Menu

Onderdeel van Pixfactory

Grote oranje bekerzwam

Op het eerste gezicht denk je aan weggeworpen sinaasappelschillen langs het pad. Het blijkt bij nader inzien een zwam te zijn: het is de grote oranje bekerzwam. Zo langs een pad groeien is best gewoon voor deze soort, hij houdt van een beetje verstoorde open plekken op zandgrond. Zelden groeien ze alleen, vaak zie je er meer in de buurt als je even zoekt. De kleur is onmiskenbaar!
grote oranje bekerzwam
Vier op een rij, met een leuke kleurcombinatie met schapenzuring. Fotograaf: Ron Poot

Van de bekerzwammen is deze soort wel de grootste en meest opvallende. De doorsnee van het vruchtlichaam kan uitgroeien tot 5-10 centimeter. Je herkent er misschien niet meteen een paddenstoel in. Als je goed kijkt, zie je toch dat de oranje beker steunt op een heel kort steeltje. Aan de binnenkant van de beker zie je vaak een deukje, een navel, op de plek waar de steel is aangehecht.

De binnenzijde van de oranje beker is de plek waar deze zwam zijn sporen vormt. Deze verspreiden zich in de omgeving en zo plant de bekerzwam zich voort. De buitenzijde van de beker is ook oranje, maar verkleurt vaak bij het rijper worden en wordt dan lichter van kleur en korreliger.

De grote oranje bekerzwam is een pionier van open zand- en leembodems die recent verstoord zijn. Bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden, afgraving of aanbrengen van grond. Hij heeft de voorkeur voor voedselrijke grond. Bossen, parken, gazons, akkers, allerlei plekken kun je hem wel tegenkomen. Het is een vrij algemeen voorkomende soort in de herfst.

grote oranje bekerzwam
Minimale scherpte: op een zandkorrel op de rand van de beker. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Waar je één oranje bekerzwam vindt, vind je er vaak meer. Zoek even in de omgeving naar meer exemplaren en kijk of er leuke vormen tussen zitten. Soms alleen, soms meer bij elkaar en vaak met allerlei variaties in vormen en stadia.
  • Speel met scherptediepte. Dat gaat het best met een macrolens, waarmee je weinig scherp hebt en veel vervaging kunt creëren voor een leuke sfeer.
  • Fotografeer ook eens door de vegetatie voor een spannend effect. De combinatie groen en oranje is een mooi kleurcontrast.
  • Betrek de zwam in zijn omgeving door een foto te maken met groothoeklens of compactcamera. Werkt dit het best met een groepje zwammen bij elkaar.
  • Let op bijzonderheden: een vliegje of spinnetje of zoiets wat toevallig op de oranje zwam zit, dat geeft net iets extra’s.

Leefomgeving

Open, voedselrijke zand- en leemgrond. Verstoorde plekken in bossen, parken, gazons, langs paden.

Vindtijd

Augustus-november

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Als je heel veel geluk hebt, vind je een wit exemplaar. Albino vormen zijn bekend van de grote oranje bekerzwam, maar zijn uiterst zeldzaam.

De soort is niet giftig maar ook niet smakelijk. Hooguit kan hij als decoratie in de salade nog een doel dienen.

Een nuttige eigenschap van de grote oranje bekerzwam is het stofje lectine. Dit heeft een tumor-remmende werking en daar wordt de soort wel voor verzameld.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: