Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ossi Saarinen in Beeld

Ossi Saarinen is een 22-jarige natuurfotograaf, gespecialiseerd in het fotograferen van wilde dieren.
vossenwelpjes
Siblings - broers en zusjes. Fotograaf: Ossi Saarinen

Wie is Ossi Saarinen?

Ossi Saarinen door Taneli Lahtinen Ook is hij student aardrijkskunde aan de Helsinki University, maar op dit moment heeft hij een studiepauze ingelast om zich volledig op zijn fotografiecarrière te kunnen richten. Of hij die studie ooit weer zal oppakken weet hij nog niet. Momenteel verdient hij zijn brood met het verkopen van zijn foto’s en met enkele betaalde sponsorschappen op sociale media.

——————————————————————————————–

Shoutout

Mijn eerste ‘kennismaking’ met Ossi, was zo’n anderhalf jaar geleden, toen hij me benaderde via Instagram chat:

Ik vind je foto’s erg mooi en aangezien we een beetje hetzelfde soort foto’s maken, vroeg ik me af of je geïnteresseerd bent in een shoutout…?”

Mijn interesse was gewekt! Niet alleen omdat ik in alle eerlijkheid geen flauw benul had wat een *shoutout was, maar ook omdat ik wel heel benieuwd was naar ….’een zelfde soort foto’s’!
Nieuwsgierig scrolde ik naar zijn account en stuitte onmiddellijk op een enorme schattigheidsoverdosis: babyeendjes, babywasbeertjes, babyvosjes… De combinatie van vossen, glazuurbrekend zoete plaatjes en dit alles van dichtbij en intiem geportretteerd; hij hád een punt!

Professionele modellen

Maar vooral had (en heeft) hij een indrukwekkende collectie mooi beeld. Of het nu eekhoorns, goudhaantjes, uilen of muizen zijn, er is één gemene deler.; in elke foto lijkt hij het karakter van het dier te willen tonen. Zeker als je je als fotograaf zo dichtbij bevindt, is het best lastig een dier te portretteren zonder dat het verschrikt in de camera blikt. Ossi kán dat. Al zijn dieren lijken bijna als professionele modellen te poseren en nog graag ook.
Of de shout out destijds geholpen heeft…? Geen idee. Ik weet wel dat hij meer kaas heeft gegeten van sociale media dan ik, want nog geen anderhalf jaar later heeft hij meer dan 150k volgers…en terecht! 😀

Apparatuur

 • Canon 6D
 • Canon EF 70-200mm f/2.8 L USM
 • Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM II
 • Sigma 35mm Art f/1.4
  (Verschilt nog wel eens omdat ik soms andere apparatuur leen)

Portfolio

Jonge vos die binnenkort zijn eerste winter zal gaan meemaken.
Autumn fox – Herfstvos
Jonge vos die binnenkort zijn eerste winter zal gaan meemaken. Fotograaf: Ossi Saarinen

“Op mijn 18e (2015) leerde mijn vader me de basisprincipes van een camera en vroeg me een foto te maken van een vogel in de tuin. Ik was op slag verliefd op fotografie. Vanaf dat moment nam ik mijn camera mee de natuur in en elke dag maakte ik meer foto’s. Eerst richtte ik me op de natuur in de buurt. Later maakte ik ook wat grotere reizen rondom Finland. Ik fotografeerde alle soorten natuur, ook landschappen en planten, maar mijn favoriete onderwerp waren dieren.”

Vriendelijke grote bosmuis, die ik Bilbo genoemd heb, voor zijn winterverblijf.
Bilbo the mouse – Bilbo de muis
Vriendelijke grote bosmuis, die ik Bilbo genoemd heb, voor zijn winterverblijf. Fotograaf: Ossi Saarinen
Twee jonge eendjes en hun moeder op een brug tijdens zonsopkomst.
Duck family – Eenden familie
Twee jonge eendjes en hun moeder op een brug tijdens zonsopkomst. Fotograaf: Ossi Saarinen

“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in dieren, in hoe ze eruit zien en in hoe ze zich gedragen. Ik zou uren doorbrengen met alleen maar naar ze kijken, maar ze fotograferen vormt wel een extra uitdaging. Wildlife fotografie vraagt veel geduld en het is soms knap lastig om een goede foto te krijgen. Juist die uitdaging is wat me motiveert om elke dag weer op jacht te gaan naar dat ene “ perfecte shot” dat ik hopelijk ooit, op een dag zal maken. ”

Goudhaantje, met een sjacherijnige blik.
Grumpy bird – Sjacho vogel
Goudhaantje, met – zoals altijd- een sjacherijnige blik. Fotograaf: Ossi Saarinen
Jong eland mannetje, poserend op een heuvel, met voor zonsondergang.
King of the forest – Koning van het bos Jong eland mannetje, poserend op een heuvel, net voor zonsondergang. Fotograaf: Ossi Saarinen

“Ik heb altijd geprobeerd het soort foto te maken dat nog niemand gemaakt heeft. Ik probeer de emoties te laten zien van de dieren die ik fotografeer door heel dichtbij ze te komen en op het zelfde level. Zo leg ik bepaalde gezichtsuitdrukkingen vast waardoor andere mensen mogelijk geraakt worden als ze naar de foto kijken. Ik zorg ervoor dat dieren mijn hoofdonderwerp zijn, maar ik let ook op de achtergrond en probeer de specifieke leefomgeving van het dier te laten zien. Ook vind ik het erg mooi als het dier groot in beeld staat, dus ik zorg er ook vaak voor dat de achtergrond onscherp is door een groot diafragma te kiezen.”

Eekhoorn, springend in een bos witte bloemen, op zoek naar wat voedsel.
Picking flowers – Bloemen plukken
Eekhoorn, springend in een bos witte bloemen, op zoek naar wat voedsel. Fotograaf: Ossi Saarinen
Eksters, vechtend om voedsel.
Snow dance – Sneeuwdans
Eksters, vechtend om voedsel. Fotograaf: Ossi Saarinen

“Aanvankelijk was het lastig om dichtbij genoeg te kunnen komen, zelfs met de nodige kennis van natuur en dieren. Ik leerde dat het een kwestie van veel tijd en geduld is. In de loop der tijd raakten dieren steeds meer aan me gewend en lieten me dichterbij komen. En soms moet ik mezelf verstoppen. Eerst nam ik vrij ‘standaard’ dierenfoto’s. Ik zoomde in op de dieren en vergat de omgeving en de achtergrond. Later begon ik hier meer aandacht aan te besteden. Nabewerking is ook een belangrijk onderdeel van mijn fotografie en hier ben ik behoorlijk in gegroeid. Ik manipuleer mijn foto’s niet en probeer ze zo echt mogelijk te laten zijn, maar ik bewerk wel iets.”

Jonge oehoe, starend naar de fotograaf
Stare – Staren
Jonge oehoe, starend naar de fotograaf Fotograaf: Ossi Saarinen
Jonge vos, starend , diep vanuit de dicht bosjes.
Through the bushes – Door de bosjes
Jonge vos, starend , diep vanuit de dicht bosjes. Fotograaf: Ossi Saarinen

“In mei 2017 reed ik door het platteland toen ik plotseling een paar hele kleine vossenwelpjes voor mijn neus de weg zag oversteken, waarna ze onder een oud huis verdwenen. Ik stapte voorzichtig uit de auto en ging op de grond liggen op een paar meter afstand. Na een tijdje gewacht te hebben kwamen de vossen uiteindelijk weer naar buiten. Ze waren niet echt bang voor me, eerder nieuwsgierig. Héél even stonden alle vier de welpjes naast elkaar en één liep er recht op de camera af. Ik nam een foto die nog altijd mijn absolute favoriet is. Ik ben er blij mee, omdat het best heel bijzonder is om zo’n klein welpje van zo dichtbij te kunnen fotograferen. De omstandigheden waren vrijwel perfect en alles pakte uit zoals ik hoopte. De foto is extra bijzonder omdat vanaf dat moment mijn carrière echt van start ging en ik me realiseerde dat dit was wat ik wilde gaan doen in de toekomst. ”

vossenwelpjes
Siblings – broers en zusjes. Vier vossenwelpjes. Fotograaf: Ossi Saarinen

“De nummer 1 op mijn bucket-list is een lynx. Ik heb er nog nooit één gezien. In Finland zijn ze zeldzaam en erg schuw. Het zal moeilijk worden er één te vinden en nog moeilijker om dichtbij genoeg te komen voor een goede foto. Ik denk dat ik gewoon heel veel geluk nodig heb en misschien ontmoet ik op een dag dan wel een lynx in het wild. ”

“Natuur is mijn grootste inspiratiebron. De dingen die ik met mijn eigen ogen zie, maar ook natuurdocumentaires op TV, foto’s of andere fotografen. Met mijn fotografie wil ik mensen geïnteresseerder maken in natuur en zo de natuur, die we maar blijven vernielen, helpen beschermen. ”

Tip(s) van Ossi:

 • Ga gewoon naar buiten en neem veel foto’s. Dat is de beste manier om te leren. Ervaring is veel efficiënter dan leren uit boeken of door video’s. Hoe meer foto’s je maakt, hoe beter je wordt.
 • Kies een onderwerk dat je raakt en focus daarop. Deel je werk op social media voor feedback met gelijkgestemden. Laat je vooral ook inspireren door andermans werk, maar kopieer niet simpelweg hun foto’s. Probeer je eigen stijl te vinden en word de beste in wat je doet.
 • Je hebt geen dure apparatuur nodig om te beginnen. Tegenwoordig kun je zelfs met een telefoon goede foto’s maken. Vind een goedkope tweedehands camera, in plaats van veel geld uit te geven aan een nieuwe.

Ossi Saarinen

* Shoutout: Een medegebuiker noemen op je social media-account en je volgers/ fans vertellen dat dit een interessant account is waar ze zeker even naar moeten gaan kijken.

4 reacties

 1. Roeselien,

  Ik kende van jullie beiden het werk nog niet, en jullie hebben beide prachtplaten. Ook jij hebt een nieuwe volger bij deze 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

4 reacties

 1. Roeselien,

  Ik kende van jullie beiden het werk nog niet, en jullie hebben beide prachtplaten. Ook jij hebt een nieuwe volger bij deze 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: