Menu

Onderdeel van Pixfactory

Europese bever

In de 1826 stierf de Europese Bever in Nederland uit. De herintroductie in Nederland vanaf 1988 is een van de grootste succesverhalen van de Nederlandse natuurbescherming. Het gaat nu erg goed met de bevers. Ze verspreiden zich de laatste tijd snel en duiken overal op langs de grote rivieren en zelfs in woonwijken!
Fotograaf: Nico van Kappel

De bever kan 30 kilo zwaar worden, met een staart van 30 cm en een lichaamslengte van een meter is het een imposant dier. Bevers worden gemiddeld tien jaar oud. Een opvallend kenmerk is zijn staart. De grote platte staart is eigenlijk een patroon in de opperhuid. Hij bestaat hoofdzakelijk uit kraakbeen en is bedekt met een soort schubben. De bever gebruikt zijn staart als zwemvlies en om andere soortgenoten te waarschuwen voor gevaar door ermee op het water te slaan.

Een bever brengt een groot deel van zijn leven onder water door. Het liefst leven ze in familieverband. Een beverstel blijft bij elkaar tot de dood hen scheidt. Ze bouwen een beverburcht (tot wel tien meter in doorsnede!) en in beken bouwen ze ook vaak beverdammen om hun leefgebied te vergroten. Beverfamilies zijn heel erg territoriaal, hun territorium wordt fel verdedigd tegen soortgenoten.

De kop van een Bever. Fotograaf: Nico van Kappel

Het zien van een bever blijft moeilijk te plannen. Ze zijn in de regel tijdens de schemering actief. De aanwezigheid van bevers in een bepaald gebied is aan de knaagsporen goed te zien. De bever is echt een soort die alleen te fotograferen is als je voldoende weet over de leefwijze. Overdag naar de Biesbosch gaan en bevers fotograferen is nagenoeg onmogelijk!

Het is aan te raden om een keer mee te gaan met één van de vele beverexcursies om de sporen te leren herkennen en te weten wanneer je waar op zoek kunt gaan om bevers te zien.

Het succesverhaal van de herintroductie

In 2012 vierde de zoogdier vereniging het succes van de herintroductie door dat jaar uit te roepen tot ‘het jaar van de bever’. Bevers werden vóór de herintroductie gezien als een ontbrekende schakel in het rivierengebied. Door het oogsten van bomen en de constructie van dammen zorgen zij voor open plekken en dus variatie in het rivierbos. Op deze plekken krijgen nieuwe planten en dieren kansen om zich te vestigen. Bevers zijn de architecten van riviernatuur. Elk wilgenbosje is een potentieel beverplek! In 2016 waren er naar schatting 6000 dieren in Nederland.

Fototips

  • Er zijn twee verschillende manieren om Bevers te zien en te fotograferen. Vanuit een vaste punt posten of werken vanuit een kano/fluisterboot.
  • Het posten in gebieden waar er veel sporen aanwezig zijn heeft als voordeel dat je vanaf statief kan werken en geeft, mits goed uitgevoerd de kleinste kans op verstoring.
  • Mocht je na uren observeren en posten eindelijk een bever zien zwemmen, begin dan niet gelijk te klikken! Bevers kunnen niet goed zien maar wel erg goed horen. Geef ze de ruimte en als ze zich rustig gedragen kan je voorzichtig beginnen met fotograferen. Vooral als ze aan het eten zijn of zichzelf poetsen zijn ze goed te fotograferen.
  • Doordat ze vaak pas in de schemering actief zijn ben je eigenlijk gedwongen om met hoge iso waarden te werken. Een hogere iso zorgt voor meer ruis maar draagt ook vaak bij aan de sfeer van een foto!
  • Laat ook wat van het leefgebied zien, er zal al meer dan genoeg close-ups van Bevers in omloop.
  • Beversporen zijn ook erg fotogeniek en bieden een interessante voorgrond voor landschapsbeelden.

Leefomgeving

Rivieren en beken. Bever hotspots zijn de Biesbosch, verschillende gebieden in Flevoland en de Gelderse poort.

Vindtijd

Jaarrond en territoriaal, dus honkvast!

Bescherming

Volgens de Europese Habitatrichtlijn (1992) is de bever strikt beschermd (bijlage IV) en moeten beschermde leefgebieden (Natura2000) worden aangewezen (bijlage II). De bever is bovendien beschermd door de Flora- en faunawet.

Kwetsbaarheid

Bevers zijn over het algemeen heel storingsgevoelig, gedraag je rustig en maak zo min mogelijk geluid.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Door de staart dacht men in de Middeleeuwen dat de bever een vis was! Op vrijdag en in de vastenperiode werd er geen vlees gegeten, maar de bever gaf uitkomst….

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: