Menu

Onderdeel van Pixfactory

Likes of een lolly voor de moeite

Je vingers vallen er bijna af van de kou, je hebt dorst en moet eigenlijk plassen. Maar nog heel even volhouden en je hebt em… dat ene vogeltje, dat magische licht of die ene ree waar je op hoopte en vast nog wel even langskomt. Je bent belachelijk vroeg opgestaan maar voelt meer adrenaline dan moeheid. Ondertussen vraag je je ernstig af waarom je dit doet, waar al die ontberingen goed voor zijn terwijl je jezelf belooft dat geduld beloond wordt. Het loont de moeite. Vast wel. Alles voor die ene foto… Maar hoeveel moeite kost het eigenlijk en wat is eigenlijk die beloning en hoe meet je dat?
Wanneer je ein-de-lijk dat ene vogeltje voor je lens krijgt is dat de ultieme beloning. Fotograaf: Pauline Rote

Een zoete lolly als beloning

Aanleiding tot deze overpeinzing was toen ik na tig pogingen dat ene vogeltje onder die omstandigheden ein-de-lijk voor de lens kreeg. Ik denk dat ik wel tig keer terug ben gegaan hopende op een glimp, of liever een foto, van mijn zo gewilde model. Natte voeten, koude oren, te kort slaap, vermoeide benen, ik had het er allemaal voor over. Telkens kwam ik weer terug met een paar leuke fotootjes maar niet van dat onderwerp wat inmiddels bijna een obsessie was geworden.
Omdat ik wist dat ze in dat ene rietkraagje vaak te vinden waren heb ik mijzelf daar uren verscholen en geprobeerd mijzelf al kleumend onzichtbaar en onhoorbaar te maken. Eén keer is het gebeurd dat, juist toen ik een slok van mijn meegebrachte koffie nam, ik nog net in mijn ooghoek kon zien dat mijn vogeltje weer voor mij het riet in dook. Ik noemde hem sindsdien mijn pestvogel.

Mijn pestvogel. Kilometers heeft hij me laten lopen en heel wat uren wachten zitten er in om hem vast te leggen. Maar zie je dat af aan de foto? Fotograaf: Pauline Rote

Uiteindelijk is het me dan toch gelukt. Zo blij als een kind met een lolly liep ik al zingend terug naar huis om daar meteen mijn buit te bekijken. Joepie! Helemaal gelukt! Wat een euforie en wat een beloning voor al het zoeken en wachten. De lolly smaakte zoet.

Een Oscar of een like?

Wij fotografen willen graag delen, ik ken er geen één die alleen foto’s voor zichzelf maakt om ze ergens op te slaan en niks meer mee te doen. Dus deelde ik vol trots mijn trofee op social media. Mijn vogeltje die voor mij een gigantisch podium verdiende en op mijn netvlies net zo groots was verdween in een postzegeltje op Instagram als het zoveelste plaatje van een vogeltje. En ook al wist ik dat ik niet de eerste of enige was die een soortgelijk portretje had gemaakt en gedeeld, ik vond dat mijn foto minstens de social-media-Oscar verdiende als beloning voor alle moeite. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje teleurgesteld was met het aantal likes dat deze foto kreeg. Tegelijkertijd vond ik dat erg kinderachtig van mezelf want hoe kan de kijker met een like nu mijn ontberingen zien en belonen? En is dat aan de ander door middel van bijvoorbeeld een like, of is de beloning van de lolly voor mezelf niet vele malen groter?

Als een van je favoriete onderwerpen na lang speuren voor je lens gaat zitten ben je zo blij als een kind met een lolly. Fotograaf: Pauline Rote

Een complimentje voor een beetje moeite

Wanneer ik naar de kapper ben geweest of nieuwe kleding heb gekocht doe ik dat uiteindelijk ook voor mezelf omdat ik me er beter door voel. En bij een speciale gelegenheid doe ik een beetje extra moeite en vind ik het ook leuk een complimentje te krijgen. Misschien vind je dit een vreemde vergelijking maar voor mij verhelderend.

Dat complimentje krijg je ook weleens zomaar, zonder dat je ergens speciaal moeite voor hebt gedaan. “Oh dank je maar ik heb niks bijzonders aan mezelf gedaan hoor” zou je in zo’n geval kunnen zeggen of denken.

Om deze snelle rakkers vast te leggen heb je een hoop geduld en reactievermogen nodig. De beloning is een dosis spierpijn. Fotograaf: Pauline Rote

Klikken en liken

Toen ik laatst op een prachtige ochtend weinig tijd had en toch even naar het meer in mijn omgeving reed met de auto hoefde ik alleen maar mijn camera uit het raam te hangen en op het knopje te drukken. De sfeer was magisch en ik was blij dat ik “even” gegaan was. De foto die uit mijn camera kwam rollen gaf dat goed weer en ik was er blij mee. Maar om nou te zeggen dat dit beeld mij enige moeite had gekost, nee, integendeel…
Ik postte de foto op mijn account en de ene na de andere like stroomde binnen, de registratie van dat prachtige moment werd ruimschoots “beloond”.

Een prachtig moment vastgelegd door een druk op de knop. Weinig moeite en goed beloond. Fotograaf: Pauline Rote

Een lolly op de steiger

Drie jaar lang heb ik bijna wekelijks een paartje futen gevolgd. Ik heb ze zien baltsen, paren, vechten, broeden en uiteindelijk de kleintjes zien grootbrengen. Heel wat uren heb ik op die ene steiger gezeten en gewacht en geobserveerd en gefotografeerd. Ik heb van elk moment genoten, de plek en het live futenfestival op zich was al een feestje. Die beestjes verdienen in mijn ogen ook een Oscar voor beste hoofdrol als beloning.
Uiteindelijk heb ik dan ook een verhalende serie ingediend voor een wedstrijd die mooi het hele proces van versieren tot grootbrengen liet zien.
Alleen de beloning bleef uit, mijn serie werd niet geselecteerd. Ik had graag een lolly op die steiger willen eten. Nadat ik de eerste teleurstelling verwerkt had was ik evengoed trots. Trots op de serie die ik had gemaakt en de moeite die ik erin had gestoken.

beloning
Genieten langs de waterkant en zoveel foto’s hebben dat je er een serie van maakt. De hoofdrolspelers verdienen een Oscar. Fotograaf: Pauline Rote

Ik heb er vooral van genoten. Van al die uren aan de waterkant, van de resultaten die dat voor mij laten zien.
Nog steeds word ik blij en voel ik de euforie bij sommige foto’s. Omdat ze voor mij de beleving van de momenten en de moeite laten zien. Die foto is het moment, de moeite is een proces en duurt veel langer dan dat ene moment laat zien en daar ben ik trots op. Die lolly heb ik dubbel en dwars verdiend.

Wanneer je eindelijk je trofee hebt wil je die het liefst ook zelf houden. Fotograaf: Pauline Rote

Geef een reactie

20 reacties

  1. Dank je Peter! En nee, dat is echt anders. Ik schrijf puur uit mijn gevoel al vind ik het altijd best spannend wat een ander er van vindt!

 1. Herkenbaar verhaal Pauline ? De foto’s waar je de meeste moeite voor doet zijn niet altijd de foto’s die het meest in de smaak vallen. Geniet van je volgende “reis”, want dat alleen is al de moeite meer dan waard.

  1. Zo is het Alex! De reis is vaak leuker dan de bestemming en vol ontdekkingen! We blijven gewoon genieten, daar kan geen ‘like’ of lolly tegenop!

 2. tja heel herkenbaar……..maar weet je zolang JIJ / IK blij bent met je foto lekker zo laten of je nu lolly of like krijgt JIJ hebt ’t ‘m toch maar geflikt …..
  zo heb ik er 3jr over gedaan om “mijn” ijsvogel eindelijk op de foto te krijgen en ook ik wil nog steeds een baardmannetje en en en en ……….
  Verder ben ik superblij met mijn foto’s die ik afgelopen week heb kunnen maken van de meikever …….en wat een ander er van vindt ? Boeien !! IK ben er blij mee…..

  1. Precies dat! Het gaat om het genieten van het moment en blij zijn met wat je hebt. En de zoektocht op zich is al een beleving toch? Ik wens je nog veel baardmannetjes en mooie momenten toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 reacties

  1. Dank je Peter! En nee, dat is echt anders. Ik schrijf puur uit mijn gevoel al vind ik het altijd best spannend wat een ander er van vindt!

 1. Herkenbaar verhaal Pauline ? De foto’s waar je de meeste moeite voor doet zijn niet altijd de foto’s die het meest in de smaak vallen. Geniet van je volgende “reis”, want dat alleen is al de moeite meer dan waard.

  1. Zo is het Alex! De reis is vaak leuker dan de bestemming en vol ontdekkingen! We blijven gewoon genieten, daar kan geen ‘like’ of lolly tegenop!

 2. tja heel herkenbaar……..maar weet je zolang JIJ / IK blij bent met je foto lekker zo laten of je nu lolly of like krijgt JIJ hebt ’t ‘m toch maar geflikt …..
  zo heb ik er 3jr over gedaan om “mijn” ijsvogel eindelijk op de foto te krijgen en ook ik wil nog steeds een baardmannetje en en en en ……….
  Verder ben ik superblij met mijn foto’s die ik afgelopen week heb kunnen maken van de meikever …….en wat een ander er van vindt ? Boeien !! IK ben er blij mee…..

  1. Precies dat! Het gaat om het genieten van het moment en blij zijn met wat je hebt. En de zoektocht op zich is al een beleving toch? Ik wens je nog veel baardmannetjes en mooie momenten toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pauline Rote

Pauline Rote

Pauline Rote is een bevlogen natuurfotograaf met een voorkeur voor vogel- en Macrofotografie. Daarbij probeert zij haar gevoel en passie over te brengen, het liefst overgoten met een creatief sausje.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: