Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bospaardenstaart

Een van de sierlijkste paardenstaarten in ons land is de bospaardenstaart. Geen algemene verschijning, maar in de wat rijkere bossen met bronnen en beken kun je hem wel tegenkomen. Vanaf april komen de groene stengels boven de grond die al snel beginnen te vertakken. Aan het uiteinde zit bij vruchtbare planten een sporenaar. Als je er tegen tikt komen duizenden sporen vrij die zich verspreiden in de omgeving.
Sporendragende stengel van bospaardenstaart van opzij. Fotograaf: Ron Poot

De bospaardenstaart onderscheidt zich van de andere familieleden doordat de zijtakken aan de stengel op hun beurt ook nog eens vertakken. Hierdoor krijgt de plant als hij uitgegroeid is een hele dichte fijne structuur. Het is een sporenplant, de sporenaar zit aan het uiteinde van de stengel. Meteen in het voorjaar is de sporenaar aanwezig en sterft af in de loop van de zomer. In de winter sterft de hele plant af. Pas in april komen de nieuwe scheuten weer boven de grond. Net als het aanverwante heermoes heeft de bospaardenstaart diepe wortelstokken in de grond.

Bospaardenstaart groeit, zoals de naam al zegt, in bossen. Je zult hem echter niet in elk bos vinden. Vooral in lichte bossen waar de grond wat rijker is (bijvoorbeeld door leem, löss of kalk) kun je hem vinden en op plekken waar het grondwater uittreedt (kwel). Dan zie je hem langs bosbeekjes en -greppels staan. Twente en de Achterhoek zijn de meest kansrijke streken waar hij voorkomt.

Twee stengels vormen een mooie herhaling.
Twee stengels vormen een mooie herhaling. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

Bospaardenstaart is al fotogeniek in het vroege voorjaar, als in april de stengels boven komen en uitlopen. Dan zijn de details goed zichtbaar. Later in de zomer groeien de zijtakken en zijtakjes wijd uit en wordt het een meer bossige plant.

De plant vormt kransen van zijtakken. Van opzij gezien vormen deze kransen fraaie etages. Zoek een vruchtbare plant uit met bovenop een sporenaar. Als de plant goed is uitgegroeid vormen de etages van ragdunne takjes een mooi luxaflex patroon waar je leuk mee kunt experimenteren door er doorheen te fotograferen.

Mooie macro-details zijn: de sporenaar, de schedes op de stengel en de aanhechtingen van de in kransen groeiende takjes.

Ook in de herfst is bospaardenstaart interessant, als het groen verkleurt in zachte gele tinten. Je kunt mooi spelen met de zachte kleurovergangen in je compositie.

Leefomgeving

Oudere, lichte en voedselrijke bossen en bosranden.
Plaatsen waar grondwater aan de oppervlakte komt (bronbossen).

Vindtijd

Sporen rijpen van april – mei.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Rode lijstsoort, kwetsbaar. Zeldzaam in Oost Nederland en België.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: