Menu

Onderdeel van Pixfactory

Review Hoge Venen, weidse en intieme landschappen

Net voor het Lowland Photo Festival verscheen het boek 'Hoge Venen, weidse en intieme landschappen' van Michel Lucas. Eigenlijk verbazingwekkend dat dit stukje wildernis nog zo weinig aan mooie boeken heeft opgeleverd. Nu heeft dit gebied dan eindelijk een eigen boek dat gezien mag worden.
Cover van 'Hoge Venen, weidse en intieme landschappen'.

De indeling van het boek is simpel en volgt de vier seizoenen. Bij ieder seizoen schrijft Michel een korte introductie, waarin de persoonlijke interesses duidelijk worden. Ook deelt de auteur de favoriete locaties.

winter_24

Het boek heeft een prettige afwisseling tussen weidse landschappen en fraaie details. De afzonderlijke beelden zijn goed bij elkaar gezocht en versterken elkaar op deze manier. Er is niets dat afleidt; per spread één of twee foto’s, zonder onderschriften en dergelijke. Wanneer één foto gebruikt is, werkt het vierkante formaat van 23×23 centimeter soms in het nadeel. Omdat de foto’s (min of meer) centraal staan uitgelijnd, zit de vouw midden in de foto. Dat heb je uiteraard in ieder fotoboek, maar vanwege het compacte formaat boet je toch wel wat aan kijkplezier in. Je wil deze foto’s juist in al zijn schitterende details kunnen bekijken. Van mij had het boek best een slag groter gemogen, zoveel valt er in de geraffineerde foto’s te ontdekken. Het formaat is overigens een bewuste keuze: het boek past nu nog net door de brievenbus en dat scheelt (verzend)kosten.

herfst_5

Terug naar de foto’s. Michel heeft een bijzonder oog voor composities. Het vinden van een onderwerp in de overweldigende schoonheid van de Hoge Venen is misschien niet zo’n kunst, het spannend in beeld brengen des te meer. Gelukkig heeft Michel ervoor gekozen om alle seizoenen te belichten. Het gebied is immers vooral bekend om zijn arctische kwaliteiten in de winter, zelfs wanneer in laag Nederland en België geen spoor van de winter te bekennen is. De lente biedt wilde narcissen en ontluikende varens, de zomer adderwortel en beenbreek. Helaas blijft de zomer in het boek wat achter. Zo zul je in het boek bijvoorbeeld niets vinden over de aanwezige bijzondere vlinders. In de herfst geeft de natuur nog één keer gas en zet de bossen in vuur en vlam. Dat is hét moment om neer te strijken bij de vele snelstromende riviertjes.

Cover van 'Hoge Venen, weidse en intieme landschappen'.
Cover van ‘Hoge Venen, weidse en intieme landschappen’.

Het boek is een persoonlijke ode aan een prachtige wildernis, dichtbij huis. Ook de niet-Hoge-Venen-gangers kunnen met dit boek veel inspiratie opdoen over het fotograferen van de natuur dichtbij huis. Een aanrader dus! Kijk op hogevenenboek.com voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: