Menu

Onderdeel van Pixfactory

Praktijkervaringen met de Canon EOS 5Dsr

Hij is er al even, de Canon 5Dsr. Geïntroduceerd in februari 2015, zorgde het voor nogal wat ophef. Iedereen hield rekening met een camera met een hogere resolutie. Maar dat het daadwerkelijk 51 miljoen pixels werden, was een kleine sensatie. Voor het eerst betrad een DSLR het hoge resolutie domein, wat normaal gesproken alleen voorbehouden was aan middenformaatcamera’s. Maar hoe is het nu om te werken met zo’n hoge resolutie. Is het nodig en waarom zou je als landschaps- of natuurfotograaf kiezen voor de 5Dsr?
Canon EOS 5Dsr

Goed is goed en slecht is slecht

Voordat ik op deze vragen in ga wil ik graag eerst even de kaders van mijn praktijkervaring met jullie delen. Ten eerste is het goed te weten dat ik ambassadeur ben van Canon Nederland. Ik werk alleen met Canon Camera’s en heb iedere versie van de 5D serie gehad. Ik ben zogezegd ‘fotografisch opgegroeid’ met Canon apparatuur. Objectief ben ik dus niet. Maar wel eerlijk. Goed is goed en slecht is slecht. Als professioneel fotograaf verdien ik mijn dagelijks brood met landschapsfotografie. Compromissen sluiten qua materiaal kan ik me simpelweg niet veroorloven.

basmeelker-2

Algemene indruk

Als je gewend bent om met Canon te werken, zul je bij de Canon EOS 5Dsr geen verrassingen tegenkomen. De body is zo goed als identiek aan de 5D Mark III/IV en de bediening is wat we gewend zijn van een Canon DSLR. Ook als je van bijvoorbeeld een 80D of een 7D komt, zal de 5Dsr vertrouwd aanvoelen. Binnen een paar minuten heb je hem ingesteld zoals je wilt. Ik ga je ook niet vermoeien met verhalen over de stevige body en de stof- en spatwater-dichtheid. Ik heb in al die jaren dat ik met de 5D serie werk nog nooit problemen gehad en ik verwacht ze ook nu niet. Voor de rest valt er niet veel bijzonders te vertellen. Dat klinkt misschien een beetje saai, het is nu eenmaal zo. Als ik mijn algemene indruk in één woord zou moeten samenvatten dan is dat vooral ‘vertrouwd’. Wat mij betreft een goede keuze als je bedenkt dat de vorm van de huidige DSLR’s het resultaat is van jarenlange kleine ergonomische wijzigingen. Prima zo!

Bam! 51 miljoen pixels!

Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen. De eerste vraag is vaak of het nu echt nodig is, die 51mp. Het antwoord is voor iedereen weer anders, maar bedenk wel dat de Canon EOS 5Dsra voor de beroepsfotograaf bedoeld is. Voor mij is het antwoord heel simpel; natuurlijk! 51mp geeft mij veel meer speelruimte richting mijn klanten. Ik kan met nog meer vertrouwen bestanden leveren, die ongeacht de toepassing, er goed uit zullen komen. Gebruik je je foto’s hoofdzakelijk op internet of print je niet al te groot, dan kun je met minder uiteraard ook uit de voeten, maar veel van mijn foto’s worden in groot formaat gebruikt en dan kan ik iedere pixel gebruiken.basmeelker-1
Daarnaast speelt er nog een factor mee, de toekomst. Dat is misschien een beetje een drogreden, maar als landschapsfotograaf gaan je foto’s commercieel over het algemeen lang mee. Het is niet zo dat ze vandaag actueel zijn en morgen niet meer interessant. Het is een prettige gedachte dat de foto’s die ik nu maak en die de komende jaren blijven verkopen al een dusdanige resolutie hebben,. Ik wou dat veel foto’s die ik in het verleden gemaakt heb al een dusdanige resolutie hadden!
Uiteindelijk gaat het natuurlijk om wat je op je scherm en print ziet. En dat ziet er met 51mp fantastisch uit. De eerste keer dat ik een goed beeld kreeg van de enorme detaillering van de Canon EOS 5Dsr, kreeg ik een grote glimlach op mijn gezicht. Dan zie je dat meer pixels wel degelijk er toe doen. En dan heb ik het nog niet over het printen in groot formaat. Ik heb inmiddels heel wat A0 prints en groter gezien en ze blijven me verbazen.basmeelker-8

Voor wie is de Canon EOS 5Dsr?

De 5Dsr is door Canon als een ‘zijtak’ van de 5D lijn gepositioneerd en dat is belangrijk om te realiseren. Het is een camera voor een specifieke doelgroep met landschaps-, architectuur-, product- en studiofotografie in gedachten. Een camera voor het ‘langzamere’ werk, niet bedoeld om te werken met hoge ISO, snelle onderwerpen en voor actiefotografie. Daar heb je betere camera’s voor zoals de 5D Mark IV of 1DX Mark II. Als landschapsfotografen zijn we gewend om vanaf statief te werken en dat is met de 5Dsr ook nodig. Even snel een foto uit de hand maken met sluitertijden op het randje en je krijgt onherroepelijk bewegingsonscherpte.

De Canon EOS 5Dsr is echt een ‘statiefcamera’. Een camera waar je de tijd voor neemt en die stabiliteit nodig heeft om optimaal gebruik te maken van de 51mp. Je werkt ermee zoals je ook met een middenformaatcamera zou werken, maar dat is in het geval van een landschapsfotograaf niet erg. Je statief erbij pakken betekent langer de tijd nemen en hopelijk beter nadenken over je foto. Doe er je voordeel mee. Werken met 51mp stelt ook de nodige eisen aan je objectieven. Alleen het beste glas van Canon garandeert je een optimale beeldkwaliteit, mits je zelf alles goed doet uiteraard!basmeelker-3

Ook voor de allround natuurfotograaf?

5 beelden per seconde is weliswaar niet veel naar de huidige maatstaaf (bedenk dat er 51mp weggeschreven moet worden!), maar dat betekent overigens niet dat de 5Dsr niet geschikt is voor actiefotografie. Bovendien beschikt de camera over een 1.3x (30.5mp) en een 1.6x (19.6mp) cropmodus, mocht je extra bereik nodig hebben. Daarnaast beschikt de 5Dsr over alle autofocus-functionaliteit die de 7D Mark II ook heeft. Is het daarmee een camera voor de algemene natuurfotograaf? Niet als veel fps en hoge ISO voor jou belangrijk is, dan zijn er zoals gezegd betere keuzes, maar voor de allround fotograaf en zeker ook voor de macrofotograaf kan de 5Dsr een fantastische camera zijn. Crop 50% weg en je hebt nog steeds een 25mp bestand. Denk eens in wat je als macrofotograaf hiermee kunt! Daarnaast is de 5Dsr behoorlijk stil wat een natuurfotograaf zeker kan waarderen. Ligt de nadruk in jouw fotografie op het fotograferen van landschappen, dan is de keuze helemaal snel gemaakt.basmeelker-5

Grote bestanden

Zoals ik al eerder aangaf zijn de bestanden uit de Canon 5Dsr fantastisch om mee te werken. Ik heb al een aantal klanten (vormgevingsstudio’s en drukkerijen) gehad die specifiek aangaven hoe goed ze waren. Maar al die 51mp’s moeten natuurlijk wel verwerkt worden. En dat is iets om rekening mee te houden. Ik werk zelf met verschillende Apple computers die al een paar jaren meedraaien. Niet meer de nieuwste en snelste dus. Logisch dat e.e.a. wat meer tijd in beslag neemt. Tegelijkertijd werk ik niet met honderden bestanden tegelijkertijd, dus in de praktijk valt het allemaal best mee. Maar werk je nu met wat verouderde hardware, dan is het iets om rekening mee te houden. En let ook even op hoe snel je harde schijven vollopen….

BIGGER IS ECHT BETTER

Kijkend naar alle bovenstaande punten kun je het idee krijgen dat de 5Dsr geen perfecte camera is. En dat klopt ook. Geen enkele camera is perfect. Maar voor een landschapsfotograaf komt de Canon 5Dsr wel heel dichtbij. Vergis je niet, de Canon EOS 5Dsr is een fantastische camera. Pas als je je foto’s op 100% bekijkt op een (goede) monitor of op een grote print besef je hoe mooi de bestanden zijn die uit deze camera komen. De 5Dsr behoudt al het goeds uit de vorige 5D serie en voegt daar verschillende zaken aan toe.

When lightning strikes - Leegkerk, The Netherlands

Belangrijkste wapenfeit is natuurlijk de 51mp. Ja, het resulteert in grotere bestanden en meer verwerkingstijd, maar gebruik de camera waar hij voor bedoeld is en je wordt beloond met prachtige bestanden met een detaillering waar we tot voor kort alleen maar van konden dromen. Dat is precies waar ik als landschapsfotograaf op zat te wachten. Werken met de Canon EOS 5Dsr is net als werken met iedere andere recente 5D. En dat is goed. Het voelt vertrouwd aan, een robuuste camera die tegen een stootje kan en je niet snel in de steek zal laten. Deze betrouwbaarheid is essentieel voor een beroepsfotograaf. Ik heb met de hele 5D serie gewerkt, vanaf de eerste 12mp 5D ‘Mark I’. Nooit heeft een 5D me in de steek gelaten. En geloof me, ik heb er wel eens eentje laten vallen!

Niets meer te wensen?

Toch blijft er nog wel een wensenlijstje over. Je mag verwachten dat Canon in een dusdanige high-end camera het beste stopt wat het op dit moment te bieden heeft met de meest uitgebreide functionaliteit voor de meest veeleisende professional. Daar horen naar mijn mening zaken als een kantelbaar scherm, wifi en GPS bij. Gooi daar ook nog een iso 25 en focuspunten over het hele zoekerveld bij, zodat we niet meer handmatig hoeven scherp te stellen en het plaatje is compleet.Canon EOS 5Dsr

Conclusie

De Canon EOS 5Dsr is een revolutionaire camera als het gaat om het aantal megapixels. Of de 5Dsr camera voor jou is, hangt dus vooral af van de vraag of de extra megapixels en de daarbij behorende stap in kwaliteit voor jou belangrijk is. Ik denk dat verrassend veel fotografen daar ja op zullen antwoorden. Steeds vaker zie ik niet-professionele fotografen hun werk commercieel aanbieden via hun eigen website, fotoportals of beeldbanken. Ook voor hen geldt dat een foto met fantastische detaillering en een enorme resolutie uitstekende reclame is. Voor de werkende professional is het een no-brainer. Die hebben hun keuze al lang gemaakt. In het geval van de Canon EOS 5Dsr is Bigger daadwerkelijk Better.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: