Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kijk uit naar de eikenpages!

Bruine eikenpage in rust. Fotograaf: Hans Jansen

Kijk uit naar de eikenpages! Eikenpages hebben het moeilijk! De teruggang van vrijwel alle vlinders in Nederland is zorgelijk en sommige soorten dreigen, door het verloren gaan van hun leefomgeving, zelfs geheel te verdwijnen. De eikenpages hebben het extra moeilijk en lopen gevaar, mede ook door alle maatregelen die worden uitgevoerd tegen de “overlast” van de eikenprocessierups.

Eikenpage. Fotograaf: Hans Jansen

Eikenpages

Van de vlinderfamilie van de “kleine pages” worden de meeste soorten genoemd naar hun waardplant. Zo ook bij de naamgeving van de eikenpages. Er zijn in Nederland twee soorten; de eikenpage is vrij algemeen en de bruine eikenpage is bedreigd en inmiddels erg zeldzaam geworden.
De eikenpage (Favonius quercus) is in heel Nederland in bosrijke omgevingen te vinden met als grootste kans in de maanden juli en augustus. Hij leeft bij grotere eiken op zonnige plaatsen en wordt het meest op de zandgronden gevonden.

Van de populaties van de bruine eikenpage (Satyrium illicis) is helaas 95% in de laatste twintig jaar verdwenen! Ze komen alleen nog voor in de duinen en op een aantal plaatsen in Noord-Brabant en Limburg en dan vooral in gevarieerde bosranden, jonge eiken aanplanten, overgangen van droge heide naar bos en in open loofbossen. Je kunt ze vooral zien in de maanden juni en juli.

Bruine eikenpage is het slachtoffer geworden van de gewone kameleonspin. Fotograaf: Hans Jansen

Eikenpages laten zich overigens niet zo gemakkelijk zien. Ze zitten vaak wat hoger in de bomen en zitten vaak stil. Als ze op zoek zijn naar nectar van bijv. braam of liguster of bij een kruidenstrook zijn ze gemakkelijker te vinden. Dat is vooral bij zonnig weer midden op de dag.

Eikenpage op zoek naar nectar. Fotograaf: Hans Jansen

Fotografie

Kleine pages zijn fragiele vlindersoorten met mooie kleine staartjes en ze zijn prachtig om te fotograferen. Dat is echt de moeite waard! En het is genieten om ze te zoeken en te kunnen vastleggen. Ik heb er de laatste jaren wel een gewoonte van gemaakt om melding te doen van eigen waarnemingen van de meeste soorten. Daarmee lever je een (kleine) bijdrage aan de instandhouding. We mogen er ook van genieten en alle meldingen van deze kwetsbare soorten zijn erg belangrijk. Voor wetenschappelijk onderzoek en ook voor het beheer, zodat dit beter kan worden afgestemd om soorten beter te kunnen beschermen.

Mijn tip is dan ook:

Doe melding van je waarnemingen aan Telmee.nl of Waarneming.nl. Zo kunnen we ook wat terug doen voor deze kwetsbare soorten !

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u