Menu

Onderdeel van Pixfactory

Projectmatig werken, hoe doe je dat?

Projectmatig werken klinkt heel wat stoffiger dan lekker op pad gaan om te fotograferen. Waarom zou je projectmatig gaan werken? In dit artikel enkele tips, de voor- en nadelen.
projectmatig werken
Lijnen in het landschap, vooraf bedenken hoe je dat zo goed mogelijk kunt laten zien. Fotograaf: Bob Luijks

Projectmatig werken, voor jezelf of een opdrachtgever?

Het antwoord op deze vraag maakt nogal wat uit. Laten we eerst eens naar de situatie met een opdrachtgever kijken.

Een opdrachtgever heeft vaak prima voor ogen wat deze met de foto’s wil. Het kan gaan om een bepaalde sfeer, maar ook om een verhaal. Soms gaat het nog een stuk gedetailleerder en is het onderwerp al bepaald, inclusief hoe dit op de foto moet staan. Maak je foto’s voor een opdrachtgever, verdiep je dan goed in zijn/haar achtergrond en wensen. Bij een betaalde opdracht speelt het aantal beschikbare uren een belangrijke rol. De opdracht heeft meestal een (harde) deadline. Binnen de periode tot de deadline kun je er zoveel tijd aan spenderen als je wil. Of toch niet helemaal? Ja en nee. Je kunt je tijd maar 1x benutten. Steek je er alle tijd in, dan kun je verder niets anders doen. Daarnaast is het natuurlijk de vraag of het aantal uur wel in een gezonde balans blijft ten opzichte van de inkomsten. Om je tijd zo efficiënt in te vullen bereid je je zo goed mogelijk voor, maar daarover zo meteen meer.

Op pad voor een opdrachtgever voor de interactie tussen de stad en de omringende natuur. Fotograaf: Bob Luijks

Waarom voor jezelf?

Voor een opdrachtgever klinkt het logisch om je manier van werken gestructureerd aan te pakken, maar waarom zou je dit voor jezelf doen? Zelf werk ik graag projectmatig. Om maar meteen een misverstand de wereld uit te helpen: dit hoeven geen projecten van jaren te zijn, enkele weken zijn soms al meer dan voldoende. Het werken in korte of lange projecten geeft je een focus, een richting. Het vergt dan wel wat discipline om binnen het bedachte kader te blijven werken. Natuurlijk kunnen kortstondige uitstapjes geen kwaad, maar probeer je daarna weer snel te focussen op je projectje. Anders mis je namelijk het grote voordeel van deze manier van werken: verdieping!

Wat voor soort projecten?

Je kunt bijvoorbeeld dier XX gedurende YY maanden fotograferen. Je ziet steeds andere gedragingen en krijgt specifieke seizoensgebonden mogelijkheden voorgeschoteld, zoals de paring, zorg voor de jongen, zomer- of wintervacht, territoriumbewaking, enz.

Het in beeld brengen van een bepaald gebied is ook een leuke vorm van projectmatig werken. Van landschappen tot details, het aanwezige planten- en dierenleven, de seizoenen, enz. Vergeet in ons deel van de wereld daarbij zeker de invloed van de mens niet (cultuurhistorie, beheervormen, …). Een local patch vormt beslist een handige keuze voor een dergelijk project.

Projecten kunnen ook gericht zijn op de actualiteit of maatschappelijke thema’s. Zo ontdekte ik onlangs veel zwerfvuil langs de Grensmaas. Het werd een miniprojectje, waarbij het opruimen het einddoel was. Het fotograferen bleef dus beperkt, maar ik zou niet rusten voordat iemand in actie zou komen. Na twee weken volle aandacht op social media en landelijke media ging Rijkswaterstaat overstag en werd alles opgeruimd.

Dit winkelwagentje werd landelijk bekend en vormde het startschot voor een opruimcampagne.

Hoe werk je dan projectmatig?

Voor het projectmatig werken bepaal je eerst het eindresultaat. Hoe moet dat eruit zien? Soms kan het gaan om die ene unieke foto, dan weer om een serie. Waar ga je het eindresultaat voor gebruiken? Voor je website, een tijdschriftartikel of misschien wel een boek?

Bepaal aan de hand van dat eindresultaat de stappen die nodig zijn om tot dat eindresultaat te komen. Denk aan het scouten van locaties, het opdoen van specifieke kennis, maar ook aan de hulp van derden. Heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig?

Afhankelijk van de te nemen stappen en het eindresultaat kun je een soort checklist maken of een lijst met doelen. Deze kun je tijdens het project steeds bij de hand houden. En als alles goed gaat, kun je steeds zaken afvinken. Blijf ook kritisch. Moet je bijvoorbeeld je koers of werkwijze bijstellen?

Een compleet overzicht van de Limburgse natuur, een project van enkele jaren met een zeer gedegen voorbereiding…

Voor- en nadelen

Voor mij heeft het projectmatig werken veel voordelen. Het geeft me houvast, waardoor ik veel efficiënter gebruik kan maken van mijn kostbare tijd. Omdat je langere tijd aan een doel werkt, krijgen je foto’s ook meer verdieping (en variatie). Je focus kan soms echter nogal dwingend zijn, waardoor je bepaalde andere momenten moet missen. Zo spendeerde ik een aantal jaar geleden de hele bronstperiode aan het maken van 1 vooraf bedachte foto van een edelhert. Het was vele ochtenden prachtig mistig, waar ik verder niet zoveel mee kon…

Wekenlang alles laten om deze ene gewenste en vooraf bedachte foto te maken… Fotograaf: Bob Luijks

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: