Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiekalender – maart 2022

Ook deze maand hebben we weer een kalender samengesteld. In de natuurfotografie kalender – maart 2022 vind je weer volop tips, inspiratie en ideeën om jouw fotografie plan voor deze maand te maken.
Krokus
Deze maand zijn er volop bloeiende krokussen te fotograferen. Fotograaf: Yvon van der Laan

Op 1 maart jl. is de meteorologische lente weer begonnen en later deze maand start op 20 maart de astronomische lente. De overgang van winter, alhoewel er natuurlijk amper sprake is geweest van een echte winter, naar lente is deze maand een feit. De lente is een nieuw seizoen met allerlei interessante fotografie onderwerpen voor de natuurfotograaf. Ben je benieuwd? Kijk dan snel in de natuurfotografiekalender – maart 2022 en ontdek wat er zoal te fotograferen valt deze maand. We hebben weer allerlei ideeën verzameld voor zowel de macro-, landschaps-, vogel-, als wildlife fotograaf.

Vorige maand

De februarimaand stond dit jaar in het teken van veel regen en harde, soms zelfs extreem harde, wind. De maand was overwegend grauw en grijs en van echte winter was geen sprake. Ook nodigde het weer vaak niet uit om met de camera op pad te gaan. Qua fotografie hebben we natuurlijk wel kunnen genieten van verschillende vogelsoorten die onze regio hebben gekozen om te overwinteren. Hiernaast heeft de macrofotograaf zijn/haar hart op kunnen halen met de verschillende haarmossoorten en ook waren op verschillende plekken nog steeds paddenstoeltjes te vinden.

Deze maand

Het is lastig te voorspellen wat de maand maart voor ons in petto heeft, maar het begin van de maand lijkt veelbelovend. We kunnen koude nachten met lichte nachtvorst verwachten. Dit kunnen voor onder andere de macrofotograaf en landschapsfotograaf mooie fotografie-ochtenden opleveren. Hiernaast lijkt het gelukkig minder regenachtig te worden. Maar… ‘maart roert zijn staart’, dus niets is zeker. Later in de maand kunnen we zelfs nog winterse omstandigheden meemaken. Wat het weer ons ook brengt deze maand de natuur ontluikt sowieso. Voorjaarsbloeiers zoals sneeuwklokjes en krokussen zullen volop te fotograferen zijn en ook krijgen verschillende dieren, waaronder de vogels, ‘last’ van lentekriebels.

De natuurfotografiekalender voor maart

  • Insecten

Op zonnige dagen kun je deze maand alweer hommels fotograferen. Ook heb je kans verschillende soorten rupsen en zandbijen te spotten. Sommige vlinders ontwaken deze maand uit hun winterslaap en ook worden de eerste citroenvlinders en lieveheersbeestjes weer actief. Hiernaast kun je ook deze maand pissebedden, muggen en springstaartjes fotograferen.

  • Zoogdieren

Houd je van wildlife fotografie dan kun je deze maand aan de slag met hazen, want deze periode is de rammeltijd, paartijd, van deze dieren. Ze zijn erg actief en je kunt ze dan ook springen, rollend en elkaar achtervolgend aantreffen in het veld. Ook zie je deze maand nog groepjes, sprongen, reeën in het veld.

  • Amfibieën en slangen

Op zonnige dagen laat de adder zich weer zien. Verder vindt deze maand de paddentrek plaats en hiernaast worden de groene kikker en de heikikker weer actief.

  • Vogels

Deze maand kun je nog steeds spreeuwenzwermen fotograferen. Ook zijn er langs de kust nog steeds drieteenstrandlopers te fotograferen. Hiernaast maak je kans op baltsende futen en vechtende meerkoeten. Bepaalde weidevogels zoals grutto’s keren terug naar onze regio en sommige vogels zijn alweer bezig met nestelgedrag.

  • Paddenstoelen

Een paddenstoelensoort die je deze maand kunt fotograferen is onder andere het blauwgroen trechtertje. Hiernaast kun je op beschutte plekken ook nog andere soorten tegenkomen.

  • Bomen, planten, mos, bloemen

Verschillende stinsenplanten, waaronder krokussen, sneeuwklokjes, anemonen en de winterakoniet staan deze maand in bloei. Daarnaast kun je nog steeds haarmos, rood bekermos, heidelucifers en sporenkapsels van mos fotograferen. De hazelaar staat nog in bloei en tevens zijn de wilgenkatjes erg fotogeniek. Sommige bomen lopen uit, wat mooie mogelijkheden biedt het frisse groen vast te leggen en ook de slanke sleutelbloem en het groot en klein hoefblad zijn erg fotogeniek. Ga verder ook eens op zoek naar het mooie purpersteeltje en silhouetten van kale bomen die in mistige omstandigheden erg fotogeniek zijn.

  • Verder

Wordt het nog een beetje winter dan maak je deze maand kans op rijp, ijsbloemen en ijsstructuren. Hiernaast is er kans op ochtendmist en mooie zonsopgangen en zonsondergangen.

  • Meer inspiratie

Ben je op zoek naar meer inspiratie kijk dan een in ons boek: praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond. Hierin vind je allerlei tips en achtergrondinformatie.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: