Menu

Onderdeel van Pixfactory

Potstal als omslagpunt

Deze foto markeert een omslagpunt in de wijze waarop ik als fotograaf werk. Ik maakte hem voor een project van de Marius van der Sandt beurs, een soort opleidingstraject voor jonge talentvolle natuurfotografen waarvoor ik uitgekozen was.
potstal
Door flitslicht te gebruiken kon ik de beweging van de schapen het dichtst bij mij bevriezen. Fotograaf: David Peskens

Verdieping

Opdracht was om een serie te maken over de Nederlandse heide. In eerste instantie denk je dan aan de mooie paarse kleuren in de nazomer. Ik stak dan ook veel tijd in het maken van tientallen verschillende beelden tijdens het bloeiseizoen. Tot ik mezelf de vraag stelde waarom er eigenlijk heidegebieden zijn en wat wij als mensen daarmee te maken hebben.
Toen ik die vraag ging proberen te beantwoorden, kreeg mijn serie veel meer verdieping. In plaats van te focussen op een visueel spektakel ging ik op zoek naar beelden met meer raffinement. Altijd met die waarom-vraag in mijn achterhoofd. Ik ging meer op een planmatige manier te werk. De foto van de schapen voor een traditionele potstal is al weken van tevoren in mijn hoofd ontstaan. Ik moest hem alleen nog realiseren.

Potstal
Er zijn nog maar heel weinig van deze traditionele potstallen over. Fotograaf: David Peskens

Belang van de potstal

Het heidelandschap is een semi-cultureel landschap dat alleen bestaat omdat wij mensen er belang bij hebben. Op het moment dat er geen onderhoud wordt uitgevoerd, transformeert het gebied binnen een aantal jaren in bos. In de 19e eeuw was de voornaamste functie het voeden van schapen, die op hun beurt weer dienden voor het produceren van mest. In die tijd was er nog geen kunstmest en waren de boeren afhankelijk van de keutels van dieren.

Potstal
In de winter bleven de schapen op stal, zodat hun uitwerpselen opgevangen konden worden in een mengsel van heideplaggen en stro. Deze stallen worden potstallen genoemd. Fotograaf: David Peskens

Tegenwoordig bestaat er kunstmest en is er geen behoefte meer aan deze omslachtige manier om aan mest te komen. Er zijn slechts enkele traditionele potstallen over. Ik wilde per se een beeld van zo’n potstal in de winter. Daarom maakte ik een afspraak met de Stichting Rhedense Schaapskudde. Aan de rand van de Veluwezoom beschikken zij nog over een potstal uit de 19e eeuw.

Wachten op sneeuw

Tijdens 1 van de slechts 2 sneeuwdagen van dat jaar reed ik naar de potstal. Ik kwam aan in een sprookjesachtige sfeer en de herder van dienst hielp me uitstekend. Nadat ik mijn beeldhoek had bepaald, liet hij de schapen los uit de stal. Mijn camera stond op statief en de schapen renden direct naar de weide achter me. Door flitslicht te gebruiken kon ik de beweging van de schapen het dichtst bij mij bevriezen, terwijl de dynamiek van de kudde verder naar achteren nog wel te zien is.

Potstal
Waar ik geen rekening mee hield is dat m’n statief al vrij snel omver werd gelopen. Gelukkig was het tweede beeld dat ik maakte het beeld zoals ik in m’n hoofd had. Fotograaf: David Peskens

Die middag was de meeste sneeuw alweer verdwenen. Ik had maar 1 kans gekregen en die had ik gelukkig gegrepen. Tevreden en met een glimlach keerde ik huiswaarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: