Menu

Onderdeel van Pixfactory

Landgoed Klein Bylaer

Vandaag bezoek ik Klein Bylaer, een oud boerenlandgoed ten westen van Barneveld. Dit landgoed bestaat uit een boerderij, akkers, graslanden, heide en bossen. In het gebied liggen vennetjes, plassen, sloten en beken. Een prachtig gebiedje om in rond te lopen en ideaal voor landschapsfotografie.
Het ven onder magische omstandigheden, precies de foto waar ik op gehoopt had. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Voorwerk

Het voordeel van meermaals een locatie bezoeken is dat je een plek goed leert kennen onder verschillende omstandigheden. Dat levert soms unieke beelden op maar kan ook saai worden. Natuurgebieden met vennetjes en bos vind ik erg mooi. Daarom was ik opzoek naar een locatie niet ver van mijn woonplaats die deze elementen zou bevatten. Zo kwam ik uit bij landgoed Klein Bylaer in de buurt van Barneveld. Het is een kleinschalig en gevarieerd gebied met heide, bossen, plassen en vennetjes. Ook al was het de afgelopen periode erg droog geweest, toch zat er nog redelijk wat water in de vennetjes. Rondom een vennetje stonden meerdere solitaire bomen die kunnen dienen als onderwerp voor een foto. Verder stond op mijn Sun Surveyor-app dat de interessante onderdelen van deze locatie min of meer naar het oosten gericht lagen. Dit zou betekenen dat je tijdens zonsopkomst hier mogelijk kans had op een fraaie gekleurde lucht. Als referentie werd snel een snapshot met de telefoon gemaakt.

Snapshot van mijn telefoon van het eerste ven. Deze locatie heeft potentie. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Na wat verder lopen kwam ik bij een vlonderpad. In dit harde middag licht zag het er niet direct heel aantrekkelijk uit, maar ik stelde mij voor hoe dit beeld eruit zou zien in ander licht en met mooie wolken in de lucht. Ook hier maar weer een foto van maken met mijn telefoon.

In dit licht niet heel aantrekkelijk maar onder andere omstandigheden mogelijk wel een mooi beeld. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Planning

Nu het idee is gevormd werd het tijd om een tweede bezoek te plannen, maar dan bepakt met volledige camera uitrusting. Een ochtend met zonsopkomst en wat bewolking en mist heeft mijn voorkeur. Om de weersverwachting in de gaten te houden worden de WeatherPro-app en de Clear Outside-app gebruikt. Op een zondagochtend leken de verwachtingen gunstig te zijn. Voor mij dus het signaal om er op uit te gaan.

Screenshot van Clear Outside: om 6:00 uur ligt de temperatuur (6 0C) dichtbij het dauwpunt (5 0C) en is er een grote kans op mist.
Screenshot van WeatherPro: om 6:00 uur is het half bewolkt met weinig wind en is er een hoge luchtvochtigheid (91 %).

 

Uitvoering

Het is 4:15 uur wanneer ik opschrik van de wekker. Snel wordt het alarm uitgezet voordat de overige gezinsleden wakker worden. Onderweg in de auto rij ik door enkele mistbanken en er zijn een paar wolken te bekennen. Dit is precies waarop ik hoopte.

Aangekomen op de parkeerplaats vindt begroeting plaats door het gezang en gekwetter van talloze vogels. Kort laat ik de geluiden op mij inwerken en loop daarna het bos in richting het ven. Tjonge wat is het donker! Ik moet goed mijn best doen om niet te struikelen over de boomwortels en kuilen in het pad. Dan wordt de rust opeens verstoord door hard gekrijs en gefladder. Een fazant… maar door het gefladder is het laatste beetje slaap definitief verdwenen. Wanneer de hartslag weer genormaliseerd is, loop ik de open vlakte op en aanschouw een magische wereld die voor mij ligt.

Magische wereld

Het is goed te zien dat het de afgelopen week geregend heeft want niet alleen het ven bevat meer water, ook zijn er nu meerdere kleine poeltjes zichtbaar. De begroeiing is nat van de dauw en de laag nevel ligt als een deken boven het landschap. Tussen pollen pijpenstro en heidestruiken hangen tientallen spinnenwebben die extra glimmen door de waterdruppels. Het prille ochtendlicht heeft een blauwe en magenta kleurige gloed en geeft het geheel een serene en bijna sprookjesachtige sfeer. Snel stel ik mijn camera op aan de rand van het ven en kies een compositie die een mooi uitzicht biedt over het gebied. Wauw… de foto op mijn camera is precies het beeld waarop ik gehoopt had! Mijn ochtend kan nu al niet meer stuk.

Het ven onder magische omstandigheden, precies de foto waar ik op gehoopt had. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Voor de tweede foto van de ochtend wordt een staande compositie gekozen met een opvallende pol pijpenstro in de voorgrond en dezelfde den op de achtergrond. Ook met deze foto ben ik erg blij en door de staande compositie en het al iets veranderde ochtendlicht weer net een andere sfeer.

Het ven maar dan net wat anders weergegeven. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Genieten

Aangezien ik van dit gebiedje al twee mooie platen op zak heb, besluit ik door te lopen naar het houten vlonderpad wat even verder op ligt. Daar aangekomen is het al een stuk lichter geworden, maar zeker niet minder mooi. Het pad zorgt voor een fijne diepte werking en leidt je blik richting de bosrand waar een laag nevel voor hangt en daarboven mooie wolken. Wat is dit genieten!

Het vlonderpad zorgt voor een fijne diepte werking. Genieten is dit! Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Een tijdje loop ik hier nog wat rond, op zoek naar andere composities, maar ik merk dat het licht alweer veranderd is. De gaten in de bewolking zijn nu dichtgetrokken en de mooiste kleuren van de zonsopkomst zijn alweer weg. Wat overblijft is een grauwere en diffusere belichting, niet echt een ideale situatie voor het open gebied waar ik mij nu bevind.

Voldaan gevoel

Ik pak mijn spullen in om naar huis te gaan. Terwijl ik richting de auto loop denk ik aan het grote verschil tussen de foto’s van mijn verkennend bezoek en die van deze ochtend. Een landschap dat in het harde middaglicht wellicht helemaal niet interessant lijkt, kan onder de juiste omstandigheden wel betoverd lijken. Zo zie je maar weer dat een beetje voorbereiding, voorstellingsvermogen en geluk een verschil kan maken. Ik ben dan ook blij dat ik daar de tijd en energie in heb gestoken. Met een voldaan gevoel stap ik in de auto en neem me voor dit binnenkort weer te doen.

8 reacties

  1. Wat een mooi verslag! Ik kom regelmatig in mooi paradjs. Heerlijk wandelen en ik ga dit zeker ook eens proberen, lijkt me spannend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

8 reacties

  1. Wat een mooi verslag! Ik kom regelmatig in mooi paradjs. Heerlijk wandelen en ik ga dit zeker ook eens proberen, lijkt me spannend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: