Menu

Onderdeel van Pixfactory

Nationale Nachtvlindernacht in het weekend van 1 en 2 juli 2022

Groot Avondrood op roze Hortensia. Fotograaf: Jaap Schelvis

In het weekend van 1 en 2 juli 2022 vindt de jaarlijkse Nationale Nachtvlindernacht plaats. In dat weekend worden onder andere, verspreid door het hele land, excursies georganiseerd.

Een van de doelen van de Nationale Nachtvlindernacht is het verzamelen van waarnemingen in het land. Mocht je nachtvlinders hebben waargenomen dan kun je dat onder andere doorgeven via Telmee of via Waarneming.nl. Ook kun je de telresultaten in een excel-bestand per e-mail versturen versturen naar: info@vlinderstichting.nl.

Juli is de maand om veel verschillende soorten nachtvlinders te zien. Er kunnen in die periode wel meer dan 700 soorten worden waargenomen zoals: de huismoeder, grijze stipspanner, gewone worteluil, gewone stofuil, graswortelvlinder, gewone grasmot, bonte brandnetelbladroller, gevlamde bladroller, grote appelbladroller, de zilverstreep en bleke grasmot.

 

Bezoekers aan de nationale nachtvlindernacht vergapen zich aan al het moois op het laken.

Heb je nachtvlinders gespot? Je kunt, naast het doorgeven van de waarnemingen, de (foto’s van) vlinders die je hebt gezien ook op social media delen met de hashtag #NaNaNa. Zodoende kan iedereen zien wat voor mooie en bijzondere nachtvlinders er in Nederland worden waargenomen.

Houd er rekening mee dat nachtvlinders over het algemeen een verborgen leven leiden. Ze worden meestal pas iets na tien uur ’s avonds, als de zon onder gaat, en sommige soorten zelfs pas na middernacht, actief. Er zijn een paar manieren om ze toch te zien te krijgen. Dit kan met licht en een laken, een lichtval of stroop. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat is te vinden op de site van de vlinderstichting: Vlinderstichting.

Meer informatie over de Nationale Nachtvlindernacht en nachtvlinders is te vinden op de site van de vlinderstichting. Naast informatie over nachtvlinders vind je hier ook informatie over de leefwijze, herkenning etc. Ook vind je op de site informatie over diverse andere vlindersoorten.

Tel je ook mee?

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u