Menu

Onderdeel van Pixfactory

Leuke voorjaarsbloeiers voor de macrofotograaf

De prachtige fragiele bosanemoon. Fotograaf: Yvon van der Laan

Nu de krokussen en sneeuwklokjes weer (nagenoeg) verdwenen zijn dienen zich weer nieuwe leuke voorjaarsbloeiers aan voor de macrofotograaf.

Enkele soorten

  • Bosanemoon

De bosanemoon bloeit van maart tot en met mei. De plant wordt ongeveer 10 tot 25 centimeter hoog met over het algemeen 1 bloem per bloemstengel. De bloemen van de bosanemoon, openen zich met name bij zonnig weer. Ze zijn 2 tot 4 centimeter groot en variëren in kleur van spierwit tot roze of paarsachtig.

Bosanemonen zijn onder andere te vinden in oude (natte) bossen met leemachtige, kleiachtige of humusrijke grond. Ook kun je bosanemonen vinden bij sommige staten of stinsen.

  • Klein hoefblad

Het klein hoefblad bloeit in maart en april. Is het weer gunstig dan kan de plant soms zelfs al in februari bloeien. De plant wordt 10 tot 30 centimeter hoog en is een zogenaamde ‘naaktbloeier’. De bladeren van het klein hoefblad verschijnen namelijk pas na de bloei. Tijdens de bloei draagt elke stengel van de plant een geel bloemhoofdje van ongeveer 2 a 3 centimeter.

Klein hoefblad is onder andere te vinden op leemachtige gronden, nieuwe bermen of onlangs bewerkte grond.

Madeliefje. Fotograaf: Yvon van der Laan
  • Madeliefje

Alhoewel je madeliefjes, zolang het niet vriest, gedurende het hele jaar aan kunt treffen, zie je op dit moment een ware explosie van bloeiende madeliefjes. De prachtige geel met witte bloempjes van ongeveer 2,5 centimeter zijn erg fotogeniek.

Madeliefjes kun je vooral aantreffen in graslanden, bermen en gazons.

Speenkruid. Fotograaf: Yvon van der Laan
  • Gewoon speenkruid

Gewoon speenkruid bloeit van eind maart tot mei. De stelen met gele bloemen, die zich alleen openen bij mooi zonnig weer, steken boven de met hartvormige bladeren uit en kunnen op sommige plaatsen een waar tapijt van gele bloemen vormen.

Speenkruid groeit vooral op vochtige grond zoals langs bosranden of slootkanten.

Enkele fotografietips

  • Gebruik bij het fotograferen een wit parapluutje of een diffusieschermpje. Dit ter voorkoming van problemen met de belichting.
  • De bloemen van het gewoon speenkruid en de bosanemoon openen zich alleen als er voldoende zon is. Is het bewolkt dan zullen de bloemen over het algemeen gesloten blijven.
  • Fotografeer vanuit een laag standpunt. Gebruik daarbij eventueel een pittenzak of een statief wat laag bij de grond kan fotograferen.

Meer informatie

 


Over enkele weken verschijnt de nieuwe Fotografiegids planten & paddenstoelen. Het unieke aan deze toegankelijke gids is dat het zowel achtergrond- als soortinformatie geeft in combinatie met fotografische technieken, die je in het veld kunt toepassen. Hierdoor leer je hoe je elk onderwerp op talloze verschillende manieren kunt fotograferen.

Het boek verschijnt rond 15 april en je kunt ‘m nu met pre-order korting én gratis verzending (binnen NL) bestellen voor € 21,90.

Gratis e-book voorjaarsflora

Wil je niet zo lang wachten? Dan kun je nu al het e-book voorjaarsflora gratis downloaden. In dit e-book krijg je diverse tips over macrofotografie. Bovendien worden 20 fotogenieke soorten uitgelicht om jou op weg te helpen in deze mooie maanden van het jaar.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u