Menu

Onderdeel van Pixfactory

Daslook

Dat daslook familie is van de ui kun je wel ruiken. Waar deze plant talrijk groeit, komt de uiengeur je al van verre tegemoet. Als je de bladeren fijnwrijft ruik je het nog beter. Het is een echte voorjaarsbloeier, die in mei dichte velden met witte bloemen kan vormen onder de ontluikende bomen. De prachtige plant is ook bij tuinliefhebbers gewild en te koop in tuincentra.
Daslook is een schaduwplant, met wat zonlicht lichten de bloemen prachtig op. Fotograaf: Ron Poot

Met bieslook, knoflook en ui hoort de daslook tot de lookfamilie. Daslook is wel een van de grotere vertegenwoordigers, in het voorjaar komen de bladeren boven de grond en vormen snel al forse planten. Het is een bolgewas, de ondergrondse bollen zijn langwerpig van vorm. De bloemen maken ook zaden. De verspreiding schijnt vooral via de zaden te gaan. Dat is bijzonder bij bolgewassen, die zich veelal via nevenbolletjes vermeerderen en uitbreiden. Daslook vermeerdert zich makkelijk via het zaad waardoor er snel grote groepen zijn. Een prachtig gezicht, zo’n wit beklede bosbodem.

In april komen de eerste bloemen tevoorschijn. Ze staan in schermen, dat wil zeggen, de bloemstelen ontspringen vanuit één punt. Ze zijn voor ze opengaan ingepakt door een witachtig vlies, een bloeischede. Dat breekt open en dan komt het bloemscherm te voorschijn. De twee helften van het vlies blijven langs de stengel omlaag hangen.

De bloemen zijn zestallig: ze hebben zes meeldraden en het bloemdek bestaat uit zes witte bloemblaadjes. Er zijn geen afzonderlijke kelk of kroonbladen te onderscheiden.

De bladeren doen aan lelietje-van-dalen denken, langwerpig, gaafrandig en parallelnervig. Daslook vormt echter veel bladeren vanuit de bol, lelietje-van-dalen maar twee. De jonge bladeren van daslook zijn voordat de bloei begint mals en eetbaar, bijvoorbeeld als sla.

Een flinke daslookplant tussen de andere voorjaarsbloeiers. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De plant bloeit massaal in mei in de voedselrijke gronden van de voorjaarsbossen. Met zijn witte bloemen geven ze een prachtig landschapsbeeld.
  • Je kunt dit beeld het best vinden in Zuid Limburg, rivierbossen of in landgoederen.
  • Gebruik een beetje zonlicht dat door het bladerdek speelt om de planten mooi uit te lichten.
  • Het is een sierlijke plant, de stervormige bloemen lenen zich goed voor macrofotografie.
  • Let ook op de bloemen die op uitkomen staan. Ze zijn in knop nog omhuld door een vlies, dat langzaam openbarst. Een fascinerend gezicht.

Leefomgeving

Voorjaarsbossen op klei, leem of löss, rivierbossen, binnenduinrand, stinzenplant op oude landgoederen.

Vindtijd

April – juni.

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Plaatselijk algemeen.

En dan nog dit!

Wie houden er allemaal van daslook?

Koeien! Als koeien de kans krijgen bij daslook te komen eten ze maar wat graag van het malse blad. Gevolg is wel dat de melk daarna onbruikbaar is.

Beren? Het volksverhaal is dat beren die uit de winterslaap komen als eerste daslook eten. De wetenschappelijke naam is er zelfs naar genoemd. Allium ursinum betekent: look van de beren.

Mensen…. ja, ook mensen houden van daslook, gelet op de vele recepten op internet. Houd er echter rekening mee dat daslook een wettelijk beschermde plant is en dat je ze niet mag plukken. Gekweekte exemplaren uit eigen tuin natuurlijk wel.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: