Menu

Onderdeel van Pixfactory

Moeilijke kleuren, rood, wit en geel

Geel
Geel is lastig om geel te krijgen in je foto. Fotograaf: Anita Bosker

Geel, rood en wit zijn moeilijke kleuren en lastig goed te belichten. Als dit niet meteen lukt in het veld dan kun je kleur achteraf corrigeren in de nabewerking. Dit betekent dat je schaduwen en hooglichten moet verminderen. Dit kan echter funest zijn voor de kwaliteit van je foto. Je loopt risico op ruis of verkleuringen in de lichte delen van de foto.

Bij het fotograferen van deze moeilijke kleuren helpt het je camera te leren begrijpen. Deze maakt zijn instellingen namelijk met de hoeveelheid lichtreflectie. Een camera meet niet de kleuren in een foto, maar in waardes van grijs. Je camera interpreteert dus niet de kleuren maar de helderheid van kleuren die er zijn in je onderwerp.

Als je wit en geel fotografeert dan zorgt de camera er zelf voor dat de foto onderbelicht wordt. Je onderwerp ziet er dan vaak grijs of grauw uit. De kleur rood wordt door de camera vaak te donker ingeschat door je camera. Het onderwerp weerkaatst dus te weinig of te veel licht. Kleuren die minder of teveel licht weerkaatsen, zoals rood, geel en wit moet je zelf corrigeren in het veld door het handmatig instellen van de belichting.

Tips:

  • Zet je picture control op neutraal als je in JPG fotografeert.
  • Gebruik het histogram op de camera. De foto die je ziet op het lcd-scherm is vergelijkbaar met een JPG-foto. Dus dat is in het veld goed te controleren.
  • Fotografeer in RAW, een foto met een bestandnaam RAW heeft namelijk nog geen kleurruimte. Deze is pas definief als je ze inleest en bij de uitvoer van je nabewerking.

Lees ook de volgende artikelen die je helpen kleuren in je foto te beheersen:

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u