Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie tijdens reizen en vakanties

Voor veel fotografen geldt dat het fotovirus ooit heeft toegeslagen op reis. Reizen, vakantie en fotografie gaan dan ook heel goed samen. Althans, je komt op mooie plekken en hebt in principe genoeg vrije tijd om je fotografisch uit te leven.
vakantie en reisfotografie
Vakantie betekent rust. Het lijkt wel of je foto’s ook rust gaan uitstralen. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Gezelschap

Of je ook echt met mooie foto’s thuis gaat komen, hangt sterk van je reisdoel af en van wie er met je mee gaan. Als het de jaarlijkse gezinsreis betreft, zul je bij het kiezen van de bestemming al concessies moeten doen; het moet natuurlijk wel voor iedereen een leuke vakantie zijn. Dus zit je vermoedelijk niet, of niet de hele reis, op de beste plekken en krijg je de mooiste luchten terwijl je aan tafel zit, een pretpark bezoekt of aan het zwembad ligt. De foto-uren zullen in aantal beperkt zijn en de momenten van de dag die je eraan kunt besteden ook. Dat is allemaal niet erg als je jezelf er vooraf al op instelt dat je niet volledig aan je fotografie zult kunnen toegeven.

Stel jezelf haalbare doelen, zoals thuiskomen met bijvoorbeeld vijf mooie foto’s per week. Maak ook goede afspraken met je gezinsleden over welke momenten van de reis en welke uren van de dag je tijd aan de fotografie wilt besteden. Of je daar alleen voor weg kunt gaan, of dat iedereen mee moet. Probeer eens een extra compactcamera mee te nemen, zodat je partner of kinderen tegelijk met jou kunnen fotograferen. Wie weet vinden ze het zo leuk dat het jou extra fototijd oplevert. Op vakantie doe je dingen samen, toch? En zo niet, dan begrijpen ze misschien wel waarom het voor jou zo’n belangrijke bezigheid is.

Een fotograaf op reis met anderen. Probeer een eerlijke verdeling te vinden tussen de aandacht voor je reisgenoten en je fotografie. Fotograaf: Marijn Heuts

Fotoreizen

Ga je met een specifieke fotoreis mee, dan mag je ervan uitgaan dat de organisator ervoor zorgt dat je in de juiste periode op de beste fotoplekken komt. Bovendien is er geen discussie over de invulling van de reis; je bent er om te fotograferen, punt. Het aanbod is enorm, dus neem je tijd om een vergelijking te maken tussen op het oog identieke reizen.

Welk soort accommodatie en vervoer wordt er gebruikt en stel jij daar bepaalde eisen aan? Gaat het om een fanatieke fotoreis of is het tempo laag, met veel ruimte voor ontspanning en uitrusten? Past dat bij jouw fotografische aanpak? Worden de plekken afgeraffeld om ze allemaal te kunnen afvinken en ben je dus steeds onderweg, of heb je de tijd om jezelf in alle rust in de plek te verdiepen? En wat past bij jou, gaat het je om de kwaliteit of kwantiteit van de foto’s?

Kijk goed wat er is inbegrepen in de prijs, zoals de vlucht en eten en drinken. Dat laatste lijkt een kleine post, maar in een land als Noorwegen lopen de kosten ervan flink op. Is de groepsgrootte naar je zin, of gaan er zoveel mensen mee dat je naar persoonlijke aandacht kunt fluiten? En wat is jouw doel met de reis? Wil je alleen naar de goede plekken worden gebracht of verwacht je ook iets op te steken van je begeleider? In dat laatste geval zou je jezelf moeten afvragen of de begeleider foto’s maakt die je aanspreken en die je ook zou willen leren maken. Probeer via voorgangers te achterhalen of de reisleider behalve een goede fotograaf ook een goede docent en sociaal vaardig persoon is.

Voorbereiding

Wat voor soort reis je ook gaat maken, het helpt altijd om je goed in te lezen in de bestemming. Het managen van verwachtingen is enorm belangrijk als je teleurstellingen wilt voorkomen, dus stel ook je eigen verwachtingen bij door onderzoek te doen naar de fotografische mogelijkheden van een reisbestemming.

Staar je daarbij niet blind op de foto’s van beroemde landmarks die je overal voorbij ziet komen. Natuurlijk wil je niet thuiskomen zonder een foto van de gekende onderwerpen, maar zeker bij een georganiseerde reis mag je verwachten dat je daar toch wel zult komen. Besef daarbij goed dat de foto’s die je op internet of in boeken ziet vaak het resultaat zijn van heel veel uren op zo’n locatie, tot de omstandigheden een keer helemaal naar wens zijn. Hoe groot is de kans dat gedurende jouw eendaagse bezoekje alle elementen op hun plek vallen? Juist. Als het even kan, plan dan plekken in die niet afhankelijk zijn van het weer of de aanwezigheid van dieren. Dan weet je zeker dat je die in elk geval zult kunnen fotograferen zoals je dat voor ogen hebt.

Interessanter is het om te kijken naar wat er in de omgeving nog meer aan potentie te vinden is. Kun je er diverser beeld maken, of is er weinig anders mogelijk dan je statief in dezelfde drie gaten te steken als je duizenden voorgangers? Is dat belangrijk voor je? Zijn er mogelijke fotolocaties dicht bij de accommodatie waar je verblijft, zodat je een vrij moment kunt benutten voor je fotografie?

Tenslotte is het geen slecht idee om vooraf in je hoofd een soort lijstje te maken van foto’s die je graag zou willen maken. Geen harde eisen, maar het geeft je houvast als je op een voor jou nieuwe locatie komt en niet meteen de inspiratie weet te vinden. Voor het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, bestaat er een lijvig boek getiteld ‘Where to watch wildlife in Britain’. Zo’n naslagwerk kan je niet alleen helpen bij het managen van je verwachtingen, je kunt er ook inspiratie uit halen voor het plannen van (open plekken in) je reis.

Apparatuur

Op een specifieke fotoreis zul je meer fotospullen kunnen meenemen dan op een gezinsvakantie. Maar ongeacht het soort reis zijn er een paar dingen om goed over na te denken. Welke lenzen neem je mee en welke kun je beter thuis laten? Altijd alles meenemen kan natuurlijk, maar zowel de vliegmaatschappij als je rug zullen je dankbaar zijn wanneer je alleen het hoognodige meeneemt. Gaat er een reiziger die met hetzelfde merk fotografeert mee, dan kun je afspreken de ‘extra’ lenzen te verdelen en samen te doen.

Neem tijdens je vakantie toch maar wel een camera mee. Je weet nooit wat je tegenkomt. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Zijn de foto’s belangrijker dan de reis, zorg dan voor een back-up camera zodat je niet zonder komt te zitten als je hoofdcamera het begeeft. Zulke dingen gebeuren op de een of andere manier altijd als je het verst van huis bent. Hetzelfde geldt voor stroom: neem voldoende accu’s en een oplader mee en probeer te achterhalen of je de accu’s tussentijds overal kunt opladen.

Stel je foto’s ook veilig, liefst dubbel. Als je camera twee geheugensleuven heeft, kun je alle foto’s in de camera al dubbel opslaan. Als alternatief neem je een harde schijf mee waarop je je geheugenkaarten kopieert. Je hebt dan wel een laptop nodig, of toegang tot een computer (met de juiste aansluitingen!) op locatie. Verwacht je meer foto’s te maken dan je geheugenkaarten kunnen herbergen, kopieer je foto’s dan naar de harde schijf én naar je computer. Of, als je samen reist: kopieer elkaars foto naar je harde schijf en spreek af om ze thuis, pas na een signaal van je kompaan dat de eigen back-up gelukt is, te verwijderen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: