Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiekalender december

De meeste bomen hebben inmiddels hun blad verloren, waardoor de blad houdende bomen en struiken, zoals bijvoorbeeld hulst met de prachtige rode bessen, extra opvallen in het landschap. De meeste insecten zijn verdwenen, of hebben een beschut plekje gevonden om te overwinteren. Persoonlijk hoop ik op ijs en/of sneeuw, maar het is afwachten wat “Koning Winter” ons dit jaar brengt. Zoek je inspiratie voor deze maand? We hebben verschillende tips voor je.
Zonsopgang in december. Fotograaf: Yvon van der Laan

Afgelopen maand

November was een maand met veel variatie. We hebben warme, koude, regenachtige en mistige dagen meegemaakt. In november waren er nog veel paddenstoelen te fotograferen en ook de herfstkleuren in het bos waren, vooral op de mistige dagen, een mooi fotografie-onderwerp.

December

Het is altijd spannend wat december gaat brengen. Krijgen we weer eens een echte winter, met “echte” sneeuw en ijs? Of vorst in combinatie met mist, hetgeen een mooi berijpt landschap op kan leveren? Alles is mogelijk, maar ook zonder deze omstandigheden zal er genoeg te fotograferen zijn. Qua vogels zijn er verschillende fotogenieke wintergasten. Hiernaast laten ook bepaalde insectjes zich door de winter niet van de wijs brengen en laten ze zich nog dapper fotograferen.

Natuurfotografiekalender voor december

  • Insecten

Voor de macrofotograaf is er nog genoeg te beleven. Evenals in november kun je de Noordse winterjuffer en de Bruine winterjuffer, de twee juffer soorten die als imago in ons land overwinteren, deze maand aantreffen in hun overwinteringsgebiedjes. Heeft het gevroren dan kun je de juffers prachtig fotograferen onder een laagje rijp. Hiernaast zie je nog veel spinnen en spinnenwebben en ook de springstaartjes zijn nog steeds actief. Deze kleine diertjes laten zich niet van de wijs brengen door de winter en blijven lekker actief.

  • Vogels

In deze periode bezoeken verschillende vogels ons land en hiernaast komen veel soorten, die zich in andere perioden van het jaar weinig laten zien, te voorschijn. De appelvink, die zich normaal ophoudt in de bossen, is nu meer te zien in parken en soms zelf in woonwijken. Verder bezoekt de pestvogel in deze periode regelmatig ons land als in Scandinavië en Rusland het voedselaanbod te krap wordt en is de putter regelmatig foeragerend te zien. Als er schaarste is in de natuur, is het leuk een voedertafel in de tuin in te richten. Soorten als vinken, roodborstjes en mezen bezoeken dan graag jouw tuin. Verder zie je in het veld onder andere velduilen en ganzen.

  • Zoogdieren

Veel zoogdieren houden zich schuil of kiezen voor een winterslaap. Wel heb je kans reeën te kunnen vastleggen in omstandigheden met mooi licht of in de sneeuw en ook gebiedsbegrazers zoals bijvoorbeeld de Schotse hooglanders zijn heel fotogeniek in sneeuwachtige of mistige omstandigheden.

  • Bomen, planten, paddenstoelen

Wil je hulst met bessen vastleggen dan kan dit nu nog, want zolang er nog bessen aan andere stuiken zitten, laten de vogels de fotogenieke hulstbessen met rust. De bomen die hun bladeren zijn verloren, vormen mooie silhouetten in het landschap. De meeste paddenstoelen zijn verdwenen, maar je ziet nog wel verschillende soorten zwammen en korstmossen.

  • Verder

Tot slot is er deze maand kans op sneeuw, ijs, ijsbloemen, rijp en dauw.

Wil je nog meer ideeën?

Kijk eens in het Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: