Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ruis vervelend of een kans?

Das bij 12.800 ISO.
Das bij 12.800 ISO. Fotograaf: Bob Luijks

Moderne camera’s hebben een steeds hoger ISO-bereik. Ideaal, want zo is kaarslicht reeds voldoende om uit de hand te fotograferen. Met de steeds hoger wordende ISO-waarden verdwijnt ruis langzaam naar de achtergrond. Voor de meeste mensen een zegen, want ruis tast het beeld aan. Of kan het ook anders?

Wat is ruis?

Ruis bestaat uit twee onderdelen. Allereerst krijg je een grovere korrel. Daarnaast krijg je fel (roze en groen) gekleurde pixels cadeau. Met name die laatste kunnen een onaangenaam verschijnsel zijn wanneer je een foto echt groot aan de muur wil hangen.

Waarom ruis niet erg is

Dat korrel nog niet zo heel erg hoeft te zijn, bewijzen ‘oude meesters’ zoals Fred Hazelhoff. Hun nog altijd populaire foto’s staan vol ruis. Ze staan symbool voor de moeilijke omstandigheden waarin ze werkten. Of beter gezegd: ze zochten de grenzen op van het technisch kunnen van toen. Zeker in zwart-wit voegen ze sfeer en nostalgie toe. Fotografeer daarom in het digitale tijdperk ook gerust eens met de hogere ISO-waarden van je camera en zet de foto vervolgens om naar zwart-wit. Je bent dan de lelijke kleurenruis kwijt. Natuurlijk, je verliest wat detail door de korrel, maar je krijgt er op een bepaalde manier veel sfeer voor terug.

Meer achtergrondinformatie

Wil je meer weten over ruis en de technische bewerking hiervan, lees dan ook eens deze artikelen:

 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u