Menu

Onderdeel van Pixfactory

Jacob Kaptein in Beeld

In 2011, toen hij 16 jaar was en zijn broertje een nieuwe camera kreeg, begon Jacob te fotograferen.
Knobbelzwaan in de Blauwe Kamer te Rhenen
Knobbelzwaan in de Blauwe Kamer te Rhenen. Fotograaf: Jacob Kaptein

Leuk

Wanneer hij een vrije middag had, trok hij de natuur in met de camera van zijn broertje om foto’s te nemen van de wilde dieren op de Veluwe. En nu, 7 jaar later vindt hij het nog steeds leuk. Kort, maar krachtig: Jacob fotografeert….omdat hij het leuk vindt.

Keuzes maken

Jacob KapteinEn hoe eenvoudig dat ook mag klinken; veel fotografen weten maar al te goed dat dat ‘leuk’ helemaal niet zó vanzelfsprekend is. Fotografie en frustratie gaan maar al te vaak hand in hand. Omdat de natuur zich niet laat regisseren, evenmin als het weer, die veeleisende baan of partner. Natuurfotografie kost vaak heel veel tijd. Tijd die maar één keer besteed kan worden; óf aan werk, of aan familie en vrienden, óf aan uren wachten tot je eindelijk die ene foto kunt maken.
Fotografie is keuzes maken en fouten, soms vallen en steeds weer opstaan. En boven alles is het een kwestie van op het juiste moment op precies de juiste plaats zijn. Waar vanzelfsprekend een flinke dosis mazzel bij komt kijken.

Jacobs’ wereld

Terug naar Jacob. Kijkend naar zijn foto’s krijg je het gevoel in Jacobs wereld te stappen. Zijn manier van fotograferen laat je een kijkje door zijn ogen nemen naar zijn beleving. Hij laat je op de grond liggen tussen de paardenhoeven. Hij gooit je in een beekje om de oeverzwaluwen optimaal te kunnen bewonderen.Om je even later zelfs onder water te duwen om te laten zien hoe leuk een zwaan er daar uit ziet. Niks clichés, voorspelbaarheid of de zoveelste uitgekauwde hype. Jacob maakt zijn eigen foto’s en dat hij de natuur en fotograferen leuk vindt, dat blijkt. En dat dit uiteindelijk het allerbelangrijkste is…ook. En het mooie is….dat je dat eigenlijk als vanzelf terug ziet in een serie wonderschoon materiaal.

Apparatuur

  • Canon 6d
  • Sigma 150-600mm C
  • Canon 16-35mm
  • Canon 50mm
  • Canon 100mm macro

Portfolio

Een jong beukje in een overstroomd bos naast de Leuvenumse beek
Toen ik door het bos dat ondergelopen was met water doorliep viel mijn oog op dit jonge beukje dat deze natte omstandigheden moest trotseren. In de avondschemering ben ik terug gegaan naar deze plek om het beukje te fotograferen. Zal het beukje de situate overleven en volgend jaar opnieuw groeien? Fotograaf: Jacob Kaptein
De reflectie van bergen in een meer op de Lofoten
De reflectie van bergen in een meer op de Lofoten. Fotograaf: Jacob Kaptein

“De natuur is voor mij alles om mij heen. Ik ben een echte ‘kijker’. Ik hou ervan om naar de natuur te kijken. Het interessante van natuurfotografie is voor mij dat de natuur zo oneindig divers is en dat ik het vervolgens op oneindig veel mogelijke manieren kan vastleggen.”

Kuifaalscholvers op het eiland Hornoya te Noorwegen
Kuifaalscholvers op het eiland Hornoya te Noorwegen. Fotograaf: Jacob Kaptein
Boerenzwaluwen boven de Hierdense beek
Boerenzwaluwen boven de Hierdense beek. Fotograaf: Jacob Kaptein

“Mijn aanpak is door de jaren heen wel veranderd. Ik ging vroeger altijd op pad zonder een specifiek doel. Tegenwoordig ga ik meer projectmatig te werk en fotografeer ik vaker om een bepaald verhaal te vertellen. Beide aanpakken hebben hun voor en nadelen natuurlijk.”

Paarden op Goeree-Overflakkee
Koniks op Goeree-Overflakkee. Fotograaf: Jacob Kaptein

“Eén van de eerste foto’s waar ik echt heel blij mee was, is de foto van de opvliegende zwaan boven het water dat bedekt was met een laagje mist. De ochtendzon lichtte de mist op en creëerde een intense gouden gloed.”

Knobbelzwaan in de Blauwe Kamer te Rhenen
Knobbelzwaan in de Blauwe Kamer te Rhenen. Fotograaf: Jacob Kaptein
Alpenkauwen vliegen rondom de toppen van de Dolomieten
Alpenkauwen vliegen rondom de toppen van de Dolomieten. Fotograaf: Jacob Kaptein

“Sinds dit jaar ben ik afgestudeerd in de ecologie, maar ik wil verder met fotografie en reizen en daarom ga ik de komende jaren hierin investeren. Ik heb geen heel strak plan hoe ik het ga aanpakken, ik laat me meenemen in waar de/mijn natuur me brengt. Maar toch heb ik wel dromen die ik graag eens zou willen zien uitkomen, waaronder het zwemmen met walvissen en naar Madagaskar reizen.”

De weersomstandigheden op de Lofoten
De weersomstandigheden op de Lofoten. Fotograaf: Jacob Kaptein
Zwermen vliegen in het Twiske te Amsterdam
Zwermen vliegen in het Twiske te Amsterdam. Fotograaf: Jacob Kaptein
Een knobbelzwaan onder water gefotografeerd
Een knobbelzwaan onder water gefotografeerd. Fotograaf: Jacob Kaptein
Een adder neemt een bad op een warme dag op de Drentse hei
Een adder neemt een bad op een warme dag op de Drentse hei. Fotograaf: Jacob Kaptein

Jacob Kaptein

6 reacties

  1. Mooie beelden en heb Jacob zien optreden bij onze fotoclub in Holten met het verhaal over steenbokken in de Dolemieten. Ook hier zitten fraaie beelden bij. Top

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Mooie beelden en heb Jacob zien optreden bij onze fotoclub in Holten met het verhaal over steenbokken in de Dolemieten. Ook hier zitten fraaie beelden bij. Top

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: