Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie agenda oktober – november 2021

Iedere maand stellen we een natuurfotografie agenda samen. In de natuurfotografie agenda oktober - november 2021 vind je weer allerlei tips voor onder andere natuurfotografiewedstrijden, workshops en exposities. Lijkt het je leuk om mee te doen aan een workshop of wedstrijd, of wil je graag een expositie bezoeken, kijk dan snel of er iets voor jou tussen zit.
Damhert
Deze maand start de bronst van de damherten. Fotograaf: Yvon van der Laan

Ook deze maand hebben we in de natuurfotografie agenda oktober – november 2021 weer allerlei exposities opgenomen die je kunt bezoeken. Tip: kijk voor jouw bezoek wel altijd even op de site van de expositie locatie. Het kan zijn dat er aangepaste openingstijden en regels van toepassing zijn.

Te bezichtigen natuurfotografie exposities

 • National Geographic Spectacle

National Geographic Spectacle is een fototentoonstelling met een verzameling onvergetelijke beelden van onze bijzondere planeet. Deze tentoonstelling loopt van 1 mei 2021 – 30 januari 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op: National Geographic Spectacle – Museon.

 • Expositie “Mars” van Rob Blanken

De foto’s van het project “Mars” van Rob Blanken zijn van 10 september tot en met 10 december 2021 te zien in de centrale hal van het gemeentehuis van de Gemeente Achtkarspelen te Buitenpost. De expositie is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van het Gemeentehuis op maandag tot en met donderdag van 09.00 uur tot en met 16.30 uur. De toegang is gratis en meer informatie is te vinden op: Vanplan.

 • Expositie natuurfotografie “Onverwachte natuurmomenten” van Jody Zweserijn

De expositie “Onverwachte natuurmomenten” van Jody Zweserijn is te bezichtigen van 31 augustus tot en met 30 november 2021 in Castellum Hoge Woerd. De expositie is gratis en te bezoeken van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op: Utrecht Natuurlijk.

 • Groene Camera 2021

Deze foto expositie toont de beelden van de winnaars van de Groene Camera 2021. Zowel indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten als kunstzinnige beelden gemaakt in Nederland of België zijn onderdeel van de expositie. De expositie loop van 18 september 2021 tot en met 27 februari 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op: Groene Camera 2021 – Museon

Eervolle vermelding in de categorie Geleedpotigen en ongewervelden van de Groene Camera 2021.
Eervolle vermelding in de categorie Geleedpotigen en ongewervelden van de Groene Camera 2021. Fotograaf: Rob Blanken

Workshops

Het hele jaar door verzorgt Natuurfotografie.nl natuurfotografie workshops. De onderwerpen zijn heel divers. Hieronder vind je een opsomming van de last minute workshops waarvoor nog een paar plaatsjes vrij zijn. Hiernaast zijn er nog tal van natuurfotografie workshops waaruit je kunt kiezen.

 • Fotografisch kijken op de Veluwezoom XL (zaterdag 9 oktober 2021). De workshopleider is Ernst Kremers.
 • Landschapsfotografie Friese Waddenkust (zondag 10 oktokber 2021). De workshop wordt verzorgd door Ron ter Burg.

Meer informatie over bovenstaande workshops en andere workshops vind je op: Natuurfotografie workshops.

Eervolle vermelding in de categorie Geleedpotigen en ongewervelden van de Groene Camera 2021.
Eervolle vermelding in de categorie Geleedpotigen en ongewervelden van de Groene Camera 2021. Fotograaf: Filip Staes

Webinars

Het hele jaar door verzorgen wij verschillende kosteloze, inspirerende natuurfotografie webinars. De komende tijd staan de volgende webinars op het programma:

 • De geheimen van bosfotografie op 19 en 21 oktober a.s. om 20.30 uur. Dit webinar wordt verzorgd door Gijs de Reijke.
 • Paddenstoelen fotograferen met een vleugje magie op 26 en 28 oktober a.s. om 19.30 uur. Johan van der Wielen verzorgt dit webinar.
 • Licht in het donker op 6 en 7 november a.s. om 20.30 uur. Dit webinar wordt verzorgd door Rutger Bus.

Wil je je aanmelden voor een van bovenstaande webinars of ben je benieuwd naar andere webinars die de komende tijd op het programma staan kijk dan even op onze pagina: Natuurfotografie webinars.

Fotowedstrijden

We hebben weer een paar aansprekende natuurfotografie wedstrijden geselecteerd. Lijkt het je leuk mee te doen aan een natuurfotografie wedstrijd kijk dan snel hieronder of er een geschikte wedstrijd tussen zit.

 • Photo Challenge Natuurfotografie “DAUW”

De periodieke photo challenge van Natuurfotografie.nl heeft deze keer het thema Dauw. Het onderwerp voor deze challenge maakt niet uit want dauw kan van iets gewoons iets magisch maken, van macro tot landschap. Verras ons met jouw kletsnatte, fonkelende dauwbeelden en win mooie prijzen. Je mag maximaal 3 foto’s inzenden. De foto’s die je inzendt voor de Photo Challenge moeten gemaakt zijn tussen 1 januari 2019 tot en met 19 december 2021. Oudere foto’s uit het archief mogen dus niet meedoen. Je kunt jouw foto’s in jpg insturen tot en met 19 december 2021. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden voor deelname op: Photo challenge Dauw.

 • Chromatica Awards

Deze fotowedstrijd heeft veel categorieën, waaronder verschillende categorieën voor natuurfotografen. Je kunt foto’s inzenden tot 24 oktober 2021 en meer informatie is te vinden op: Chromatica awards.

 • Fine art photo awards

Deze wedstrijd kent verschillende categorieën waaronder een aantal voor natuurfotografen. Je kunt foto’s inzenden tot 10 oktober 2021. Meer informatie is te vinden op: Fine art photo awards.

 • Lowland Photo Contest

Deze fotowedstrijd is een prestigieuze natuurfoto wedstrijd van de Lage Landen. De wedstrijd focust zich helemaal op de natuur in België en Nederland. Je kunt foto’s inzenden tot 31 oktober 2021. Meer informatie is te vinden op: Lowland Photo Contest.

 • Asferico 2022

Asferico is een Italiaanse fotowedstrijd van heel hoog niveau. Foto’s kunnen worden ingezonden tot 28 november 2021. Meer informatie is te vinden op: Asferico 2021.

Eervolle vermelding Photo Challenge “Foto met een verhaal”. Metagegevens: Nikon Coolpix P900 met 62,5 mm; 1/160 sec bij f 5.0: ISO 200. Fotograaf: Kees Siebesma

Wekelijkse natuurfotografie challenges

Iedere week organiseren wij op instagram en facebook een weekchallenge. Deelname aan deze challenges is gratis. De winnende foto’s worden iedere week bij de bekenmaking van de winnaar geplaatst op onze facebook- of intagrampagina. Uit de winnende foto’s worden periodiek foto’s geselecteerd welke worden gepubliceerd in ons magazine. Wil je graag eens deelnemen kijk dan op onze facebook– of instagrampagina.

Astronomische verschijnselen

 • Zaterdag 9 oktober: meteorenzwerm Draconiden
 • Woensdag 20 oktober: volle maan
 • Vrijdag 22 oktober: meteorenzwerm Orioniden (maan storend)
 • Zondag 31 oktober: wintertijd (om 3.00 uur in de nacht van zaterdag 30 oktober op zondag 31 oktober gaat de klok een uur terug)
 • Vrijdag 19 november: volle maan

Tot slot

Ben je benieuwd wat er deze maand zoal te fotograferen valt, kijk dan ook eens in onze maandelijkse natuurfotografie kalender. Je vindt hier allerlei ideeën en tips om jouw fotografieplan voor de maand oktober te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: