Menu

Onderdeel van Pixfactory

Op fotosafari in Noord-Tanzania (1)

Het noorden van Tanzania is een aaneenrijging van prachtige nationale parken, bulkend van groot wild. Je hoeft slechts heel korte afstanden te overbruggen om dag na dag omgeven te zijn door allerhande dieren, klein en groot. Hierbij een dag tot dag verslag met de hoogtepunten van de laatste fotosafari die ik er begeleidde.
Knobbelzwijnen in tegenlicht.
Sunset Hogs - Knobbelzwijnen in tegenlicht. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Dag 1

Alle deelnemers zijn gisteren of eergisteren reeds in Arusha aangekomen, dus iedereen staat ‘s ochtends vroeg paraat om aan de fotosafari te beginnen. We zijn in totaal met 8 en we hebben 2 extra lange 4×4 voertuigen, dus niemand zal in elkaars weg zitten om te fotograferen. Dat is heel belangrijk. Voor we vertrekken, geef ik nog een korte briefing over enkele zeer belangrijke aspecten om de reis tot een goed einde te brengen, zoals goede omgangsvormen met de lokale bevolking, hoe te voorkomen dat je ziek wordt, wat te doen wanneer je oog in oog komt te staan met wilde dieren enz. Kortom, een goed voorbereid mens kan helemaal ten volle genieten van waar hij voor komt : de natuur, het wild, fotograferen, kijken, alles helemaal in je opnemen om het nooit meer te vergeten…

Mimicry - Communicatie met een jonge baviaan.
Mimicry – Communicatie met een jonge baviaan.

De deelnemers zijn een divers groepje wat fotografie-ervaring betreft – van semi-professioneel tot absolute beginners. Om deze laatsten op weg te helpen om al vanaf dag één goede foto’s te maken, maak ik gebruik van de reisweg naar Lake Manyara om een versnelde basiscursus te geven en de belangrijkste begrippen en knopjes te introduceren. Mijn studenten zijn heel aandachtig en geïnteresseerd en kunnen niet wachten om het allemaal in de praktijk uit te proberen. En dat kan natuurlijk al meteen in Lake Manyara National Park, bekend om zijn grote bavianenkolonie en ‘tree climbing lions’. Behalve de neushoorn, hebben we hier al meteen de kans om de andere 4 leden van de Big 5 te zien, dus we gaan op zoek.

Serval - Oogcontact met een serval
Serval – Oogcontact met een serval.

Lake Manyara is een ondiep zoutmeer dat een immense variëteit aan vogels aantrekt. Eén van de deelnemers is een echte vogelaar die voor het eerst in Afrika reist. Hij kijkt zijn ogen uit. Zoveel verschillende vogels op zulk een korte tijd, dat had hij niet verwacht… verschillende soorten ooievaars, pelikanen, reigers, lelielopers, kraanvogels en dan hebben we het nog niet over de vele kleine, vaak zeer kleurrijke exemplaren. We vermaken ons ook bij een grote groep bavianen, waarvan de volwassen dieren ons na een tijdje links laten liggen, maar de nieuwsgierige kleintjes nog lang rond de auto heen en weer blijven slingeren. Eén van de deelnemers trekt grote ogen naar een klein baviaantje en die begint deze mimiek helemaal na te doen. Na-apen in de letterlijke zin van het woord. Verschillende soorten gazelles en een kudde gnoes later, kunnen we de buffel als lid van de Big 5 van ons lijstje afstrepen.
‘s Avonds komen we moe maar voldaan van onze eerste safaridag in ons luxe-tentenkamp aan waar er nog gezellig wordt nagepraat over al het moois dat we al hebben mogen zien en fotograferen.

Dag 2

‘s Ochtends vroeg is het genieten van het prachtige uitzicht over Lake Manyara vanuit ons tentenkamp en springt iedereen om de haverklap op van het ontbijt om de prachtige vogels in de ons omringende struiken te fotograferen. Vooral het blauwfazantje en de Afrikaanse paradijsmonarch mogen we tot de grote publiekstrekkers rekenen.
Na het uitgebreide ontbijt vertrekken we richting Serengeti waar we tegen de middag aankomen. Voor vertrek had één van de deelnemers me gevraagd om op dag 2 omstreeks de middag een neushoorn te voorzien. Tja, een mens wìl wel, maar dieren laten zich niet sturen. Maar waarachtig, we zijn nog maar net in de Serengeti aangekomen wanneer we plots een zwarte neushoorn de weg over zien rennen! Hij wordt door parkwachters achternagezeten. Deze willen de neushoorn binnen de grenzen van het Nationale Park houden (er is immers geen omheining rond de Serengeti) om te voorkomen dat het bedreigde dier gestroopt zal worden. Big 5 nummer 2 kunnen we hiermee van onze bucket list schrappen.

Serengeti Hunter - Cheetah op jacht
Serengeti Hunter – Cheetah op jacht.

Serengeti betekent ‘eindeloze vlakte’ in de plaatselijke Masai-taal. Wanneer je er bent, wordt ook duidelijk waarom. Je kunt er blijven rijden. Het gebied is zo groot als België en herbergt massaal veel dieren die door de uitgestrektheid van de vlakte ook goed te zien en te fotograferen vallen. Zo zien we vandaag naast verschillende antilopes (Grant’s en Thomson gazelles, hartebeesten en impala’s) en tientallen verschillende vogels (waaronder zanghavik, zadelbekooievaar, Afrikaanse dwergvalk, kori trap,…), een serval, een jakhals, hyena’s en een cheetah, kunnen we nijlpaarden van zeer dichtbij fotograferen, leeuwen van wat verder weg (Big 5 nr.3) en loopt een kudde olifanten (Big 5 nr.4!) heel dicht bij onze jeeps langs.
Door al deze mooie ervaringen, waar we uiteraard overal uitgebreid de tijd nemen om te fotograferen, komen we pas in het donker in ons authentieke safarikamp aan. Na een heerlijk diner en een zeer welkome warme ‘bucket shower’, zoeken we al snel ons comfortabele bedje op, waar de geluiden van de ons omringende dieren nog een tijdje bezighouden tot de slaap ons overmant.

Masters of the Serengeti - Rustende leeuwen
Masters of the Serengeti – Rustende leeuwen.

 

Dag 3

Wat een mooie zonsopgang krijgen we vandaag te zien. Helemaal opgeladen door deze prachtige aanblik, gaan we weer op pad. Ontbijt nemen we mee, dat eten we wel ergens op op een mooi plekje op een voor ons, fotografen, geschikt moment. Vanochtend worden we weer verwend…hyena’s, gazelles, gieren, olifanten, twee prachtige leeuwen en dan… een luipaard! Deze meest schuwe en door hun habitat (dicht struikgewas of bomen) moeilijk te spotten dieren, zijn de lastigste van de Big 5 om in het vizier te krijgen. Maar kijk, dit is de ochtend van dag 3 en we hebben ze al allemaal gezien. De dieren moeten uiteraard willen meewerken, maar onze chauffeurs zijn ook bijzonder goede spotters en door hun ervaring met fotografen, zoeken ze altijd mee naar het best mogelijke standpunt.
We zijn op tijd weer in het kamp om ons even op te frissen voor de lunch. Plots worden we allemaal naar de mess geroepen om ons daar in veiligheid te brengen voor de olifanten die de tenten wel van heel dichtbij komen bekijken.

Giant of the Serengeti - Olifant op de savanne
Giant of the Serengeti – Olifant op de savanne.

Na de lunch bespreek ik met elke deelnemer een selectie van zijn foto’s en worden er – naast de tips die al tijdens het fotograferen werden meegegeven – nog extra tips en suggesties gegeven, om straks misschien weer eens iets anders te proberen of extra op bepaalde technische zaken te letten. Het is uiteindelijk de bedoeling dat iedereen zijn foto’s met de dag ziet verbeteren.
Na de bespreking trekken we er weer op uit. Geen grote katten vanavond, maar hyena’s, antilopes en talrijke vogels fleuren onze avond alweer op. Tijdens het avondeten horen we de olifanten zeer dichtbij rommelen en trompetteren, wat in het donker extra indruk maakt. Vanavond waagt niemand het erop om zonder gewapende begeleiding zijn tent op te zoeken.

Dag 4

Alweer een heerlijke zonsopgang luidt dag 4 in. We verhuizen vandaag naar een andere locatie. Gezien de uitgestrektheid van de Serengeti is het fijn om ook eens in een heel ander stuk ervan te verblijven en de fauna daar te verkennen. Onderweg zien we een indrukwekkend grote mannelijke luipaard en een drietal gieren die vechten over de overblijfselen van een onfortuinlijke gnoe.
Plots komt er een leeuwin op ons toegelopen. Ze gaat liggen aan de oever van een waterplas van waaruit ze spiedend de overkant in de gaten houdt. We kunnen vlak achter haar positie nemen en leven met haar mee. Geregeld gaat ze in sluiphouding wanneer ze een mogelijke prooi in het oog krijgt, maar het is pas wanneer een kudde impala’s het water bereikt dat ze in actie schiet. Platgedrukt tegen de grond sluipt ze richting de kudde, hierbij haar indrukwekkende spieren tonend. We zijn helemaal klaar voor de actie, maar wanneer de leeuwin doorheeft dat ze een stuk water door zal moeten, geeft ze het op en laat ze zich ontgoocheld zakken. Het water zou haar jacht vertragen, waardoor de impala’s zouden kunnen wegrennen voor ze de overkant bereikt.

Mongoose - Dwergmangoeste
Mongoose – Dwergmangoeste.

Helemaal opgepept door deze spannende momenten praten we na terwijl we een poging doen onze picknick lunch op te eten op een plekje waar we de auto uit kunnen. We worden echter omgeven door dwergmangoesten, klipdassen en prachtige vogels, dus is de verleiding erg groot om tussendoor foto’s te maken. Veel wordt er dus niet gegeten. Hier hebben we immers een unieke kans om de hyperactieve mangoestjes vanuit een laag standpunt (al liggend op de grond) te fotograferen.
We vervolgen onze weg naar het kamp, ondertussen het pad kruisend van een leeuwin, topi’s, zebra’s, olifanten en knobbelzwijnen, waardoor het weer donker is alvorens we ons nieuwe verblijf bereiken. Hier wacht ons heerlijk comfort en begeleiding door gewapende Masaï want de dieren zijn ook hier alom aanwezig.

Knobbelzwijnen in tegenlicht.
Sunset Hogs – Knobbelzwijnen in tegenlicht. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Dag 5

‘s Ochtends zijn we alweer onderweg wanneer een prachtige zonsopgang onze dag meteen goedmaakt. Even later laat de zelden geziene grootoorvos zich uitgebreid en van dichtbij fotograferen. Het schattig ogende en schuwe dier duikt geregeld weg in zijn hol, maar de nieuwsgierigheid heeft toch de bovenhand en hij komt vaak even kijken naar die vreemde bezoekers in hun metalen doos.
De nieuwe regio brengt weer nieuwe fotokansen. We vatten post aan een rivier waar we uitgebreid onze tijd nemen bij een jagende ijsvogel. Daar krijgen we af en toe afleiding geserveerd door grote krokodillen en parende nijlpaarden.

Topi Sunrise - Zonsopgang in de Serengeti
Topi Sunrise – Zonsopgang in de Serengeti.

Op een zwartborstslangenarend en een jagende vorkstaartscharrelaar oefenen we vogel-in-de-vluchtfoto’s. Onderweg naar de lodge kunnen we nog zuidelijke hoornraven en waterbokken fotograferen.
Voor het eerst zijn we overdag in de lodge en het uitzicht is er spectaculair. Hooggelegen hebben we een overzicht over een groot deel van de uitgestrekte Serengeti, dat genietend vanuit de eternity pool kan worden bewonderd. Sommige deelnemers verkiezen een lange afkoeling boven de fotobespreking, terwijl anderen toch weer hun fotografische kennis komen bijspijkeren. Onze fotodag wordt afgerond door een fotosessie in de savanne waar het gouden licht van de ondergaande zon hyena’s, een zadeljakhals en een familie Thomson gazelles een prachtig fotografisch kader geeft.

King Fisher - Grijskopijsvogel met prooi
King Fisher – Grijskopijsvogel met prooi.

 

In het tweede deel van dit reisverslag neem ik jullie onder andere mee in de Ngorongorokrater en geef ik nog een paar belangrijke tips voor reizen in Tanzania.

9 reacties

 1. Beste Luc

  Nogmaals dank voor je reactie. Ik ben blij dat je voldoening hebt gehad van je reis.

  Zoals ik al zei moet een reisschema volledig van a tot z worden bekeken. Je omschrijving is zeer kort en ik weet niet wat dag 1 tot dag 11 bij jou precies inhield. Lijkt me gewoon dat ieder voor zich een zeer nauwgezette vergelijking moet maken en de fotografische en nauwgezette organisatorische begeleiding is bij een fotosafari natuurlijk een heel belangrijk aspect.

  Vriendelijke groet

  Ingrid.

 2. mooi verhaal, maar voor die prijs heb je een privé chauffeur die stopt waar jij wil en hoe lang jij wil en nog 4 dagen luxe op Zanzibar inbegrepen !

  1. Beste Luc

   Dank voor je reactie.

   Het is altijd belangrijk bij een reis om alle belangrijke aspecten te vergelijken en het niet enkel over prijs te hebben.
   Het gaat hier om een fotosafari in het beste (hoog-) seizoen onder continue begeleiding van een ervaren Afrikafotograaf om met de beste foto’s thuis te komen. De uiterst comfortabele tot luxe-accommodaties zijn bovendien zorgvuldig in toplocaties gekozen voor een maximale wildlifebeleving. Behalve de continue fotografische begeleiding (zowel in het voertuig als in het kamp), zorgt je begeleider er ook voor dat al de rest van de reis vlot verloopt en hoef je je als deelnemer over niets zorgen te maken.
   De game drives zijn uitzonderlijk lang (de chauffeur stopt uiteraard zolang we willen) en helemaal op fotografie gericht. Het is het verblijven IN de wildparken wat de reis ‘duur’ maakt, maar ook wat de reis onvergetelijk maakt. Bovendien ben je op dag 1 al uitgebreid aan het fotograferen en dat blijft zo tot de laatste dag van de reis. Bij veel reizen zijn er extra dagen voor de vluchten inbegrepen, waardoor je tijd ter plaatste dan 4 dagen korter blijkt te zijn dan de geadverteerde ’10 dagen’.
   Je reist in heel kleine groepen van gelijkgezinde mensen in extra-grote voertuigen waarin iedereen een goed plekje kan vinden om elke situatie uitgebreid en goed te fotograferen en tijdens en na het fotograferen voldoende feedback kan krijgen.
   Ik adviseer aan iedereen om een reis van a tot z te vergelijken en te kijken wat je allemaal precies krijgt, in plaats van puur op prijs af te gaan. En dan maak ik me geen zorgen dat deze reis overprijsd zou zijn.

   Er worden hier geen compromissen gemaakt op kwaliteit: geen minderwaardige accommodaties, geen minderwaardige voertuigen, geen grotere groepen, geen minderwaardige reisschema… kortom, een reis waarmee ikzelf helemaal tevreden zou zijn als ik voor mijn eigen fotografie zou gaan. In de veronderstelling dat je maar één keer naar Afrika gaat, moet het gewoon meteen goed zijn.

   Overigens voor wie nu nog twijfelt, kan je de reacties van de deelnemers aan vorige safari’s hier lezen: http://www.ingridvekemans.com/nl/safaris-testimonials

   Vriendelijke groet,

   Ingrid.

   1. beste Ingrid,
    ter info : na de vlucht met KLM overnacht in Arusha (Moivaro Coffee Lodge), richting Lake Manyara (Kirurumu Tended Lodge), vervolgens de Serengeti (Mbuzi Mawe Serena Camp) en tenslotte gelogeerd op de rand van de Ngorongoro (Ngorongoro Sopa Lodge).
    privé tent en privé kamer, privé chauffeur en jeep. Game drives van s’morgens tot zonsondergang (picnic meenemen) en als toetje 4 dagen privé bungalow op de eerste strandrij in Zanzibar (Ocean Paradise Resort). Reisduur : 11 dagen
    Wat niet inbegrepen is en bij U dus ook niet is : visum, malariapillen en verplichte inentingen.
    Uiteraard zal de reis die die jij organiseert voldoening schenken, maar dat heeft mijn reis ook gedaan !

    greetz,

    Luc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

9 reacties

 1. Beste Luc

  Nogmaals dank voor je reactie. Ik ben blij dat je voldoening hebt gehad van je reis.

  Zoals ik al zei moet een reisschema volledig van a tot z worden bekeken. Je omschrijving is zeer kort en ik weet niet wat dag 1 tot dag 11 bij jou precies inhield. Lijkt me gewoon dat ieder voor zich een zeer nauwgezette vergelijking moet maken en de fotografische en nauwgezette organisatorische begeleiding is bij een fotosafari natuurlijk een heel belangrijk aspect.

  Vriendelijke groet

  Ingrid.

 2. mooi verhaal, maar voor die prijs heb je een privé chauffeur die stopt waar jij wil en hoe lang jij wil en nog 4 dagen luxe op Zanzibar inbegrepen !

  1. Beste Luc

   Dank voor je reactie.

   Het is altijd belangrijk bij een reis om alle belangrijke aspecten te vergelijken en het niet enkel over prijs te hebben.
   Het gaat hier om een fotosafari in het beste (hoog-) seizoen onder continue begeleiding van een ervaren Afrikafotograaf om met de beste foto’s thuis te komen. De uiterst comfortabele tot luxe-accommodaties zijn bovendien zorgvuldig in toplocaties gekozen voor een maximale wildlifebeleving. Behalve de continue fotografische begeleiding (zowel in het voertuig als in het kamp), zorgt je begeleider er ook voor dat al de rest van de reis vlot verloopt en hoef je je als deelnemer over niets zorgen te maken.
   De game drives zijn uitzonderlijk lang (de chauffeur stopt uiteraard zolang we willen) en helemaal op fotografie gericht. Het is het verblijven IN de wildparken wat de reis ‘duur’ maakt, maar ook wat de reis onvergetelijk maakt. Bovendien ben je op dag 1 al uitgebreid aan het fotograferen en dat blijft zo tot de laatste dag van de reis. Bij veel reizen zijn er extra dagen voor de vluchten inbegrepen, waardoor je tijd ter plaatste dan 4 dagen korter blijkt te zijn dan de geadverteerde ’10 dagen’.
   Je reist in heel kleine groepen van gelijkgezinde mensen in extra-grote voertuigen waarin iedereen een goed plekje kan vinden om elke situatie uitgebreid en goed te fotograferen en tijdens en na het fotograferen voldoende feedback kan krijgen.
   Ik adviseer aan iedereen om een reis van a tot z te vergelijken en te kijken wat je allemaal precies krijgt, in plaats van puur op prijs af te gaan. En dan maak ik me geen zorgen dat deze reis overprijsd zou zijn.

   Er worden hier geen compromissen gemaakt op kwaliteit: geen minderwaardige accommodaties, geen minderwaardige voertuigen, geen grotere groepen, geen minderwaardige reisschema… kortom, een reis waarmee ikzelf helemaal tevreden zou zijn als ik voor mijn eigen fotografie zou gaan. In de veronderstelling dat je maar één keer naar Afrika gaat, moet het gewoon meteen goed zijn.

   Overigens voor wie nu nog twijfelt, kan je de reacties van de deelnemers aan vorige safari’s hier lezen: http://www.ingridvekemans.com/nl/safaris-testimonials

   Vriendelijke groet,

   Ingrid.

   1. beste Ingrid,
    ter info : na de vlucht met KLM overnacht in Arusha (Moivaro Coffee Lodge), richting Lake Manyara (Kirurumu Tended Lodge), vervolgens de Serengeti (Mbuzi Mawe Serena Camp) en tenslotte gelogeerd op de rand van de Ngorongoro (Ngorongoro Sopa Lodge).
    privé tent en privé kamer, privé chauffeur en jeep. Game drives van s’morgens tot zonsondergang (picnic meenemen) en als toetje 4 dagen privé bungalow op de eerste strandrij in Zanzibar (Ocean Paradise Resort). Reisduur : 11 dagen
    Wat niet inbegrepen is en bij U dus ook niet is : visum, malariapillen en verplichte inentingen.
    Uiteraard zal de reis die die jij organiseert voldoening schenken, maar dat heeft mijn reis ook gedaan !

    greetz,

    Luc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: