Menu

Onderdeel van Pixfactory

Op zomervakantie in de winter

Met de huidige zomerse temperaturen van dik 25 graden gaat het al weer helemaal kriebelen, de zomervakantie staat weer voor de deur. Nog maar vijf weken dan ga ik met mijn gezin op stap. Drie weken van vrijheid. En voor mij drie weken van bijna onbeperkt fotograferen. Geen verplichtingen op het werk, geen dagelijkse beslommeringen, alleen maar de ontspanning van de ontspanner van mijn camera. En om zoveel mogelijk onderwerpen zo optimaal mogelijk te kunnen fotograferen bereid ik mijn reis tot in de puntjes voor. Deze voorpret is voor mij al een heel belangrijk onderdeel van mijn vakantie.
De zomervakantie staat alweer voor de deur, deze begint voor mij al in de winter. Heerlijk met de camper op stap, geen stress, alleen de ontspanning van de ontspanner van de camera. Fotograaf: Jan Dolfing

Reisbestemming

Voor mij “begint” de zomervakantie veel eerder dan voor de meeste mensen. Ergens eind november begint het te kriebelen. Ik begin te zeuren bij de gezinsleden waar we komende zomer naar toe zullen gaan op vakantie. Terwijl de regen tegen de ruiten striemt, de wind om het huis giert en de kachel op hoog staat zit ik met mijn gedachten al bij de mooie foto’s die ik in verre of minder verre oorden zal kunnen gaan maken. Maar aangezien ik twee huismussen in huis heb die het liefst helemaal niet op vakantie gaan, kost het me altijd heel wat moeite om mijn vrouw en dochter midwinter in een vakantiestemming te krijgen. In december staat hun hoofd totaal nog niet naar de zomervakantie en pas na herhaaldelijk zeuren van mijn kant wordt er over een reisbestemming nagedacht. Gelukkig houden zij net als ik ook meer van natuur en dieren dan van steden en stranden. En als ik dan voorzichtig mompel dat er ook nog iets met paarden in de buurt van de vakantiebestemming is dan gaan ze meestal wel overstag. Er wordt een doel vastgelegd. Dit jaar gaat dat de New Forest en Wales worden.

New Forest Pony in de vroege ochtendnevel in de New Forest, een prachtig natuurgebied met honderden loslopende half-wilde pony’s. Vroeg opstaan loont, nog geen publiek, een heel mooi sfeertje en natuurlijk pony’s. Fotograaf: Jan Dolfing

Een reisbureau is er een amateur bij

En dan begint voor mij de voorpret. Want ik ben van de planning. Ik vind het heerlijk om een reis goed voor te bereiden en me in te lezen in het gebied dat we gaan bezoeken. Ik kan me niet voorstellen dat mensen op de bonnefooi op stap gaan. Ik krijg al nachtmerries bij de gedachte dat ik misschien wel bij een prachtig natuurgebied, landschap of bijzondere diersoort in de buurt ben geweest en hier achteloos aan voorbij ben gereden. En daar later thuis pas achter kom! Dus plan ik minutieus onze reis. Een reisbureau is er maar een amateur bij. Eerst zoek ik uit welke mooie natuurgebieden er te bezoeken zijn. Wat is er te zien? En kan ik erbij komen? Dan begin ik te zoeken of er ook fotohutten in de omgeving zijn. Gelukkig zijn er met de hedendaagse sociale media heel veel mogelijkheden om deze te vinden. Vaak zelfs met de mogelijkheid om daar gemaakte foto’s te bekijken. En ik ben nog ouderwets, ik bestel altijd een aantal reisboeken van het gebied waar we naar toe gaan. Leuk lezen, een boek in de hand. Genieten tijdens gure winteravonden.

Dierenleven in Wales

Heb ik me eenmaal goed ingelezen in het gebied waar we naar toe gaan dan komt mijn volgende planningsfase. Welke diersoorten leven er in het gebied en in welke periode zijn deze aanwezig? Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin om papegaaiduikers te gaan fotograferen als je buiten de broed- en voedertijd bent. Ze verblijven dan continu op zee. Dat is ons ooit bijna overkomen in Noorwegen. Gelukkig kwamen de vogels ‘s avonds nog aan land om te overnachten, maar het scheelde maar een paar dagen of we hadden niets gezien. In Wales zijn we deze zomer op het juiste moment op de juiste plek. Eind juni zijn ze volop aanwezig, mits je op een goed bereikbare locatie bent. Dat geldt ook voor de wilde pony’s in Wales, deze leven hoog in de bergen in Snowdonia. Ik heb ondertussen online contact gehad met een fotografe uit Wales die me een aantal locaties heeft doorgegeven. Dat vergroot behoorlijk de kans op fotografisch succes als we er zijn. Dan nog ben je uiteraard wat afhankelijk van goed geluk, er zijn nog maar een paar honderd echt wilde paarden over. En dat is nou net het leukst, de echte wilde paarden. Tamme kun je overal wel fotograferen.

Papegaaiduikers op het eiland Runde in Noorwegen, bijna gemist door een verkeerde planning. Gelukkig ’s avonds nog aanwezig. Het is weliswaar geen Jan Vermeer, maar ik was er erg blij mee. Dit jaar ga ik uiteraard wel op het juiste tijdstip. In Wales. Fotograaf: Jan Dolfing

Ook de Rode Wouw komt bijvoorbeeld volop in Wales voor. In Nederland een vrij zeldzame roofvogel, maar in Wales met enkele honderden broedparen aanwezig. Deze zijn heel gemakkelijk te vinden omdat er op meerdere plekken al decennia lang gevoerd wordt. Er zijn drie locaties waar je het voeren bij kunt wonen. Eenvoudig uit te zoeken via internet. Maar dan wil ik direct weer weten waar ik de beste kansen heb op mooie foto’s. Of misschien kan ik op twee plekken wel totaal verschillende opnames maken. Hoe is de locatie gelegen, kan ik er dichtbij komen als er gevoerd wordt, hoe staat op dat moment de zon, zijn er speciale fotohutten aanwezig en moet ik hier ook tijdig voor boeken? Allemaal vragen die via websites en enkele gerichte mailtjes snel te beantwoorden zijn. Ik heb mijn keus ondertussen allang gemaakt. Gigrin Farm heeft meerdere fotohutten op het terrein. Waarvan eentje midden in het voergebied. Dat moet hem worden. Nu maar hopen dat het ook de juiste keus blijkt te zijn.

Ondersteuning

En voor het voorrijden van de reisroute hoef je ook al niet meer op stap. Vanuit de luie stoel kun je tegenwoordig ter plekke rondkijken. Google Earth biedt hierbij al zoveel mogelijkheden dat bijna van tevoren te zien is waar je moet gaan staan om de beste fotoplek te hebben. Zeker als je zoals ik ook van landschapsfotografie houdt. En als je dan ook nog een app zoals The Photographers Ephemeris op je mobiel hebt staan dan kun je zelfs bekijken waar de zon opkomt en ondergaat en hoe de maanstand is. Of de stand van de sterrenhemel bekijken, mocht je nachtfotografie leuk vinden. Ook hier zijn meerdere apps voor op de markt.
Kortom er is een wereld aan mogelijkheden om de fotoreis goed voor te bereiden.
Als ik dan uiteindelijk ergens aan het einde van de winter alle te bezoeken plekken heb bekeken en heb uitgezocht wanneer we waar moeten zijn dan ga ik de route plannen. Waar rijden we langs (landschappelijk aantrekkelijk gebied uiteraard), waar gaan we overnachten. Natuurlijk het liefst op een plek waar ik zo vanaf de camperplaats lopend een natuurgebied in kan om avond- en ochtendfoto’s te maken.

Zolang er maar paarden of pony’s te zien zijn in een mooie natuurlijke omgeving is iedereen in het gezin blij. Fotograaf: Jan Dolfing

Ter afronding van de planning stop ik er hier en daar nog wat te bezoeken locaties in die de familie aangegeven heeft. Want hun gezelschap en het samenzijn vind ik heel belangrijk. Maar zoals gezegd, mijn vrouw en dochter zijn voornamelijk huismussen en die maken zich er niet zo druk om. Zolang we maar geregeld paarden zien en mooie natuur vinden ze het allemaal prima. Wat heb ik hier toch een geluk mee! Nog slechts vijf weken dan gaan we op stap. Ik zal u laten weten hoe de reis geweest is en de foto’s laten zien. Hoe het er onderweg uitziet weet ik al lang. Virtueel heb ik elke locatie al wel tien keer bezocht. Dat voelt straks op reis toch een beetje aan als thuiskomen. Hoewel het in het echt door de beleving altijd veel mooier is dan in de virtuele wereld. Heerlijk om goed voorbereid op stap te gaan.

En u? Gaat u op de bonnefooi of bent u er net zo druk mee bezig als ik ben?

Allemaal alvast een fijne vakantie gewenst,

Fotogroet Jan

Geef een reactie

2 reacties

  1. Hoi Jan, wat weer mooi en boeiend beschreven. Mijn man is/was (helaas door ziekte niet meer in staat dat te doen) ook altijd goed (niet zoals jij) aan het uitstippelen van een reis, dus ik herken dat. Voorpret is net zo belangrijk als de reis zelf. Ik hoop dat al jou voorwerk uitkomt, en dat wij soms mee kunnen genieten van jullie reis. Ik wens jullie heel veel vakantiegenot. Groet Annette Bosklopper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

  1. Hoi Jan, wat weer mooi en boeiend beschreven. Mijn man is/was (helaas door ziekte niet meer in staat dat te doen) ook altijd goed (niet zoals jij) aan het uitstippelen van een reis, dus ik herken dat. Voorpret is net zo belangrijk als de reis zelf. Ik hoop dat al jou voorwerk uitkomt, en dat wij soms mee kunnen genieten van jullie reis. Ik wens jullie heel veel vakantiegenot. Groet Annette Bosklopper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jan Dolfing

Jan Dolfing

Als dierenarts en gepassioneerd natuurfotograaf is Jan nauw verbonden met dieren en natuur. Een passie die hij graag laat zien.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: