Menu

Onderdeel van Pixfactory

Macrofotografie op zijn mooist

De wereld op zijn kop. Gekleurde rechthoeken die in mijn beleving een bibliotheek vol boeken vormen waarin een spin zorgvuldig de wacht houdt. Fotograaf: Rob Blanken
De wereld op zijn kop. Gekleurde rechthoeken die in mijn beleving een bibliotheek vol boeken vormen waarin een spin zorgvuldig de wacht houdt. Fotograaf: Rob Blanken

Het dichtbij fotograferen van onderwerpen zoals dieren en planten noemen we macrofotografie. Door deze 5 tips te lezen, kan jij jouw macrofotografie naar een hoger niveau tillen. In dit artikel richten we ons vooral op de insecten.

Tip 1: vroeg opstaan

Vroeg uit de veren, het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk maar de beloning zal fantastisch zijn! Door vroeg op te staan, zie je de natuur ontwaken. Vroeg in de morgen, is er een kans dat de insecten dauwdruppels op zich hebben, en dit kan voor een zeer mooie en gedetailleerde foto zorgen.

Tip 2: belichting

Macrofotografie kan soms best lastig zijn wat belichting betreft. Daarom is het gebruiken van een goede flitser een mooie oplossing. Door te flitsen bevries jij jouw onderwerp waardoor bewegingsonscherpte minder voorkomt, en jouw onderwerp beter in beeld is.

Tip 3: achtergrond

De achtergrond is een hele belangrijke factor als het op macrofotografie aankomt. Probeer andere composities van jouw onderwerp, zodat er meerdere achtergronden ontstaan. Denk ook aan de kleuren die zich in de achtergrond bevinden, want die kunnen de foto doen slagen maar ook laten mislukken.

Tip 4: statief

Omdat macrofotografie vaak heel laag bij de grond is, komt een statief goed van pas . Zorg dat deze stevig (en niet te groot) is, zodat jij niet met je gezicht in de modder hoeft om een foto van een bosmier te maken.

Tip 5: benaderen

Benader jouw onderwerp zo rustig mogelijk, omdat anders er een grote kans is dat jouw onderwerp er vandoor gaat. Kijk uit waar je loopt, want dat onschuldig ogende takje kan in verbinding staan met het blaadje waar jouw onderwerp op zit te rusten.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: