Menu

Onderdeel van Pixfactory

PiXperience 2015: inspiratie en enthousiasme

Op 7 maart werd de 5e editie van PiXperience gehouden. Dit drukbezochte natuurfotografie evenement vond deze keer plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De dag bood voor elk wat wils, van beginner tot professioneel fotograaf. Hier een verslag van de dag en ... de sprekers.
lezing PiXperience Jan van der Greef
Hoogtepunt van de PiXperience: het verhaal van Jan van der Greef
Expositie van finalisten fotowedstrijden
Expositie van finalisten fotowedstrijden Fotograaf: Vincent Rijnbende

Ieder kon zijn eigen dag samenstellen en kiezen uit verschillende fotolezingen en seminars. Daarnaast kon je een bezoekje brengen aan de beurs en was er een expositie van de mooiste beelden van de fotowedstrijden “Beste vogelfoto 2014” en “Beste natuurfoto 2014”, waarvan de winnaars ’s middags bekend werden gemaakt. Last but not least werd het nieuwe Praktijkboek wildlifefotografie: zoogdieren fotograferen in binnen- en buitenland gepresenteerd.

Daan Schoonhoven

Daan Schoonhoven: PiXperience van start!
Daan Schoonhoven: PiXperience van start! Fotograaf: Vincent Rijnbende

Na de prachtige audiovisuele openingspresentatie gemaakt door Inge van der Wulp opende Daan de PiXerience, ook deze keer weer uitverkocht! Ondanks de drukte toch een prettige sfeer en hoge kwaliteit van presentaties.

Ton Döpp

Ton trots over zijn – naar uiteindelijk bleek – winnende foto
Ton trots over zijn – naar uiteindelijk bleek – winnende foto Fotograaf: Inge van der Wulp

Ton is tandarts, erbij, want fotografie is z’n lust en leven! Zijn verhaal gaat over de ral, de stads sperwer bij het Tropenmuseum en de koekoek (winnende foto!). Naast prachtige fotografie ook illustrerende filmpjes…want die vertellen het hele verhaal! Kenmerkend voor de fotografie van Ton is zijn voorkeur voor een hoge ISO voor sprekende kleuren.

Geurt Besselink

Geurt Besselink, lezing
Alsof Geurt werkelijk vroeg in de ochtend in het bedauwde veld staat Fotograaf: Johan van der Wielen

Een beeldende reis door de geschiedenis van de Veluwe. Hij ging in op zijn projectmatige aanpak en gaf daarbij nuttige tips. Zoals: zorg dat je een (foto)verhaal in gedachten hebt en welke verbanden je tussen de foto’s wilt leggen. Geurt toonde prachtige sfeerbeelden, die elk op zich al een verhaal vertellen, maar gecombineerd duidelijk maken hoe het landschap van de Veluwe tot stand is gekomen met duidelijk de invloed van de mens. Wel moet je vroeg opstaan. Hij legde uit dat je dieren in close-up kunt fotograferen, maar dat zijn voorkeur uitgaat naar het dier in zijn omgeving.

Peter Verhoog

Kiekeboe... vooral boe.. zo met die haai
Kiekeboe… vooral boe.. zo met die haai Fotograaf: Inge van der Wulp

Wat heeft die man een passie voor zijn werk (geldt eigenlijk voor alle sprekers). Hij heeft een plan in zijn hoofd voordat hij op pad gaat. Neemt voer mee, schakelt andere mensen in om eventueel iets toe te voegen aan zijn foto’s en laat de dieren op hem afkomen. Hij laat ze heel dicht bij komen, zelfs haaien. Je moet het lef maar hebben. Het is een prijzige aangelegenheid, dat wel.

Edwin Giesbers

Avonturen uit de donkere jungles
Avonturen uit de donkere jungles Fotograaf: Inge van der Wulp

Een fotografische ontdekkingsreis door de mooiste regenwouden, zo neemt Edwin je mee. Aan de beelden was te zien was dat ze met veel liefde en passie waren gemaakt. Ook in deze lezing werd weer duidelijk hoe belangrijk een goede voorbereiding en kennis van het onderwerp is. Het blijft fabelachtig dat hij sommige dieren, die zo goed gecamoufleerd zijn, zo mooi heeft kunnen fotograferen, zeker gezien de lichtomstandigheden in de tropen, die vaak verre van ideaal zijn.

Jan van der Greef

Jan: vult niet alleen alle schermen met indrukwekkende beelden maar de hele zaal met inspiratie!
Jan: vult niet alleen alle schermen met indrukwekkende beelden maar de hele zaal met inspiratie! Fotograaf: Johan van der Wielen

Wie was er niet stil van de lezing van Jan, ‘een speurtocht naar de sleutel tot Creativiteit’, voor velen het hoogtepunt van deze dag! Indrukwekkend persoonlijke verhalen en visie, combinatie van fotografie en prachtige muziek. Hij maakt duidelijk dat de wijze waarop je als mens omgaat met omstandigheden die je overkomen, kunnen leiden tot geweldige resultaten. Zo liet hij beelden zien van zilvermeeuwen, een heel gewone vogel, waarvan hij het idee had dat er fotografisch niet veel van te maken viel, maar waar hij zich door omstandigheden in was gaan verdiepen. Door te spelen met techniek en lichtval ontstonden fascinerende beelden. Voor velen een inspirerend college over hoe vooringenomen gedachten je onbewust belemmeren. Jan kreeg dan ook – verdiend – een staande ovatie.

 

Inspiratie door Jan en zijn inspiratiebronnen. Fotografie gaat dieper dan plaatjes schieten
Inspiratie door Jan en zijn inspiratiebronnen. Fotografie gaat dieper dan plaatjes schieten Fotograaf: Johan van der Wielen

 

Jan Vermeer

Herkenbaar beeld, Jan in vuur en vlam
Herkenbaar beeld, Jan in vuur en vlam Fotograaf: Vincent Rijnbende

Wat zijn de verschillen tussen topcamera’s met A-merk objectieven en consumer camera’s met 3rd-party lenzen. Jan benadrukte dat de laatste combinatie veel mogelijkheden biedt bij goede lichtomstandigheden en je ook prachtige foto’s kunt maken als je geen topapparatuur bezit. Wat kan de budget lens? Veel maar toch niet alles, want de vergelijkende foto’s onthullen sprekende verschillen, maar of dat een 10-voud van het budget waardig is?

 

Marijn Heuts

De zaal is stil en in vervoering
De zaal is stil en in vervoering Fotograaf: Vincent Rijnbende

Velen hadden via het internet al diverse aansprekende beelden van hem gezien en de titel van zijn presentatie “Regel 1: er zijn geen regels” was uit het hart gegrepen. Met veel humor en verrassende verfrissende ideeën toont Marijn zijn beste andere-natuurfoto’s met een goed verhaal. Ook maakte hij duidelijk dat het gevoel dat je wil overbrengen het criterium is en niet de (compositie)regels. De presentatie van Marijn Heuts was zeer inspirerend. De zaal werd heel blij van uitspraken als “niet binnen de lijntjes te hoeven kleuren”, en ja, fotografen is schilderen met licht… fotografen zijn kunstenaars!

 

Karin Broekhuijsen

20 minuten horen we Karin maar zien we haar niet spreken.
20 minuten horen we Karin maar zien we haar niet spreken Fotograaf: Vincent Rijnbende

We werden meegenomen in een roes van optische verschijnselen in de lucht door weersverschijnselen zoals irisatie, mistboog en lichtende nachtwolken. In de vorm van een interview ging Karin Broekhuijsen in op bijzondere natuurverschijnselen en onder welke omstandigheden je die kunt verwachten. Zoek bij mist en wanneer de zon hoog genoeg staat bijvoorbeeld eens naar mooie voorbeelden van irisatie, een soort regenboogkleuren in de mist.

Bob Luijks

Trotse auteurs laatste praktijkboek wildlife fotografie, naast Daan v.l.n.r: Paul van Hoof, Arjen Drost, Marijn Heuts, Bob Luijks, Jan van der Greef, Jan Vermeer
Trotse auteurs laatste praktijkboek wildlife fotografie, naast Daan v.l.n.r: Paul van Hoof, Arjen Drost, Marijn Heuts, Bob Luijks, Jan van der Greef en Jan Vermeer. Fotograaf: Inge van der Wulp

Bob vertelde over de kunst van het zien, de keuze van je eigen onderwerp, locatie, goede voorbereiding en de uitdaging om eens iets anders te proberen. Zijn tip: ontdek je stekje. Leer een bepaald gebied door en door kennen, doe onderzoek naar dit gebied en maak een agenda van wat je wanneer zou willen fotograferen. Zeker beginners een hele fijne lezing met praktische tips. Hij leerde planmatig naar fotografie te kijken: “maak een keuze in je onderwerp!”, “wat is je doel? “, “bereid je voor”. Pfff, het lijkt wel werk…

 

Johan van der Wielen

Johan vertelt "de nacht begin ná zonsondergang..."
Johan vertelt “de nacht begin ná zonsondergang…” Fotograaf: Vincent Rijnbende

’s Middags vertelde Johan enthousiast over de magie van nachtfotografie en wat daarbij komt kijken, zoals de benodigde kennis, keuze van locatie en perspectief, creativiteit en materiaal. Hij gaf zinvolle tips, zoals haal ’s nachts je UV-filter van je objectief (i.v.m. reflecties), draag warme kleding (je staat vaak lang stil) en bewaar je accu’s tegen je lijf (zodat ze minder snel leeglopen).

 

Peter van Veen

HDR en de balans tussen kunst en kitsch
HDR en de balans tussen kunst en kitsch

Het gebruik van HDR voor landschapsfotografie werd toegelicht door Peter van Veen. Hij adviseerde om de foto’s waaruit het HDR-beeld wordt opgebouwd te maken vanaf statief en met behulp van autobracketing. Tot slot liet hij verschillende voorbeelden zien waarbij het HDR effect in de nabewerking meer en minder subtiel naar voren kwam en raadde aan dit vooral naar eigen smaak toe te passen.

Best practices

Hoe onthoud je alles wat ze hebben gezegd? Koop de praktijkboeken!
Hoe onthoud je alles wat ze hebben gezegd? Koop de praktijkboeken! Fotograaf: Inge van der Wulp

Acht korte presentaties van acht beelden door acht fotografen die de beelden gemaakt hebben, dat gaf leuk inzicht in de denkwijze van de fotografen bij het tot stand komen van hun foto’s. Je hebt een plan en alles tot in de puntjes voorbereid en dan….. gaat het toch zo anders dat je blij wordt verrast over het resultaat!

 

Loulou Beavers

Alsof ze verwonderd kijkt naar de schoonheid van haar eigen creaties
Alsof ze verwonderd kijkt naar de schoonheid van haar eigen creaties Fotograaf: Vincent Rijnbende

Haar eigenzinnige visie op fotografie levert een unieke stijl op van romantiek en dromerige kleuren. Aan de hand van enkele voorbeelden onthult Loulou haar kijk op macrofotografie. Met name haar foto’s van de dauw zijn indrukwekkend. Google eens “dauwpunt berekenen” om erachter te komen of je dauwdruppels kunt verwachten, die bijvoorbeeld spinnenwebben mooi zichtbaar maken. Er is zoveel te experimenteren met contrasten, gelukkig hoef je niet meteen een macrolens aan te schaffen en de sluitertijd er niet toe doet. Wel geduld, heel veel geduld!

Belangrijke tips

Eén van de winnaars van de fotowedstrijden
Eén van de winnaars van de fotowedstrijden Fotograaf: Inge van der Wulp

… die meerdere malen tijdens de dag naar voren kwamen:

  • maak een wensenlijstje van foto’s die je nog een keer wilt maken (onder andere omstandigheden)
  • zorg dat je goed voorbereid bent (je kent de omstandigheden en weet wat je wilt fotograferen)
  • ga vaak fotograferen en probeer eens iets nieuws!

 

Inge vertelt over de zwaarte van het beroep van natuurfotograaf en ondersteunt dat met beeld
Inge vertelt over de zwaarte van het beroep van natuurfotograaf en ondersteunt dat met beeld

Al met al was het een fantastische dag. De sprekers waren bijzonder openhartig, zowel over hun denkwijze als de techniek die zij gebruiken voor het maken van hun mooiste beelden. We hebben weer een flinke dosis inspiratie opgedaan, nieuwe praktijkboeken gescoord, en een camera met een schone sensor om zelf weer flink aan de slag te gaan. Tot ziens op de zesde PiXperience

Maar liefst vier auteurs schreven dit voor u!

De eerste sneak preview van platform Natuurfotografie.nl
De eerste sneak preview van platform Natuurfotografie.nl Fotograaf: Vincent Rijnbende

Nog vóór de eerste lezing heeft Daan tijdens de opening van de PiXperience gevraagd naar enthousiaste schrijvers om een verslag te maken. Dit verslag is tot stand gekomen door en samengesteld uit de verhalen van vier hardwerkende toehoorders: Danja Visser, Margreet van Vliet, Richard Koning en Toine Westen. Daarvoor enorme dank en wie weet mogen we nog meer verhalen van jullie lezen in de toekomst!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: