Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bruine rat

De rioolrat, zoals de bruine rat ook wel wordt genoemd, heeft geen beste reputatie. Dat is ook wel begrijpelijk, doordat ratten schade kunnen aanrichten met hun geknaag en ziektes kunnen overbrengen. Of dat altijd terecht is laten we hier maar even in het midden. Feit is dat het fotografisch zeker een interessante soort is.
Bruine rat loopt over touw. Fotograaf: Paul van Hoof

De bruine rat is een fors beest met een dikke ronde staart en duidelijke oren. Meestal zijn ze bruin van kleur. De zwarte rat is iets kleiner, heeft langere oren, is meestal zwart en is veel zeldzamer. Een andere soort die tot verwarring zou kunnen leiden is de woelrat. Die is veel kleiner, met een korte staart en nauwelijks zichtbare oren. De muskusrat is weer veel groter dan de bruine rat en heeft een lange, zijdelings afgeplatte staart.

De bruine rat is een opportunist en erg slim. Hij weet voedselbronnen snel te vinden en vindt altijd een manier om dat voedsel, ook op moeilijk bereikbare plekken, te bereiken. Hij kan heel goed zwemmen en is vaak te vinden in de buurt van water.

Bruine ratten zijn vaak ’s nachts actief, maar ook wel overdag. Ze duiken op veel plaatsen op waar een betrouwbare voedselvoorraad te vinden is. Dat zijn traditioneel plekken als stallen en schuren met vee. Dichter bij huis kan dat het kippenhok zijn waar altijd wel voer te vinden is en ’s winters de voederplek voor vogels in de tuin. Vanzelfsprekend geldt dat ook voor plekken waar fotografen vogels lokken bij vogelhutten.

Bruine rat foerageert in de sneeuw onder een voedersilo voor vogels.
Bruine rat foerageert in de sneeuw onder een voedersilo voor vogels.

Fototips

Indien ratten overdag actief zijn op voederplekken kun je ze op vergelijkbare wijze fotograferen als vogels, of dat nu in de tuin is of bij de fotohut. Net als de vogels kun je de ratten sturen met voedsel. Door voedsel gericht aan te bieden kun je ze op die plek krijgen waar jij dat wilt.

Fotograferen met een telelens vanuit een laag standpunt is vaak de beste optie. Tref je nu een rat die minder schuw is, of inmiddels aan de situatie is gewend, dan kun je wellicht een stap verder gaan. Verander de setting eens. Je zult zien dat het dier zich daar weinig van aan trekt.

Als er te weinig licht is kun je proberen te flitsen. Wellicht schrikt hij de eerste keer, maar als hij gewend is aan het voedsel komt hij snel genoeg terug.

Dierenpark Emmen heeft een ‘rattenriool’, waar de dieren in een mooie setting bekeken en gefotografeerd kunnen worden. Momenteel is de dierentuin gesloten wegens verhuizing. Of op de nieuwe locatie een nieuw rattenverblijf herrijst is onduidelijk.

Leefomgeving

Overal waar voedsel en schuilplekken te vinden zijn. Dat is meestal in de omgeving van bebouwing, bij voorkeur met water in de buurt.

Vindtijd

Jaarrond.

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Dat de bruine rat ziektes kan overbrengen staat vast. Lang werd echter gedacht dat deze soort de grote verspreider was van de pest. Dat blijkt niet zo te zijn. De daders hiervan zijn vlooien die voorkomen op de zwarte rat.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: