Menu

Onderdeel van Pixfactory

De brandgans

Een van onze kleine ganzen, de brandgans. Lange tijd een schaarse wintergast geweest, maar nu een steeds algemenere verschijning aan de kust. En niet alleen in de winter, inmiddels rukt de brandgans zelfs op als broedvogel in de lage landen.
Vliegende brandgans. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Ooit was de brandgans een bezienswaardigheid in de polders van de waddeneilanden, een paar duizend exemplaren bij elkaar was al bijzonder. Nu kun je er tienduizenden tegelijk waarnemen op allerlei plekken in Friesland, op de waddeneilanden en in het deltagebied. Steeds vaker zie je ze ook in het binnenland. Naar schatting komen er tegenwoordig 800.000 brandganzen jaarlijks in Nederland. Het gaat goed met de brandgans in ons land.

De grote groepen spreken het meest tot de verbeelding. Hun roep, een keffend geluid, hoor je al van verre. Sensationeel hoe ze bij de ochtendschemering hun slaapplaatsen in het water verlaten en naar de omringende weilanden trekken. Daar eten ze zich vol, grazend in het sappige gras. Minder populair bij de boeren die met lede ogen zien hoe hun graslanden worden aangetast door de ganzen.

De brandgans is vooral een overwinteraar, de gewone broedplaats is in de poolgebieden. Vanuit Zweden en Nova Zembla trekken ze in de winter naar onze streken. De laatste jaren overzomeren er steeds meer brandganzen. Mede onder invloed van tamme ganzen zijn er ook een toenemend aantal broedgevallen.

Brandganzen zijn gevoelig voor verstoring, bij onraad vliegt de hele groep op. Fotograaf: Ron Poot

 

Fototips

  • Met zijn prachtige tekening is de brandgans een mooi onderwerp voor natuurfotografen. Zowel als individu als in grote groepen langs de kust. Steeds vaker komen brandganzen ook in het binnenland voor. Voor detail opnames zijn de tamme brandganzen in parken en vijvers het makkelijkst benaderbaar en dat levert ook de minste verstoring op.
  • Een grote groep brandganzen is een indrukwekkend gezicht. Een uitdaging om een mooie landschapsfoto met brandganzen te maken. Mooi licht tijdens schemering levert prachtige plaatjes.
  • Benader groepen ganzen voorzichtig, je verstoort ze snel. Geduldig posten op een plek kan heel lonend zijn, vaak komen ze vanzelf dichterbij als ze het na een tijdje vertrouwen.
  • Vliegende brandganzen kun je met “pannen” volgen en fotograferen om ze er scherp op te krijgen. Het is ook de moeite waard te experimenteren met onscherpte, om de beweging van de ganzen weer te geven. Zoek daarvoor de juiste balans tussen sluitersnelheid, diafragma en ISO en check tussendoor steeds je resultaat.

Leefomgeving

Talrijke overwinteraar in Friesland, Zeeland en waddeneilanden.

Vindtijd

Overwinteraars van december tot maart.

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Sterk toegenomen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Let op bastaarden tussen brandganzen en canadese ganzen. Deze komen steeds vaker voor doordat beide soorten vaker en langer in het land blijven. Deze bastaarden hebben kenmerken van beide soorten, maar er komen diverse tussenvormen voor.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: