Menu

Onderdeel van Pixfactory

Brede wespenorchis

Orchideeën staan te boek als zeldzame planten van natuurreservaten. De uitzondering op de regel is de brede wespenorchis. Deze orchidee is algemeen en vertoont zich naast het bos ook graag in parken, plantsoenen en tuinen. En de bloemen zijn echte orchideeënbloemen, prachtig van vorm en kleur.
De kenmerkende bloemvorm van orchideeën is bij deze soort goed herkenbaar. Fotograaf: Ron Poot

De brede wespenorchis houdt van schaduw. Voor de rest is hij niet heel kieskeurig en kun je hem op veel plaatsen vinden. Vaak op plekken waar er wat verstoring heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld langs een bospad, in een wegberm of een plantsoen. Voor de bloei valt hij niet op, de brede donkergroene bladeren springen niet erg in het oog. Kenmerkend is wel, dat de stengel aan de top gebogen is. Voor het zoeken van de plant is dat wel een handig weetje.

Als de plant bloeit is het nog geen eye-catcher: de bloemen zijn aan de buitenkant groenachtig. De binnenkant is kleuriger, maar met ingetogen zachte kleuren. De plant vormt een tros, soms wel tot een halve meter hoog.

De naam zegt het al: de bestuiving vindt plaats door wespen. Let eens op of je ze tegenkomt op een bloeiende plant, leuk voor op de foto.

Fototips

Het mooiste aan de plant is toch de bloem. Aan de buitenkant groenig, maar de binnenste bloemdelen zijn mooi van kleur en vorm. De bloemen hangen wat over, dus wil je een goed beeld krijgen is het handig te werken vanaf laag standpunt.

De bloemen hebben veel diepte, waardoor het kiezen van de juiste scherptediepte nog wel eens lastig is. Vaak zal de keuze vallen op de plek waar de onderlip naar binnen buigt. Door diafragmeren kun je de scherptediepte vergroten. Wil je meer scherptediepte, dan kun je ook kiezen voor een stack. Hierbij maak je meerdere foto’s met een klein verschil in scherpstelling. Op de computer voeg je de foto’s samen tot een geheel.

De brede wespenorchis is een plant van schaduw, daardoor is er altijd wel een bladerdek in de buurt. Dat is leuk voor het bokeh. De lichtstralen door het gebladerte kunnen in de achtergrond mooie bokeh cirkels vormen als je een macrolens gebruikt. Speel daar eens mee.

De soort komt ook voor in stedelijke omgeving, best bijzonder voor een orchidee. Dat biedt ook mogelijkheden voor een verhalende foto: een bloeiende orchidee langs een drukke straat bijvoorbeeld. Met een groothoeklens of compactcamera kun je vaak de beste resultaten halen waarbij plant en omgeving beide goed te zien zijn.

Leefomgeving

Beschaduwde plaatsen zoals bossen, langs bospaden, plantsoenen, tuinen.

Vindtijd

Juli-september.

Bescherming

Wettelijk beschermd, zoals alle orchideeën.

Kwetsbaarheid

Algemene plant, handhaaft zich zelfs in met gif bespoten plantsoenen.

Verspreidingskaart

Vooral in het zuiden, midden en oosten van het land.

Verspreidingskaartje waarneming.nl.

En dan nog dit!

De brede wespenorchis is niet alleen afhankelijk van wespen, die voor de bestuiving zorgen. Ook stelt de soort eisen aan de bodem waar het zaad ontkiemt. Daar moeten namelijk specifieke schimmels aanwezig zijn, die samenwerken met de wortels van de plant. Zonder deze ‘mycorrhiza’ kan het zaad niet kiemen. Best wonderlijk dat de soort toch vrij algemeen is.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: