Menu

Onderdeel van Pixfactory

Paul van Hoof in Beeld

Paul van Hoof is afgestudeerd ecoloog en professioneel natuurfotograaf. Zijn achtergrond en bijbehorende kennis gaan hand in hand met zowel (goede) fotografie, als een bijdrage aan de bescherming van de natuur. In 1993 zette Paul zijn eerste schreden op het natuurfotografiepad, om in 2007, naast zijn deeltijd baan als ecologisch adviseur, als professioneel fotograaf te gaan werken. Een succesvolle stap, getuige de vele prijzen en publicaties die volgden.
View of lighting trails of fireflies flying in a forest at twilight on a summer evening.Info: Nikon D800, Sigma 24mm f/1,8, 20sec @ f/1,8, iso 6400. 7 similar images were stacked together in post processing. The images were taken shortly after one another using exactly the same setup and settings.
Sporen van vuurvliegjes in het bos

Wie is Paul van Hoof?

Paul van HoofHoewel Paul zeer breed geïnteresseerd is -hetgeen ook in zijn zeer veelzijdige fotocollectie is terug te zien- is specialisatie zeker ook één van zijn sterke punten.
Veel fotografen maken mooie foto’s, sommigen van hen maken méér dan mooie foto’s en enkelen daarvan hebben een specialiteit, waardoor ze uitzonderlijk goed zijn binnen hun eigen niche. Paul lijkt het om te draaien; Hij kiest een onderwerp en maakt zich specialist op willekeurig welk terrein. Of het nu high-speedopnamen van vleermuizen zijn, bijna intieme beelden van amfibieën of dansende lichtjes in een donker bos, alles wordt even kundig vereeuwigd. Zet Paul onder water, in het donker of in de regen en hij laat je soorten, gedragingen en verschijnselen zien, waarvan je het bestaan misschien niet eens vermoedde.
In een wereld die overladen is met foto’s, lukt het hem de kijker te verrassen, dat is knap. Zijn foto’s zijn dan ook zeker geen lucky shots, maar topjes van een ijsberg en Paul heeft ook nog eens véél ijsbergen.
Ga dat zien!

Apparatuur

  • Nikon D800
  • Nikon D7100
  • Lenzen met brandpuntsafstanden variërend van 16 tot 400mm
  • Statief, flitsers, tussenringen en filters
  • Speciale infrarood apparatuur voor high-speed opnamen
  • Materiaal om onderwaterfoto’s te maken

Portfolio

Eikelmuis zittend op een tak tussen bloesem van meidoorn; Garden dormouse sitting on a branch between flowers of hawthorn
Eikelmuis in meidoorn

Paul typeert zichzelf als ‘bioloog-fotograaf’; “Soorten staan vaak centraal in mijn werk. Dat hoeft niet registrerend te zijn, dat kan ook sfeervol of abstract, maar ik weet wel graag wat ik fotografeer. Ik vertel een verhaal over bepaalde soorten en probeer ze zo neer te zetten, dat ze goed tot hun recht komen en dat alles in beeld klopt. Daarbij zoek ik vaak naar onderwerpen die minder voor de hand liggen, zoals minder aaibare dieren en nachtdieren. Ook trek ik vaak de technische trukendoos open om te bereiken wat ik wil. Denk daarbij aan flitsbelichting, high-speed werk, onderwaterfotografie of juist studio werk. Ik ben altijd op zoek naar beelden die ‘anders’ zijn.”

Common Frog (Rana temporaria) eggs
Kikkerdril
Gewone pad tijdens paddentrek
Gewone pad tijdens paddentrek

Vleermuizen behoren tot Pauls favoriete onderwerpen. “Misschien wel omdat ze zo ontoegankelijk, onbekend en uitdagend en tegelijkertijd veelzijdig zijn.“
Vanuit de wens deze dieren in vlucht te fotograferen is Paul uitgegroeid tot een specialist in high-speed fotografie.

Gewone grootoorvleermuis vliegt door kelder
Gewone grootoorvleermuis vliegt door kelder Fotograaf: Paul van Hoof
Boophis idae tree frog sitting on a leaf covered in rain drops
Tropische boomkikker in de regen

“Enerzijds ben ik tijdens mijn fotografiecarrière mijn onderwerpen steeds meer ruimte gaan geven in beeld. Daarbij probeer ik het onderwerp in zijn omgeving te plaatsen, waardoor het beeld meer context krijgt. Ook mooi licht en sfeer spelen steeds meer een rol, evenals onscherpte en tegenlicht. Anderzijds houd ik me tegenwoordig bezig met de meest extreme vorm van registratie, namelijk door onderwerpen op een witte achtergrond te fotograferen, los van alle context. Hiervoor ben ik aangesloten bij het wereldwijde Meet Your Neighbours project.”

Bruine kikker, Meet-your-neighbours stijl
Bruine kikker, Meet-your-neighbours stijl

“Het maken van de foto met de vuurvliegjes was erg bijzonder: Hierin kwam veel samen, zoals timing en het pushen van de techniek, maar toch vooral de magische sfeer van dansende lichtjes in een donker en stil bos!”

Sporen van vuurvliegjes in het bos
Sporen van vuurvliegjes in het bos
Slanke sleutelbloemen bij zonsondergang
Slanke sleutelbloemen bij zonsondergang

“Soms ben ik meerdere dagen met een onderwerp bezig, om een plan uit te werken. Vaak begin ik registrerend om de soort ‘vast te leggen’. Gaandeweg laat ik dat meer los en ga meer experimenteren, door andere standpunten en belichtingen uit te proberen.”

Beverrat; Coypu; Myocastor coypus
Beverratten up close and personal Fotograaf: Paul van Hoof
Pimpelmees vliegt tussen takken van bloeiende forsythia; Blue tit flying through flowering branches of forsythia
Vliegende pimpelmees

Op de vraag wat Paul nog zou willen fotograferen, antwoordt hij -niet geheel verbazingwekkend: “Oh, zo veel! Dassen, vliegende uilen en duikende ijsvogels staan bovenaan de lijst.”

Common Toad (Bufo bufo) two spawning couples under water between spawn of Common Frog (Rana temporaria)
Parende padden onder water tussen eiklompen van bruine kikker

Tip van Paul: “Bedenk wat je wilt fotograferen en leer je onderwerp kennen. Ga vaker met hetzelfde onderwerp aan de slag. Wees niet te snel tevreden, maar werk je ideeën verder uit.”

Burlend edelhert met zonsondergang
Burlend edelhert met zonsondergang

Fotografie: Paul van Hoof

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: