijn Nugteren.

Mijn naam is Martijn Nugteren, 32 jaar en ik woon in het dorpje Lunteren op mijn geliefde Veluwe. Dagelijks wandel ik met mijn Nikon D3 door de uitgestrekte bossen en oneindige zandverstuivingen en heidevelden van de Veluwe. Tijdens deze wandelingen geniet ik volop van de natuur en leg ik deze graag vast op de foto. Constant ben ik bezig om mijzelf verder te ontwikkelen als natuurfotograaf. Ieder vrij uurtje besteed ik door te lezen over fotografie, verdiep ik me in mijn onderwerpen, laat ik me inspireren door andere foto’s en probeer ik te leren van verhalen van andere fotografen. Op deze manier hoop ik mij te kunnen onderscheiden van de vele natuurfotografen en te zorgen voor verrassende en inspirerende foto’s. Zo komen mijn twee grote passies samen: natuur en fotografie!

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk en waarom zou ik die moeten kennen?

Mijn bekendste foto is denk ik wel die van mijn ontmoeting met de ringslang. Een prachtig dier waar ik na uren van geduld het vertrouwen van leek te hebben gewonnen. De slang verliet de dekking en zwom het open water in. Los van het fotograferen, kreeg ik de kans en de tijd om te genieten van het moment en de ontmoeting. Een beleving om nooit meer te vergeten en foto’s waar ik erg blij mee ben.

Ringslang
Ringslang. Fotograaf: Martijn Nugteren

Wat is je favoriete onderwerp en waarom?

De Veluwe… Het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Een prachtig paars heideveld in september, de oneindige naaldbossen van de Kroondomeinen en de indrukwekkende bronst van de edelherten. Maar er is meer… Een paddenstoel op een oude eik in het Speulderbos, een roodborst die profiteert van de omwoeling van een wild zwijn en een heikikker die blauw kleurt tijdens de paartijd. Ik zoom graag in op deze ‘details van de Veluwe’ en ik hoop hierbij mensen te inspireren om met meer aandacht een wandeling door de natuur te maken en zo de details te ontdekken die de Veluwe tot zo’n prachtig geheel maken.

Edelhert in de mist
Edelhert in de mist. Fotograaf: Martijn Nugteren

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist?

Op mijn bucketlist staan nog een heleboel landen en gebieden. Bovenaan deze lijst staat toch wel een bezoek te brengen aan Zweden om hier op zoek te gaan naar de grote verscheidenheid aan planten en dieren.

Dauwdruppels
Dauwdruppels. Fotograaf: Martijn Nugteren

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s?

Opbouwende kritiek is altijd welkom en ik vraag hier dan ook altijd graag naar. Ik heb verschillende mensen om mij heen die kritisch naar mijn foto’s kijken en die hun mening niet onder de stoelen of banken steken. Maar ik denk toch wel dat ikzelf de meest kritische persoon ben. Ik ben enorm kritisch en niet snel tevreden, maar hierdoor hoop ik te blijven groeien als fotograaf.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen, en waarom niet ?

Een onderwerp dat ik nooit zou willen fotograferen is er denk ik niet. Wel vind ik het belangrijk om je in een bepaald onderdeel te specialiseren, omdat je je hier dan volledig op kunt richten, alles hierover kunt leren en hier steeds meer ervaring in op kan doen. Voor mij zijn dit dus de details van de Veluwe!

Adder
Adder. Fotograaf: Martijn Nugteren

Welke (type) foto ben je beu ?

Beu is wellicht een beetje overdreven, maar ik ben wel een beetje allergisch voor de ‘standaard’ foto’s. Helemaal niks mis mee, maar niet helemaal mijn ding. Ik vind het erg leuk om mezelf uit te blijven dagen om net even anders te zijn dan anderen!

Vliegend hert silhouet
Vliegend hert silhouet. Fotograaf: Martijn Nugteren

Ik zeg f22 , wat zeg jij ?

F22… “Wat een vraag…” is eigenlijk het eerste wat in me opkomt. Dit moet een vraag van Henri zijn! Ik denk bij F22 eigenlijk vooral aan de camera-instellingen waar ik me graag mee bezighoud. Vooral bij macrofotografie zijn de instellingen erg belangrijk en krijg je bij F3.5 een compleet andere foto dan bij een diafragma van F22. Uiteraard afhankelijk van het onderwerp en de sfeer die je met de foto wilt laten zien. Onwijs uitdagend om hiermee te experimenteren!

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom ?

Ik laat me niet inspireren door één fotograaf. Ik laat me vooral inspireren door bijzondere foto’s, bijvoorbeeld de foto van de wilde zwijnen in de sneeuw van Henri van Vliet, de Muskusos in een sneeuwstorm van Vincent Munier en de ‘Eye To Eye’ foto’s van Frans Lanting. Allemaal prachtige foto’s, waarbij je direct de originaliteit van de fotograaf herkent.

Paddenstoelen silhouetten.
Paddenstoelen silhouetten. Fotograaf: Martijn Nugteren

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje ?

Behalve genieten is natuurfotografie uiteraard ook afzien. Ook voor het fotograferen van de details van de Veluwe is dit het geval. Bijna altijd lig ik met mijn buik op de bosbodem en dit betekent dat natte kleding en versleten tekentangen aan de orde van de dag zijn. Vooral bij het maken van de detailfoto’s in de winter is het afzien geweest. Maar na een warme douche, met een hete kop koffie en mijn laptop op schoot, is het dan toch weer genieten van het resultaat!

Welke foto vormt momenteel je bureaublad en waarom juist deze ?

Deze foto die ik maakte van een stuk boomschors staat op de achtergrond van mijn laptop. De foto is heel bijzonder voor mij, omdat deze mij inspireerde tot het fotograferen van de details van de Veluwe. De foto liet mij zien dat door in te zoomen op een op het eerste gezicht oninteressant onderwerp, de foto toch heel bijzonder kan worden!

Boomschors
Boomschors. Fotograaf: Martijn Nugteren

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje en wat zou je antwoord op die vraag zijn.

Een vraag die ik nog mis is toch wel: “Martijn, waar kan ik meer van de details van de Veluwe zien?” Nou Henri als ik dan toch een beetje reclame mag maken, kijk dan is op www.martijnnugteren.nl.

6 reacties

  1. Zeker mooie foto’s en de passie voor het vak! Ga geregeld met Martijn rondje over de Veluwe en dan deelt hij die passie graag met je!

  2. Hopelijk een inspirerend verhaal voor velen! Hoop meer van je foto’s in publicaties terug te mogen gaan zien Martijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Zeker mooie foto’s en de passie voor het vak! Ga geregeld met Martijn rondje over de Veluwe en dan deelt hij die passie graag met je!

  2. Hopelijk een inspirerend verhaal voor velen! Hoop meer van je foto’s in publicaties terug te mogen gaan zien Martijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: