Menu

Onderdeel van Pixfactory

Koningseider in de sneeuw

De koningseider in de sneeuw. Het was voor mij een wens om dit eens te fotograferen. Via Martin Garner begreep ik dat er in het noordoosten van Noorwegen een haventje is waarin je vanuit een schuilhut dit soort foto’s kunt maken.
Koningseider in de sneeuw
Koningseider in de sneeuw Fotograaf: Chris van Rijswijk

Na wat zoekwerk op internet kwam ik er al snel achter dat ‘the place to be’ Batsfjord betreft. Via internet reserveerde ik de schuilhut voor drie dagen in maart, met de hoop dat er een sneeuwdag tussen zou zitten.

Comfortabel?

Om 4 uur in de ochtend word je, voorzien van een warmtepak, afgezet in de hut. Dan is het wachten totdat de vele eendensoorten (eiders, koningseiders, stellers eiders en ijseenden) komen vissen voor de hut. Voor de hut worden namelijk dode vissen gevoerd die naar de bodem van de haven zakken. De hut is ruim van opzet en voorzien van een aantal kijkgaten op lighoogte. Zo kun je met een rijstzak vanaf een laag camerastandpunt fotograferen. De hut is voorzien van een klein toiletje en een ieder krijgt een ontbijtbox mee. Met het ontbijt moet niet te lang worden gewacht, omdat de hele box in no-time bevroren is. De hut is gemaakt voor negen personen. Hoe minder mensen er in de hut zijn, hoe meer bewegingsvrijheid je hebt en hoe makkelijker je kunt wisselen met de kijkgaten.

schuilhut
De schuilhut in de haven van Batsfjord, Noorwegen. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Acht uur later…..

De eenden verblijven op korte afstand en zijn niet schuw, zolang je maar gedempt praat en niet te opzichtig beweegt. Zelf fotografeer ik met een Canon 5d mark III (fullframe) en een 500mm-lens. Van de drie dagen die ik in de hut verblijf zijn er twee dagen met zon en gelukkig één dag met sneeuw (40cm in één ochtend!). Om 12u is het feest over en word je, koud maar voldaan, weer opgehaald met de boot. Na een warme lunch in het hotel staat de boot opnieuw voor je klaar, nu om vluchtopnames te maken in de haven.

Rode snavels en een rood gebouw in de achtergrond.
Rode snavels en een rood gebouw in de achtergrond. Fotograaf: Chris van Rijswijk

De omgeving

Het fotograferen vanuit de hut lijkt gemakkelijk, maar er zijn een paar haken en ogen. In de eerste plaats moet je de lage temperatuur niet onderschatten. 8 Uur liggend in een hut op het water is behoorlijk fris. Kleed je goed warm aan en vergeet niet om, naast een warmtepak, ook warme schoenen aan te trekken. Daarnaast is de hut gesitueerd tegenover een roodgeverfde fabriek. Dit rode gebouw weerkaatst in het water en het is een hele kunst dit pand buiten de foto te houden. Tenzij je hier bewust wel voor kiest natuurlijk.

Je moet er wat voor over hebben!
Je moet er wat voor over hebben! Fotograaf: Chris van Rijswijk

Een overnachting in Batsfjord is noodzakelijk en het Polar Hotel is een geschikte uitvalsbasis. Op Batsfjord kan worden gevlogen, maar de meeste fotografen vliegen op Ivalo (Finland) en combineren de trip met Kaamanen (Finland) waar een geschikte plek is om noordelijke bosvogels te fotograferen. Van Kaamanen is het nog een hele reis naar Batsfjord onder andere over een prachtige hoogvlakte (waar ‘s zomers sneeuwuilen, kleinste jagers en morinelplevieren broeden). Hier vind je een verslag van mijn Noorse trip.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: