Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bruine beren in Europa

In alle rust vecht je tegen de slaap in een hutje. Al uren zit je te wachten op actie. Het lijkt niet te gaan gebeuren. Plotseling is er beweging in het veldje waar je op uitkijkt. Een imposante beer beweegt zich snel naar de plek waar hij gewend is voer te vinden. Ondertussen kijkt hij schichtig om zich heen of er andere beren in de buurt zijn. Je bent klaar wakker en geïmponeerd door zijn verschijning.
bruine beer
De europese bruine beer is een indrukwekkende verschijning. Fotograaf: Andius Teijgeler

De bruine beren zijn fors, maar tegelijkertijd lenig en snel. Hun verschijning is indrukwekkend en – ondanks de vaak wat grotere afstand – een pracht verschijning in het landschap. De kleur is niet altijd even egaal bruin, zodat je individuele beren kunt herkennen aan hun vacht en grootte.

Er zijn in Europa een aantal plaatsen waar je beren kunt fotograferen. Uiteraard niet in de winter, daar ze dan hun winterslaap houden. In Finland zijn verschillende aanbieders van hutten om bruine beren te fotograferen. Bij sommige aanbieders bestaat kans op veelvraat en wolf. Uiteraard een hele leuke bijvangst, die het boeken van een extra nacht de moeite waard kan maken.

In het begin en einde van het seizoen in Finland breng je de vroege ochtend en de vroege avond door in de hut. In het hoogseizoen ga je om 18 uur al naar de hut en blijf je de hele nacht zoveel mogelijk wakker, daar het nauwelijks donker wordt. Omtrent 8 uur wordt je opgehaald en na het ontbijt ga je slapen. Landschappelijk zijn de gebieden in Finland vlak, soms open, soms bebost en soms met een watertje voor reflectie. In het vroege voorjaar is er soms nog sneeuw. Iets later bloeit het wollegras, wat ook prachtige beelden geeft. In het najaar kleuren de bossen, wat mooie achtergronden geeft.

In Slovenië en Roemenië kun je ook beren fotograferen. Er is een beperkt aantal aanbieders. De hutten liggen meestal op berghellingen in het bos. Bij mooie lichtval in de vroege ochtend of aan het einde van de middag wordt gefotografeerd. De beren zijn hier vaak iets kleiner dan in Finland. Dit komt o.a. doordat er meer wordt gejaagd en de beren gemiddeld minder oud worden. In het voorjaar heb je het voordeel van de mogelijkheid jonge beren te kunnen fotograferen in het frisse bosgroen. Dit is ook de periode waarin de mannetjes op zoek zijn naar de dames. In het najaar verkleurt ook hier het bos prachtig, hetgeen de foto’s sfeer geeft.

Het bestuderen van het gedrag van de beren is een belevenis op zich. Fotograaf: Andius Teijgeler

Fototips

 • Bespreek met je begeleider waar het lokvoer wordt neergelegd, zodat je goed zicht hebt op de plek, maar het voer niet in beeld krijgt.
 • Installeer je lens door de openingen en sluit de opening zo goed mogelijk af.
 • Test belichting en compositie, terwijl je zit te wachten op de komst van de beer. Herhaal dit regelmatig, zodat je zeker bent van je instellingen als de beer komt.
 • Met de hoge bomen is het maken van een staand beeld het overwegen waard.
 • Beweeg de lens zo min mogelijk en zeker niet abrupt als de beer komt. Bewegen is het beste als de beer al eet.
 • Zet je camera , indien die niet heel stil is, niet op de continue stand. Ook van geluiden kunnen beren schrikken.
 • Let op interactie met eventueel aankomende beren of andere aanwezige dieren of vogels.
 • Bij tegenlicht zijn mooie silhouetten te maken.
Een schuilhutje waarin je soms nachtenlang bivakkeert voor een berenfoto. Fotograaf: Andius Teijgeler

Leefomgeving

Bossen

Vindtijd

voorjaar – herfst

Meer weten?

Bescherming

Kwetsbaarheid

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

2 reacties

 1. Ik verbaas me over het lokvoer. Hoe kan dit nu nog mogelijk zijn? Op deze manier worden beren afhankelijk van de mens met alle gevolgen van dien. Jammer.

 2. Gelokte Beren met voer heeft niet zoveel met natuurfotografie te maken.
  Wat is daar nou leuk aan?
  Ik snap dat opgelegde ook niet. Dit is toch veel te makkelijk. Lijkt wel een dierentuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Ik verbaas me over het lokvoer. Hoe kan dit nu nog mogelijk zijn? Op deze manier worden beren afhankelijk van de mens met alle gevolgen van dien. Jammer.

 2. Gelokte Beren met voer heeft niet zoveel met natuurfotografie te maken.
  Wat is daar nou leuk aan?
  Ik snap dat opgelegde ook niet. Dit is toch veel te makkelijk. Lijkt wel een dierentuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: