Menu

Onderdeel van Pixfactory

Michael Kuijl in Beeld

Michael is werkzaam als zelfstandig specialist in het Asset Managementvlak, waarbij zijn speelveld het beeldend maken van verbeteringen binnen een organisatie, het uitwerken in processen en het overdragen aan de mensen is.
Sneeuwuil
Sneeuwuil, Canada, “White Ghost” Fotograaf: Michael Kuijl

Wie is Michael Kuijl?

Afrikaanse LeeuwEnthousiasme is dan ook zijn raakvlak met de fotografie.

“Ik vind het prachtig om in de natuur te zijn en de dit te delen met anderen en mijzelf te verbeteren.”

Michael begon in 2010 ‘een beetje met het fotograferen van een ijsvogel’, omdat deze een paar kilometer van zijn huis op een takje zat en heeft dit doorgetrokken naar zijn eerste reis naar Alaska, op zoek naar de bruine beren, zoals hij dat ooit gelezen had als jong persoon in een NatGeo uit 1982.

————————————————————————————————

Van achtertuin naar Alaska…

Van ijsvogel naar bruine beer…..van achtertuin naar Alaska….
Het klinkt zo simpel zo. En misschien is het dat ook wel. In mijn beleving is Michael altijd op reis en is het een unicum als je hem in Nederland treft. Als een echte globetrotter vliegt hij de wereld rond om met fotografische schatten (en ongetwijfeld ook een bak prachtige herinneringen en verhalen) huiswaarts te keren. En zich daar vervolgens weer klaar te maken voor de volgende reis. Zeker voor de wat minder bereisde kijkers (zoals ik) is het natuurlijk prachtig om dieren te zien die hier in de achtertuin nooit rondlopen of – vliegen! Zeker als ze ook nog eens zo prettig vereeuwigd zijn.

Ver is lekkerder

Er wordt wel eens beweerd, dat wat je van ver haalt lekkerder is. Ik denk dat dat niet waar is. Sommige mensen halen hun lekkers graag om de hoek en anderen zoeken het wat verder. Waar het om gaat is wat je ráákt. ‘Home is immers where the heart’ is en aan Michaels foto’s te zien is dat gewoon ‘lekker buiten’, ergens op de wereld, in de natuur.

Apparatuur

Camera’s

 • Nikon D5
 • Nikon D850

Lenzen

 • Nikon 600mm FL ED
 • Nikon 180-400mm f/4.0 E TC1.4 FL ED VR
 • Nikon 300/4 ED
 • Nikon 70-200 VR2
 • Nikon 105mm Macro
 • Nikon 24-70/2.8
 • Nikon 16-35/4
 • Nikon 50/1.8
 • Irix 15mm f/2.4 Blackstone

Portfolio

Luipaard
Luipaard, Botswana, Afrika “Tranquility” Fotograaf: Michael Kuijl

“Vooral het buiten zijn geeft mij veel plezier en rust. Door de continue verandering hiervan blijft het een pracht-uitdaging om wat van die momenten te vangen in een tijdloos beeld.”

Afrikaanse Leeuw
Afrikaanse eeuw: Namibië , Afrika “Head-on”
Alaskaanse Bruine Beer,
Alaskaanse bruine beer, Katmai National Park, Alaska “Face-to-Face” Fotograaf: Michael Kuijl

“Mijn stijl is nog in beweging een zoektocht die ik met veel plezier doorzet.”

Verbrand bos
Verbrand bos, Alaska, “After the Rain” Fotograaf: Michael Kuijl
Gestreepte bosuil
Gestreepte bosuil, Florida, “Spanish moss” Fotograaf: Michael Kuijl

“Het proces dat ik heb doorgemaakt is van een registratieplaatje naar een compleet zelfdragend beeld met alle ‘story-telling elementen’. De verandering is, naast het onderwerp centraal te stellen, dat de omgeving ook de complete sfeer dient te ondersteunen, waardoor ik dat laatste tijd iets meer doe in de nabewerking.”

Grizzly
Grizzly, Alaska,”Crosssing Rivers” Fotograaf: Michael Kuijl
Havik
Havik, Nederland “Breath” Fotograaf: Michael Kuijl

“Mijn mooiste herinnering heb ik aan een Amerikaanse arendfoto, die is namelijk ook verwerkt is in een muurschildering op het Ted Stevens Internationaal Airport Anchorage. Deze heb ik gemaakt op een regenachtige dag in Homer, Alaska. Liggend op de grond, verscholen achter een vangrail, zag ik haar weer recht op mij afvliegen; dit maak je niet dagelijks mee. ”

Amerikaanse Zeearend
Amerikaanse zeearend, Alaska, “Inbound” Fotograaf: Michael Kuijl
IJsvogel
IJsvogel, Nederland, “Tranquil” Fotograaf: Michael Kuijl

“Naast de visuil zou ik nog graag de spirit beer en de ijsbeer fotograferen.”

Sneeuwuil
Sneeuwuil, Canada, “White Ghost” Fotograaf: Michael Kuijl

“Mijn inspiratie vloeit voort uit het buiten zijn en de vele reizen die ik al eerder heb gemaakt, voordat ik fotografeerde. Daarnaast laat ik mij graag inspireren via vele verschillende mediakanalen. ”

Tip van Michael:

 • Probeer een verhaal te bedenken, een foto die je maakt (of gaat maken) en stel jezelf de vraag: “Heb ik alle elementen in beeld gebracht die mijn verhaal onderbouwen?”

Michael Kuijl

2 reacties

 1. Wat mij aanspreekt is dat je van registreren succesvol laat zien dat er ook storytelling mogelijk is. Je foto’s, die ik fraai vind, ondersteunen je verhaal en inspireren mij op weg naar die zelfdragende beelden. Top

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Wat mij aanspreekt is dat je van registreren succesvol laat zien dat er ook storytelling mogelijk is. Je foto’s, die ik fraai vind, ondersteunen je verhaal en inspireren mij op weg naar die zelfdragende beelden. Top

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: