Menu

Onderdeel van Pixfactory

De uitbundige herfstkleuren van de fluweelboom

Geen herfstboom zo uitbundig als de fluweelboom. In geel, oranje en rood vlammen de breed uitwaaierende bladeren je tegemoet. Het duurt maar even voordat de bladeren vallen, dus profiteer er van zolang het kan. De herfst in volle teugen.
Verzadigde kleuren. Fotograaf: Ron Poot

De fluweelboom is geen inheemse plant maar als sierboom in ons land ingevoerd. Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar de soort voorkomt in rotsachtige, zanderige gebieden en op opengevallen plaatsen in het bos. De boom verwildert is onze streken wel gemakkelijk, vooral in de omgeving van de stad kun je hem soms vinden.

De fluweelbloom kun je in meer vormen tegenkomen. Met een rechte dunne stam of juist sterk vertakt in verscheidene stammen. De boom heeft zacht behaarde twijgen en na de bloei vormen de vruchten rode pluimen. Het tot 15 cm lange blad bestaat uit deelblaadjes, met zes tot zeven bladparen en een eindblad. De blaadjes zijn getand. De bladeren verkleuren in het najaar in een rode tot diepgele herfstkleur.

De boom is tweehuizig, dat wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke bomen bestaan. De plant bloeit in juni en juli met geelgroene, kaarsachtige pluimen. De vrouwelijke bloemen vormen een 10-20 cm lange, dichte, donzige, kaarsachtige pluim. De mannelijke bloemen vormen een grotere ijlere pluim. De vruchten zijn bordeauxrood.

De plant vormt worteluitlopers waarmee hij zich snel uitbreidt en kan daardoor andere planten overwoekeren.

In die bonte zee is een groen blaadje opeens een verademing. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Het zijn niet alleen de kleuren maar ook de bladpatronen die fotografisch interessant zijn. De samengestelde bladeren vallen fraai over elkaar heen en bieden boeiende herhalingen in hun patroon.
  • Een mooie volle struik vol herfstbladeren is een kans. Je bent dan verzekerd van een kleurige achtergrond.
  • Er zijn vele tinten verborgen in de gekleurde bladeren. Gebruik deze. Ook de groene kleur van nog niet verkleurd blad is interessant.
  • Vergeet de details niet: de vlekjes op de bladeren, beschadigingen, de nerven.

Leefomgeving

Steden, parken, tuinen

Vindtijd

Oktober-november

Meer weten?

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Verwilderd, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De fluweelboom wordt ook wel azijnboom genoemd. Dat klinkt opeens veel minder zachtaardig. De reden is dat de vruchten buitengewoon zuur smaken. Een familielid van de fluweelboom is de sumak, die voorkomt rond de Middellandse zee. Sumak is daar een populair specerij bereid uit gemalen vruchten en heeft een kenmerkende citrusachtige smaak.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: