Menu

Onderdeel van Pixfactory

Girafje

Geen groot wild op een uitgestrekte savanne…. maar een piepklein korstmosje op het stuifzand. Met zijn lange gevlekte hals en een kop vol hoorntjes heeft dit sierlijke korstmos met een beetje fantasie wel iets weg van een giraf. Je kunt het volop vinden in korstmosrijke vegetaties aan de rand van het stuifzand. Voor de liefhebber van macrofotografie een omgeving waar je je naar hartelust kunt uitleven op de bizarre vormen van de vele korstmossoorten die daar groeien.
Girafje
Een enkel girafje steekt met zijn kopje boven het rendiermos uit. Fotograaf: Ron Poot

De zondagse naam van girafje is Cladonia gracilis, vrij vertaald het sierlijke bekermos. Sierlijk is dit korstmos zeker, met de langgerekte hals, de fragiele uitsteeksels op het bekertje en het mooie patroon van vlekken.

De bekervorm is niet altijd even duidelijk, soms blijft het beperkt tot een ondiepe verbreding aan het uiteinde van het steeltje, met op de rand wat kleine puntjes of kleine vruchtlichamen.

De vruchtlichamen zijn niet altijd aanwezig. Je herkent ze als lichtbruine gladde bolletjes op de rand van het bekertje. Ze zijn vergelijkbaar met paddenstoelen: hier worden de sporen gevormd.

De kleur van girafje is groenachtig bruin en vaak is het bedekt met vlekken. Door deze bruinige kleur valt hij goed op tussen het lichtere rendiermos, waarmee hij vaak samen groeit.

Wat voor alle korstmossen geldt, geldt ook voor girafje: het is een schimmel die innig samenleeft met alg. De algencellen leven vlak onder de opperhuid en veroorzaken de groenige kleur. De schimmel zorgt voor stevigheid en beschermt tegen uitdroging; de alg zorgt voor fotosynthese waardoor de schimmel aan voedingsstoffen komt.

Fototips

  • De korstmossen zijn maar klein, de macrolens is het meest geschikt voor dit kleine spul. De vormenrijkdom is enorm, zoek dus de leukste uit!
  • Girafjes leven vaak in dichte groepen bij elkaar. Let goed op die ene aardige vorm die er net bovenuit steekt.
  • In combinatie met bijvoorbeeld het licht gekleurde rendiermos kun je mooie kleurrijke miniatuurlandschapjes maken.
  • Vanaf laag standpunt en met open diafragma kun je mooie sfeerbeelden maken, bijvoorbeeld als je door de korstmosvegetatie heen fotografeert.
  • Van boven fotograferen geeft een heel ander beeld. Gebruik dan juist een hoog diafragma-getal om voldoende diepte te krijgen.
  • Beweeg je voorzichtig in een korstmosvegetatie, het is een kwetsbaar biotoop.
  • Je kunt girafje het hele jaar vinden, maar het mooist zijn ze bij vochtig weer.

Leefomgeving

Stuifzanden, in open vegetaties met veel korstmossen.

Vindtijd

Het hele jaar.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Vrij zeldzame soort. De leefomgeving van deze soort is kwetsbaar, dus voorzichtig met betreden.

En dan nog dit!

Stuifzanden kom je tegen in zandgebieden zoals de Utrechtse heuvelrug, de Veluwe, Brabant, Drenthe en Overijssel. De korstmosrijke vegetaties in onze stuifzanden zijn uniek in Europa en van internationaal belang. Open stuifzand wordt gekoloniseerd door algen, mossen en korstmossen, hogere planten verschijnen pas later. De opeenvolging van verschillende begroeiingen heet successie. De successie voltrekt zich in een aantal stappen. Op het kale zand groeit bijvoorbeeld ruig haarmos, rood bekermos en rode heidelucifer. Later komen er grassen bij en kiemt er struikheide. De korstmossenvegetatie wordt steeds rijker. Als grassen en heide meer overheersend worden ontwikkelen zich steeds interessantere korstmosbegroeiingen met onder meer open rendiermos en het hier besproken girafje.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: