Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Rick van der Kraats

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet 12 vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Bomen - creatief. Fotograaf: Rick van der Kraats

Interview Rick van der Kraats

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Ik ben Rick van der Kraats, 18 jaar en woonachtig in Hoogland, nabij Amersfoort.
Op jonge leeftijd wist ik al dat ik mij wilde onderscheiden, maar was nog erg zoekende. De eerste jaren maakte ik enkel ´registratiefoto´s´, maar nadat kunst mijn pad kruiste voelde ik een nieuwe beweging. Ik wilde iets anders, en ik draaide mijn fotografie helemaal om. In plaats van het onderwerp groot in beeld te brengen, gaf ik het juist meer en meer de ruimte, wat later gepaard ging met een creatieve insteek. Ik hoor van andere fotografen dat ze mijn foto´s door de genoemde kenmerken herkennen, wat misschien wel duidt dat datgene mijn onderscheiding is t.o.v. andere fotografen. Impressionisme werd de kern van mijn fotografie.

Rick van der Kraats.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk? En waarom zou ik die moeten kennen?

Ik denk een artistieke foto van een buizerd. Deze foto viel bij twee fotowedstrijden in de prijzen, namelijk bij Nature Photographer of the Year 2017 en Lowlands Photographer of the Year 2017.

Wat is je favoriete onderwerp? en waarom?

Vogels! Van het begin af aan ben ik een vogelfotografeer in hart en nieren. Ik raak er keer op keer door verwonderd. Eerst wilde ik ze groot in beeld brengen, maar nu maken ze een (impressionistische) foto – wat intussen mijn stijl geworden is – ‘af’. Vogels geven voor mij vaak net dat éne, extra ‘zetje’ dat een foto soms nodig heeft.

Vogel in zwart-wit. Fotograaf: Rick van der Kraats

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist?

Afrika! Als jochie wilde ik daar al heen. Veel plaatsen lijken me geweldig om naartoe te gaan, maar ik voel er zelden een overtuigende energie voor, ofwel een allerbeste prikkel om te gaan. Maar, wanneer ik aan Afrika denk, dan wel. Dan komt er een verlangen op dat me alleen maar oproept: go!

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s?

Ik denk dan direct aan Jaco van Toor. Sinds ik Jaco heb leren kennen – al vroeg af aan – gaf hij mij op liefdevolle wijze precies de kritiek die ik nodig had. Daarbij liet hij mij d.m.v. zijn mening breder kijken. Zo kon ik mijn grenzen in breedste zin verleggen. Jammer genoeg is die tijd voorbij vanwege zijn overlijden. Ik kijk nog altijd met veel inspiratie terug. Daar ben ik dankbaar voor.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen, en waarom niet?

Pfoe haha. Ik denk macro. Ik heb thuis wel een macrolens liggen, maar die heb ik nog maar enkele keren gebruikt. Of ik hem ooit nog eens zal gebruiken … ik denk het niet!

Bomen – creatief. Fotograaf: Rick van der Kraats

Welke (type) foto ben je beu?

Uuuh, ik schiet alweer in de lach :). Van verschillende gebieden zie ik veel dezelfde foto’s voorbij komen. Dan vraag ik me altijd af, waarom probeert niemand het eens anders vast te leggen? Maar beu ben ik nooit, want in plaats daarvan zie ik het puur als een motivatie om mijn eigen lijn te trekken.

Ik zeg f22 , wat zeg jij?

Kijken, kijken, kijken! En de omgeving tot je in laten werken. Want; zonder verse inspiratie van het omringend gebied mis je de kracht in de foto’s!

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest? en waarom?

Frans Lanting. Wat hij in zijn foto’s weet over te brengen vind ik keer op keer fenomenaal. Prachtig vind ik ook hoe ikzelf de natuur ervaar, de inspiratie die tot me komt, de passie voor natuur, het genieten … dat Frans dat in de meeste van zijn beelden weet te realiseren. Ik ben dan ook dankbaar dat ik samen met hem heb mogen fotograferen. En dan de schouderklopjes die hij gaf … brrr, wat een motivatie!

Vogels in beweging. Fotograaf: Rick van der Kraats

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje?

Uh, ik denk in de winter begin 2017. Dat was de eerste witte winter dat ik fotografeerde. En koud dat het was … Ik ging het bos in. Het leek wel een sprookjesbos. Alles was wit op de bomen na. Ik wilde dit gevoel overbrengen in een foto. Creativiteit kwam er mooi van pas. Dus: ik heb enkele uren staan fotograferen met nauwelijks lichamelijke activiteit. Wat was het koud!

Welke foto vormt momenteel je bureaublad? En waarom juist deze?

Van alles wat, maar geen foto’s van mij! Des te meer ik mijn foto’s bekijk, des te meer ik de kracht zie verdwijnen. Dat klinkt wellicht raar, maar zo ervaar ik dat wel in de meeste gevallen. Ik houd het lekker bij de standaard geprogrammeerde achtergronden.

Bomen van onderaf. Fotograaf: Rick van der Kraats

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje? en wat zou je antwoord op die vraag zijn.

Wat is het belangrijkste inzicht dat je hebt gekregen? ‘Dat uit onschuld de meeste mogelijkheden en de mooiste beelden ontstaan.’

 

 

Eén reactie

  1. Ik vind het prachtig dat U op zo een jonge leeftijd reeds een eigen stijl heeft ! De foto’s vind zeer mooi en ik vind dit mooier dan close-up foto’s van vogels of andere dieren, deze laatste kan men genoeg zien in boeken over soorten vogels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Ik vind het prachtig dat U op zo een jonge leeftijd reeds een eigen stijl heeft ! De foto’s vind zeer mooi en ik vind dit mooier dan close-up foto’s van vogels of andere dieren, deze laatste kan men genoeg zien in boeken over soorten vogels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: