Menu

Onderdeel van Pixfactory

Blauwborst

Een van de lievelingen onder de vogelfotografen is de blauwborst. Vanaf april zijn ze goed te zien als de mannetjes hun broedterritorium bezetten.
Blauwborsten houden van vochtige gebieden en komen in april terug om te broeden. Fotograaf: Jan Willem Schoonhoven

De naam blauwborst dankt het vogeltje natuurlijk aan de blauwe kleur van de borstveren van het mannetje. Het vrouwtje en de jongen hebben geen blauw. Naast de kleur blauw is ook rood volop aanwezig: in een rand onder de blauwe borstvlek en ook in de staart van het mannetje. Die mooie kleuren zet manlief in bij het hof maken. In de baltsvlucht spreidt hij zijn vleugels en staartveren om al zijn pracht te tonen aan het wijfje.

Ze houden van vochtig en afwisselend terrein. Bijvoorbeeld op de grens van moeras en bos. Daar wonen veel insecten en dat is het hoofdvoedsel van de blauwborst. Vanaf maart komen ze terug van het winterverblijf. Ze nestelen laag bij de grond, diep in de vegetatie, vaak twee broedsels per jaar. In augustus – september trekken de vogels weg naar het zonnige zuiden, naar Spanje, Portugal en West Afrika.

Blauwborsten zijn dankzij natuurgebieden als Oostvaardersplassen en Lauwersmeer sterk toegenomen en hebben zich sinds de jaren zeventig uitgebreid en verspreid over het land. Vooral in het westen en noorden zijn ze te vinden. In het oosten het meest in de hoogveengebieden zoals Bargerveen, Engbertsdijksvenen en De Peel.

Fototips

Het mannetje blauwborst verdedigt zijn territorium vanaf vaste punten waar hij steeds terugkeert. Fotograaf: Ron Poot
  • Blauwborsten zijn trekvogels en komen in april terug in hun broedgebied. De mannetjes vertonen territorium gedrag: ze verdedigen hun terrein door te zingen vanaf vaste punten. Als je het gedrag observeert weet je waar deze vaste punten zijn en wacht je stil en geduldig in de buurt tot de vogel naar je toe komt.
  • Gedraag je rustig en geduldig, dan zijn vogels vaak goed benaderbaar.
  • Het mooiste licht is laag zonlicht of bij lichte sluierbewolking, dan is het licht zacht en vermijd je harde contrasten.
  • Gebruik telelens, liefst met stevig statief, om de vogels goed in beeld te krijgen.
  • Leer het gezang van de blauwborst te herkennen door filmpjes op YouTube of geluidsopnamen op sites als waarneming.nl, vogelbescherming en vogelgeluid.nl te beluisteren.
  • Een omgeving waar blauwborstjes regelmatig gezien worden zijn koolzaadvelden. Daar steekt de vogel mooi af tegen het geel.

Leefomgeving

Vochtige omgeving met gevarieerde begroeiing. Koolzaadvelden.

Vindtijd

April-mei.

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Vroeger een zeldzame broedvogel die de laatste decennia echter toeneemt en inmiddels van de rode lijst is verdwenen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De blauwborst kent twee ondersoorten, de witgesterde en de roodgesterde blauwborst. De witgesterde is onze broedvogel. De roodgesterde is een zeldzame doortrekker die afkomstig is uit Scandinavië.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: