Menu

Onderdeel van Pixfactory

Engels gras houdt van zout

Engels gras is geen gras! Het is een plant uit de strandkruidfamilie. De prachtig (licht) roze bolletjes op stelen bewegen langs de kust mee met de wind.
Engels gras
Engels gras met blauwe lucht en wolken. Fotograaf: Nico van Kappel

De bloemen van Engels gras zijn prachtig lila-roze en zorgen voor kleur in de overwegend groene kwelders. De roze bolletjes op stelen steken mooi af tegen de lucht en overwegend groene omgeving. Ze steken ook met kop en schouder uit boven de omringende vegetatie.

Engels gras is van oorsprong een echte kustsoort met een hoofdverspreiding langs de kust. De planten kunnen erg goed tegen zoute omstandigheden. Engels gras komt de laatste decennia ook tot diep in het binnenland voor langs snelwegen waar er veel zout wordt gestrooid.

In het buitenland groeit Engels gras vaak langs rotskusten, in Nederland is deze het meest algemeen op kwelders in het Waddengebied.

In Zuid-Limburg en de aangrenzende Voerstreek komt een bijzonder vorm van engels gras voor, Armeria maritima subsp. halleri, het zink-Engels gras. Dit komt voor langs de Geul en op afvalhopen met mijnafval van de oude zinkmijnen.

Engels gras
Kustlandschap in Wales met bloeiend Engels gras. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Engels gras staat vaak op mooie weidse locaties langs de kust op kwelders, zoutmoerassen, rotskusten en op strandvlakten en is door de roze bloemen een echte blikvanger voor landschapsbeelden.
  • Doe daar een zonsopkomst of blauwe lucht met schapenwolken bij voor bijna onwerkelijk kleurrijke landschappen. Engels gras steekt ook vaak boven de rest van de begroeiing uit waardoor je deze met een telelens goed kan isoleren en de rest van je beeld mooi zacht en onscherp wordt.
  • Met zacht licht komen de pasteltinten van de roze bloemen het best tot hun recht. Zodra de zon hoog aan de hemel staat is de enige optie om zelf zacht licht te maken de planten in je eigen schaduw te fotograferen, al dan niet met behulp van een diffusiescherm of wat invulfits om het geheel wat op te lichten. De bloemen komen daarom het mooist uit aan het begin en eind van de dag en op bewolkte dagen.
  • Op dagen met fel licht kan je de bloemen ook van onderaf fotograferen met je groothoeklens en invulflits. Dan steken de bloemen mooi af tegen de blauwe lucht, met of zonder wolken.
Engels gras
Engels gras in de wind tijdens schemering, met invulflits. Fotograaf: Nico van Kappel

 

Leefomgeving

Zout milieu en zinkhoudende grond.
Kust, kwelders en langs snelwegen.

Vindtijd

Voorjaar en vroege zomer.

Bescherming

Engels gras staat op de Nederlandse Rode Lijst als kwetsbaar. Het is vrij zeldzaam en sterk afgenomen.

Kwetsbaarheid

Engels gras staat meestal in een kwetsbaar leefgebied. Ga daarom alleen fotograferen in vrij toegankelijk gebied.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Gek genoeg heet Engels gras in Engeland niet English of British grass maar ‘thrift’, dat ook zuinig betekent. De bladeren hebben wel wat weg van gras, vandaar ‘gras’ in engels gras.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: