Menu

Onderdeel van Pixfactory

Landschapsfotografie: van idee tot uitwerking

Als ik op pad ga voor het maken van landschapsfoto’s heb ik meestal al een idee van de foto die ik wil gaan maken. Het idee dat de aanleiding was voor het maken van de foto’s in dit artikel ontstond tijdens een wandeling een paar weken geleden.
Het resultaat van een idee, tijdens een wandeling ontstaan.
Het resultaat van een idee, tijdens een wandeling ontstaan. Fotograaf: Erik Nevels

De geboorte van het idee

Het is grijs weer maar dat weerhoudt mij en mijn gezelschap niet van een wandeling door het bos dat hoort bij een van mijn local patches, de Linnerheide in Midden-Limburg. Tijdens ons gebruikelijke wandelrondje kijken we, zoals eveneens gebruikelijk, aan de bosrand of we reeën op de aangrenzende akkers zien. We hebben geluk, 3 stuks laten zich met het blote oog en de verrekijker bewonderen. Achter de reeën pronkt de laan met oude tamme kastanjebomen. Ik heb ze al meerdere malen gefotografeerd maar nog niet vanaf deze plek. De karakteristieke bomen steken, nu ze bladerloos zijn, scherp af tegen de lucht en ik krijg het idee om ze met mist te gaan fotograferen. De mist moet ervoor gaan zorgen dat de bosrand in de verte achter de kastanjebomen niet meer te zien is maar alleen nog de silhouetten tegen een grijze achtergrond.

De volgende dagen houd ik de weersvoorspellingen goed in de gaten maar er ligt helaas geen mist in het verschiet. Als ik op maandag met het opstaan word verrast door een heerlijk zonnetje besluit ik om de plek weer op te zoeken en de compositie alvast te gaan bepalen. Ik schat in dat 28-75mm de juiste lens is en laat de andere lenzen thuis. Drie kwartier later ben ik met de fiets ter plekke en loop de akker op. De zon is al een aardig eind los van de horizon en haar rode schijn is al verdwenen. Toch geeft het felle tegenlicht wel een bijzondere sfeer aan het plaatje. Het contrast is groot en omdat er verder toch weinig kleur aanwezig is bedenk ik dat dit wel een zwart-wit foto waard is.

Door veel contrast en weinig kleur is hier voor zwart wit gekozen.
Door veel contrast en weinig kleur is hier voor zwart-wit gekozen. Fotograaf: Erik Nevels

Hoe het idee toch een verrassing werd

Mijn lenskeuze blijkt juist en ik maak vanuit meerdere standpunten foto’s. Zo kan ik thuis de vergelijking nog eens overdoen. Wat ik nu al zeker weet is welke bomen uit de rij ik in elk geval op de foto wil: ‘Groot en minder groot naast elkaar’.

Om de zon buiten de foto te houden ga ik wat dichter bij de laan staan en wel zo dat de vuurbol geheel schuilgaat achter een dikke stam. Ik houd mijn histogram goed in de gaten. Zoveel als mogelijk ‘naar rechts’ belichten zonder over te belichten. Het contrast is mooi en ik zie zelfs wat vage zonneharpen in de achtergrond. Het is wel niet mijn oorspronkelijke idee maar toch verrassend bijzonder.

Keuzes maken en geduld hebben

De dagen erna is het weer grijs weer maar geen mist. Voor de vrijdag wordt er weer zon voorspeld en heb ik gewoon zin om dezelfde compositie eens tijdens het blauwe uurtje vast te leggen. Om kwart voor 8 de volgende ochtend stel ik mijn statief op in het veld. De maansikkel die ik onderweg al aan de blauwe hemel heb zien schitteren staat nu prachtig boven de bomen. Wat een bonus. De lucht boven de horizon kleurt geeloranje en steekt fraai af tegen de silhouetten van de kastanjebomen. Ik pas mijn standpunt nog wat aan totdat de maan op de meest optimale plek staat. Stap voor stap loop ik mijn instellingen na en stel ik scherp. Gelukkig waait het nauwelijks dus de relatief lange sluitertijd van 1/25 seconde vormt geen probleem. Terwijl ik geniet van het moment telt de timer zijn 5 seconden af.

Het resultaat van een idee, tijdens een wandeling ontstaan.
Het resultaat van een idee, tijdens een wandeling ontstaan. Fotograaf: Erik Nevels

Zoals je begrijpt heb ik mijn oorspronkelijk idee voor een foto van de kastanjebomen met mist nog niet voor elkaar en dat staat dus nog op mijn ideeënlijstje. Zolang de mist op zich laat wachten is het een kwestie van keuzes maken. Of concessies doen en je idee aanpassen of geduld hebben. In dit geval heb ik voor beide gekozen. De aanpassingen hebben zich al geloond. Ondertussen blijf ik alert op het weerbericht en zodra de velden op de Linnerheide grijs kleuren zal ik er weer staan.

Tip

Met TPE kun je jouw fotosessie vooraf heel precies plannen. Met deze software kun je iedere locatie op aarde bekijken en precies zien wat de stand van de zon en de maan is op het moment dat jij wilt gaan fotograferen. Zo kom je ter plekke nooit voor verrassingen te staan. Als voorbeeld zie je hieronder de locatie en de weersomstandigheden op het moment van de foto.

 

3 reacties

  1. Idd. TPE is de app die ik bijna altijd even bekijk voordat ik naar een locatie ga. Zeker als ik de locatie niet goed ken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Idd. TPE is de app die ik bijna altijd even bekijk voordat ik naar een locatie ga. Zeker als ik de locatie niet goed ken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: