Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Vince Pellegrom

In dit interview stelt natuurotograaf Henri van Vliet stelt 12 vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat aandacht verdienen.
Vlindertje in het roze
Vlindertje in het roze. Fotograaf: Vince Pellegrom

Interview Vince Pellegrom

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen ?

Hoi, ik ben Vince Pellegrom, ben 11 jaar oud en woon in het Hoogerheide. Dat ligt tegen Zeeland en de Belgische Kalmthoutse heide aan. Ik zit komend schooljaar in het laatste jaar van de basisschool, weet nog niet wat ik later wil worden, maar mijn leraar heeft gezegd dat mijn ouders later rekening moeten houden met de categorie wat duurdere opleidingen omdat ik de slimste van de klas ben. Ik fotografeer graag in de natuur en dat doe ik samen met mijn moeder. Naast fotograferen, voetbal ik graag en dat doe ik bij mijn club RKSV Halsteren. Omdat ik 11 jaar oud ben is het best wel bijzonder dat ik aan fotografie doe. Soms vind ik dat leuk, maar soms ook niet, want ik zou ook weleens met iemand anders willen fotograferen van mijn eigen leeftijd. Ik ben sinds een jaar echt bezig met fotograferen en maak al best mooie foto’s, tenminste dat vind ik en daar ben ik ook super trots op!

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk? En waarom zou ik die moeten kennen ?

Nou ehhh …… Henri, ik denk nu nog geen een. Misschien heb je snel kunnen kijken naar mijn foto’s, want toen ik net met jou bevriend was op Facebook toen werd mijn Facebook account geblokkeerd omdat ik nog geen 13 jaar ben en daar baal ik super erg van. Gelukkig heb ik nog wel een Instagram account en een website om mijn foto’s te laten zien!
Ik heb trouwens bijna alleen nog maar vlinders gefotografeerd, dus als je een foto van mij kent dan zal het wel van een vlinder zijn. Overigens ken je mij misschien van PiXperience. Ik was die jongen die de hele tijd zijn notitieboekje vol zat te pennen, ook tijdens jouw lezing. Ik heb de tip met de pindakaas aan een touwtje goed onthouden! Alleen ik ben nog niet zo goed in Photoshop, dus dat touwtje wegkrijgen zal moeilijk worden.

Wat is je favoriete onderwerp ? en waarom ?

Mijn favoriete onderwerp is vlinders en libellen. Ik vind het erg leuk om kleine beestjes te fotograferen. Hiervoor heb ik ook een speciaal statief van mijn eigen zakgeld gekocht (Sirui Aluminium ET-1004 statief met E-10 balhoofd). Dit statief kan op z’n kop fotograferen en kan daardoor lager bij de grond en maakt het makkelijker om het object te fotograferen. Ik heb voor de macrofotografie ook mijn eigen lens gekocht (Tokina AT-X 100mm f/2.8 Macro Pro D). Dit vind ik een erg fijne lens! Maar macrofotografie is eigenlijk het eerste en nog het enige waar ik me mee bezig gehouden heb. Ik ga de komende tijd en jaren eens kijken wat ik nog meer leuk vind. Dan moet ik wel even sparen voor nog wat andere lenzen of mijn moeder lief aankijken.

Oranjetipje
Oranjetipje. Fotograaf: Vince Pellegrom

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist ?

Al jaren??? …. ik begin net hè Henri! Een vette L lens van Canon en dan het liefst boven de 400mm. Maar jammer genoeg is dat veel te duur dus doe ik het nu maar met wat ik nu heb. Ik ben ook super blij met wat ik nu allemaal eigenlijk al heb. Het is wel “dag, dag” zakgeld maar dat was het waard, want als ik met deze apparatuur al zulke mooie foto’s kan maken dan komt het zeker goed?. O ja, en met die L lens wil ik dan héél graag een mooie foto maken van een ijsvogel vanuit zo’n stoere camotent.

Van wie krijg je (opbouwende)kritiek op je foto’s ?

Van mijn moeder en ze krijgt ook opbouwende kritiek van mij terug. Mijn vader en zusje hebben geen verstand van fotografie. Maar best handig dat ik samen met mijn moeder ga fotograferen, want dan kan ik soms wat lenzen van haar lenen en soms heeft ze nog wat handige tips.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen, en waarom niet ?

Naakt in de natuur …….. blèhhh, dus ook geen naaktslakken? en afval in de natuur. Vind ik gewoon niet mooi en vies. Ik snap trouwens niet dat mensen zoveel afval overal maar neer gooien terwijl soms een paar meter verder een prullenbak staat. Als er in de natuur geen prullenbak staat, neem ik het mee in mijn tas en gooi ik het thuis weg. En ook handig: als ik in de natuur naar de wc moet, dan gebruik ik van die doekjes die oplossen en niet schadelijk zijn voor de natuur.

Sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes. Fotograaf: Vince Pellegrom

Welke (type) foto ben je beu ?

Op dit moment foto’s van vlinders, want die heb ik al best vaak gemaakt de laatste tijd. Mijn Instagram staat nu vol met alleen maar vlinders. Nu vind ik het tijd voor weer wat anders. En dat is het voordeel dat ik net begonnen ben. Ik heb nog zoveel dingen die ik zou willen proberen te fotograferen. Landschappen, sterren en melkweg lijken me heel gaaf.

Ik zeg f22 , wat zeg jij ?

Nog niet gebruikt, maar binnenkort wel. Met landschappen of zo. Voor mijn macrofoto’s vind ik een onscherpe achtergrond mooier en met f22 zie je die véél te goed en wordt het zo’n rommel op de foto. Daar hou ik niet van. Ik gebruik nu bijna altijd f2.8.

Weidebeekjuffer
Weidebeekjuffer. Fotograaf: Vince Pellegrom

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest ? en waarom ?

Judith Borremans, omdat zij ook veel macrofotografie doet en ik haar foto’s erg mooi vind. Ik kijk dan vaak naar haar foto’s want dan krijg ik nieuwe ideeën. Ik heb pas ook mijn eerste workshop bij haar gevolgd. Ze is een aardige mevrouw die mij goed op weg heeft geholpen. De workshop vond ik erg leuk en leerzaam. Maar net als het fotograferen ben ik ook nog fotografen aan het ontdekken. Daarom had ik een hoop goede fotografen uitgenodigd om vrienden te worden op Facebook, dan kon ik ze volgen, maar ja, geblokkeerd dus ☹

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje ?

Elke ochtend als we op pad gaan moet ik afzien. Véél te vroeg m’n bed uit. Maar als ik eenmaal in een veldje sta, ben ik blij dat ik er ben. En het voordeel is dat ik dan de hele dag nog voor me heb om leuke dingen te doen of te luieren. Maar als ik op zaterdagochtend vroeg moet voetballen en zondag ook nog vroeg mijn bed uit moet, dan vind ik dat best zwaar. Oh ja, en na de workshop van Judith Borremans, want toen zat ik onder de muggenbulten.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad ? En waarom juist deze ?

Een foto van Messi (die heb ik niet zelf gemaakt) met het logo van FC Barcelona. Ik vind Messi één van de beste voetballers van de wereld en ik hou van voetballen.

Vlindertje in het wit
Vlindertje in het wit. Fotograaf: Vince Pellegrom

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje ?

Waarom ik meestal achter mijn camera sta en niet achter de Xbox zit?
Nou, ik vind spelletjes spelen op de Xbox ook leuk hoor en dat doe ik ook wel eens. Maar ik vind fotograferen in de natuur net zo leuk en helemaal als ik thuis kom met een mooie foto! Bovendien vind ik het ook best stoer. Ik ben de enige in de klas die fotografeert, vind het erg stoer om te weten hoe alle apparatuur werkt, soms is het best afzien (sjouwen, eind wandelen, muggenbulten) en je ziet de mooiste dingen. Het lijkt soms ook een soort van geheimpje tussen mij en mijn moeder als ik samen met haar en met niemand anders bij een veldje sta en iets moois zie.

vincepellegrom.nl

 

10 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

10 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: