Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ransuilen fotograferen

Een standpunt nagenoeg onder de ransuil verhoogt de kans op een takken- en bladvrije opname. Fotograaf: Hans Brongers

Een woonwijk, een warme en veilige roestplaats

Dat ransuilen in de vroege winter bomen in woonwijken opzoeken om te roesten (rusten), is niet bijzonder. Deze uilensoort strijkt met meerdere soortgenoten in woonwijken neer omdat het er warmer is dan op het platteland. Bovendien vinden zij in woonwijken ook meer beschutting en bescherming in de bomen en bosjes. De uilen vertrouwen daarbij niet alleen op hun schutkleur, maar weten zich ook beschermd door het met elkaar in de gaten houden van de omgeving.

Indringende blik

De ransuilen roesten niet allemaal tegelijkertijd. Sommige exemplaren hebben de ogen wagenwijd open en lijken erg geïnteresseerd te zijn in wat er allemaal onder zijn boom gebeurd. In feite houdt deze enkeling de wacht voor de anderen. Dat is een van de redenen waardoor de ransuilen overdag in grote(ere) groepen bij elkaar in een boom zitten. Als zo’n flinke uil je aankijkt voelt dit best een beetje intimiderend. Met zijn enorme ronde rood oranje gekleurde ogen kijkt het je behoorlijk indringend aan.

Grote ogen, indringende blik. Fotograaf: Hans Brongers

Oorpluimen

Behalve de ogen zijn ook de oorpluimen op de kop kenmerkend voor de ransuil. Deze pluimen hebben overigens niets te maken met de oren. Aan de pluimen kun je de gemoedstoestand van de uil aflezen. Rechtopstaande pluimen duiden erop dat de uil bedacht is op gevaar of onraad. Ditzelfde zie je aan het verenkleed. Bij onraad vouwt de ransuil zijn veren strak tegen het lijf zodat de vogel langer lijkt. Bij een roestende uil hangen de veren losjes langs het lijf.

Tips om ransuilen te fotograferen

  • Het fotograferen van de ransuilen is lastig. Ten eerste zoeken zij, logischerwijs, een boom op waarin zij zich achter takken en de nog aanwezige bladeren kunnen verschuilen. Een foto maken van een uil zonder dat er een tak(je) in de weg zit is nagenoeg onmogelijk.
  • Ga ’s morgens vroeg naar de boom waarin de ransuilen roesten. Na de nachtelijke activiteiten vallen de uilen niet direct in slaap, maar zijn dan nog wat actief. Hetzelfde geldt voor de vroege avond. De uilen worden dan steeds actiever.
  • Ga als dit mogelijk is, nagenoeg recht onder de vogel staan. Schuif dan, kijkend door de zoeker, net zolang heen en weer totdat je in ieder geval de kop van de uil vrij van takjes hebt. Vooral als je via een telelens (is aan te bevelen) fotografeert, zullen je zoekbewegingen slechts uit enkele millimeters bestaan.
  • Heb je dat voor elkaar, dan is het zaak om niet getroffen te worden door de ontlasting van de uil recht boven je! Of, je wilt dat op de ko(o)p toe nemen….
  • Laat de ransuilen zoveel mogelijk met rust. Dus probeer niet de aandacht van de uilen te trekken door lawaai te maken!
Groepen roestende ransuilen van 20 exemplaren is geen bijzonderheid. Fotograaf: Hans Brongers

Waar en wanneer kun je ransuilen zien

De winter is de beste tijd om een ransuilen te zien. De reden is dat dan veel jonge en trekkende ransuilen uit de Scandinavische landen Nederland aandoen. Zij verzamelen zich dan in groepen in bomen, zogenaamde roestplaatsen, in de buurt van open terreinen zoals weilanden. Zo kunnen zij op betrekkelijk korte afstand van hun roestplek ’s nachts op jacht gaan naar muizen. Een roestplaats wordt over het algemeen jaren achtereen gebruikt en groepen van meer dan 20 exemplaren zijn geen zeldzaamheid. In maart verlaten de ransuilen hun roestplaatsen.

Meer informatie over de ransuil kun je lezen in dit artikel.

Geef een reactie

7 reacties

  1. Hier in het recreatiegebied zitten er ook 7 in de vaste boom die ieder jaar bezocht wordt. Is inderdaad lastig om foto’s te maken maar toch tevreden over het resultaat.

  2. Vlak bij mijn huis staat een boom waar inderdaad 9 ransuilen zitten. Ik heb ze prachtig vast kunnen leggen met de tele. Het blijven prachtige vogels.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u