Menu

Onderdeel van Pixfactory

Spelen met pestvogels

Pestvogel

Je kunt je in deze tijd wat gemakkelijker voorstellen waarom men met pandemieën al in vroegere eeuwen zocht naar brengers van het leed. De prachtige “pestvogel” kreeg ten onrechte ooit ook deze verdenking. Het is gelukkig niet te verwachten, dat we nu ook nieuwe namen krijgen als “coronavink” of “covidlijster”, maar het zoeken naar een veroorzaker van alle tragiek is iets van alle tijden.

Invasie

De huidige generatie pestvogels (bombycilla garrulus) trekt zich daar gelukkig niets van aan en bezoekt vanuit het hoge noorden nu al weer delen van ons land op zoek naar voedsel. In sommige jaren is er een echte ‘invasie’, maar elke winter zijn er wel redelijke aantallen in Nederland. Vooral in het noorden en westen van ons land is de kans om ze te zien het grootst. Een mooie kans voor de winterfotografie, want niet alleen vanwege de mystieke naam, maar ook door hun schoonheid zijn ze een prachtig onderwerp.

Pestvogels in een woonwijk in Heerenveen in februari 2020. Fotograaf: Hans Jansen

Het leuke is dat je geen specialist vogelaar hoeft te zijn voor het fotograferen van pestvogels. Ze duiken vaak op in woonwijken en parken en zijn heel goed benaderbaar. De mens wordt niet beschouwd als natuurlijke vijand. Doordat in hun natuurlijke habitat op de Russische taiga en in noord Scandinavië nauwelijks mensen voorkomen, zijn ze hier niet erg gevoelig voor je aanwezigheid.

Gelderse roos is wel een favoriet. Deze struik staat in veel groenstroken in woonwijken. De bes blijft vaak lang hangen, want andere vogels mijden deze bes. Fotograaf: Hans Jansen

Groenstroken in woonwijken

Als in een groenstrook voldoende besdragende struiken zijn, strijken ze daar vaak neer en dan kun je soms wel een paar weken genieten van foeragerende pestvogels. Want speciaal voor die bessen komen ze hier naar toe. Bijzonder is wel dat pestvogels feitelijk insecteneters zijn, maar bij gebrek daaraan, schakelen ze in de winter over op bessen. Gelderse roos, sleedoorn, meidoorn, hulst, liguster en kornoelje zijn favoriet. Steeds vaker zie je een mix van deze struiken in groene woonwijken en rondom sportvelden. Dat komt de biodiversiteit alleen maar ten goede.

Soms zitten ze langere tijd op een plek en halen dan af en toe een besje. Fotograaf: Hans Jansen

Spelen met compositie

Het is een fotogenieke vogel met fraaie kleuren en een mooie kuif. Nadat je een aantal registratiefoto’s hebt gemaakt, is het zeker de moeite waard om wat meer te spelen met de compositie. Dan wordt de vogel voor je foto zowel doel als middel en dit is wel een boeiende kant van natuurfotografie. Doordat ze vaak als groepje bij elkaar zitten, geeft dat kansen voor leuke composities. Soms zijn de achtergronden wel storend, omdat ze graag in de struiken zitten en dan is het moeilijker om ze te isoleren. Dan is het wachten, maar geduld loont altijd.

Toch wel nieuwsgierig? Fotograaf: Hans Jansen

Geduld

Soms heb je geluk en zijn ze wel erg nieuwsgierig. Als je er dan ‘onder kruipt’, geeft dat mooie ruimte voor een compositie. Zeker bij mindere weersomstandigheden blijven ze lang zitten op hun plek. Dan heb je alle kans!

Geef een reactie

2 reacties

  1. Beste Hans,

    U geeft helemaal gelijk dat de pestvogel van groote ‘schoonheid’ zijn.
    het is een leuk vogeltje wat makkelijk te herkennen is. Dit jaar is helaas geen goed lijsterbessen jaar in Zweden. Ik heb dan ook nog maar een paar groepjes gezien helaas……
    Een goede tip is om bij de boom/struiken waar de pestvogels vaak eten een halve appels neer te leggen, die vinden ze heerlijk! En de fotograaf (natuurlijk liggend op de grond) een mooie foto!

    Groetjes Alex

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u